Foto:Miroslav Lelas/PIXSELL

Samo dan nakon odluke suda na Fidžiju da Sjedinjene Američke Države treba da preuzmu jednu od najluksuznijih jahti na svetu koja je bila ruskom vlasništvu iz te pacifičke ostrvske države, jer je bila preskupa da održavanje, ovo plovilo koje vredi 325 miliona dolara isplovili je ka SAD-u.

Pored toga što ima veliku vrednost, izuzetno je teška i za održavanje, a za njeno pokretanje potrebno je oko milion dolara svake svake godine.

Pročitajte još:

U pisanim dokazima sudu na Fidžiju, gde je brod bio predmet pravne bitke jer nije bilo jasno kome ruskom oligarhu pripada, njen kapetan je otkrio da je ova jahta satkana od izuzetno kvarljivih materijala: mermera, pozlaćenih metalik okvira, tapisona, svile, kože, podova od tikovine, sjajnog nerđajućeg čelika…

Bez odgovarajuće nege, kontrole temperature i vlažnosti koja se koristi za očuvanje vrednih umetničkih dela, kapetan je rekao da će se Amadea „brzo pokvariti“ i da neće moći da se proda, piše Gardijan.

„Postoji veoma, veoma ograničen broj kupaca koji mogu da priušte njeno održavanje, a kamoli njenu kupovnu cenu“, objasnio je kapetan.

Identitet tog kupca sada će biti razjašnjen na američkom sudu.

Jahta je zaplenjena tokom putovanja po južnom Pacifiku na zahtev američkih vlasti, poslednjih nekoliko nedelja u bila je u pristaništu Lautoka na Fidžiju, čekajući ishod pravnog spora između Ministarstva pravde u SAD.

Vrhovni sud Fidžija presudio je u utorak ujutro da bi brod mogao biti predat američkim vlastima.

Oleg Deripaska, jahta
Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Advokati koji zastupaju ruskog naftnog magnata, Eduarda Hudainatova, tvrde da je on vlasnik.

Sa druge strane, američki zvaničnici navode jahta pripada jednom od najbogatijih ljudi Rusije, zlatnom tajkunu Sulejmanu Kerimovu, koji je trenutno pod sankcijama Zapada.

Slučaj je značajan jer je Amerika postavila pitanje da li se Hudainatov možda pojavljuje kao vlasnik druge, još vrednije mega-jahte – Šeherezade čija se vrednost procenjuje na 700 miliona dolara.

Ima šest paluba i dva heliodroma, a zaplenjena je u Toskani na samom početku invazije na Ukrajinu. Izveštaji navode da Khudainatov drži jahtu preko ofšor strukture, ali on to nije potvrdio. Italijanska policija istražuje tvrdnje da bi brod na kraju mogao da pripada čak i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji je, kao i Kerimov, na crnoj listi u Evropi i SAD.

Ukupna vrednost obe jahte je milijardu dolara.

Foto: Shutterstock

U sudskim dokumentima, američke vlasti su navele da činjenica da se Hudainatov navodi kao vlasnik dve superjahte, koje su povezane sa sankcionisanim pojedincima“ sugeriše da je bio korišćen kao paravan da bi se prikrio istinski stvarni vlasnik ovih plovila.

Pre svega zbog toga što, do prošle nedelje, Kudainatov nije bio pod sankcijama ni u jednoj jurisdikciji. U petak ga je, međutim, EU dodala na svoju crnu listu. Sankcionisano je sve ono što je stekao dok je vodio veliku rusku naftnu kompaniju, ali se ne pominje njegova povezanost sa jahtama.

Inače, veze 61-godišnjeg biznismena sa Putinom datiraju još od njegove prve predsedničke kampanje, 2000. godine, kojoj je Hudainatov pomogao. Ovaj biznismen je i bivši potpredsednik vlade Igora Sečina, koji ga je nasledio na mestu šefa državnog naftnog giganta Rosnjefta 2013. godine.

Ipak, američke vlasti iako priznaju da je bogat, tvrde da ovaj Putinov prijatelj nema dovoljno novca da bi mogao da poseduje ove dve superjahte.

Stoga, ko je pravi vlasnik jahte, a čije ime stoji samo na papiru ostaje nejasno.

BONUS VIDEO: Italijanske vlasti konfiskovale megajahtu koja se vezuje za Vladimira Putina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare