Super jahta i Faberžeovo jaje Foto:K C Alfred / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na superjahti neimenovanog ruskog oligarha pronađeno je skupoceno Faberžeovo jaje.

Jahtu su nedavno zaplenile američke vlasti zbog sankcija koje su uvedene oligarsima povezanim sa Kremljom.

Zamenica američkog državnog tužioca Liza Monako rekla je na bezbednosnom forumu u Aspenu da je to jedan od „zanimljivijih“ otkrića njenog tima.

„Hajde da pređemo na sočne stvari: jahte“, rekla je ona na forumu posvećenom diskusiji o ulozi organa za sprovođenje zakona u zamrzavanju i zapleni ruske imovine.

Foto: AP/video

„Pronašli smo neke zaista zanimljive stvari – našli smo Faberžeovo jaje na jednoj od jahti, tako ćemo sve dalje ispitati“, rekla je ona.

Monako nije precizirala na koju jahtu tačno misli, ali je istakla da je trenutno usidrena u zalivu San Dijego nakon što je isplovila sa Fidžija prošlog meseca.

Jahtu vrednu 300 miliona dolara nazvanu Amadea, američki službenici za sprovođenje zakona zaplenili krajem prošlog meseca nakon opsežne pravne bitke.

„Radimo sa našim kolegama iz policije širom sveta da izvršimo pretrese na ovim jahtama kako bismo bili sigurni da imamo ovlašćenja i da možemo da odemo na sud, zaplenimo ih i potom oduzmemo prihode“, dodala je Monako.

POGLEDAJTE JOŠ:

Monako je rekla da bi, ako se utvrdi da je jaje autentično, to znači da je jedno od retkih preostalih na svetu i vredi milione dolara.

Faberžeova jaja postala su sinonim za raskoš i luksuz otkako je od mladog draguljara ruski car Aleksandar III 1885. godine naručio jedno, kao poklon svojoj ženi Mariji.

Monako je na forumu rekla da podržava ideju da profit od zaplenjene imovine treba da bude oduzet, da bi bio prosležen za obnovu Ukrajine.

BONUS VIDEO Italijanske vlasti konfiskovale megajahtu Vladimira Putina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare