Foto: EPA/EFE, Slađana Đermanović/Nova.rs

U ratu u Ukrajini na strani Ukrajinaca bore se i strani borci sa Zapada, ali i nemali broj Rusa, kao i Čečena. Oni su izabrali suprotnu stranu u odnosu na većinu svojih sunarodnika, verujući da tako čine ispravnu stvar. Svako od njih je imao neke svoje razloge za odlazak na ratište.

Jedan od njih je i Islam, koji se na strani ukrajinske vojske bori u blizini linije fronta. On ističe da ako ga Rusi uhvate, da neće moći da bude razmenjen.

„Mučiće me pa će me pokazati na televiziji“, rekao je.

Ovaj 33-godišnji disident, izbeglica koji je u Poljskoj skoro dve decenije, pridružiio se bataljonu Šeika Mansura u aprilu. Ta jedinica je osnovana 2014. godine, nakon ruske aneksije Krima i uglavnom se sastoji od veterana čečenskih ratova.

Islam je ime dobio po čečenskom vojnom komandantu iz 18. veka koji se borio protiv ruske ekspanzije na Kavkazu. Upravo ih je to delom i motivisalo da se sada ponovo late oružja, prenosi Moskov tajms.

„Nekoliko stotina muškaraca“ obrijanih glava i dugih brada poput Islama, dobrovoljno se javilo da pomogne Ukrajii da se odbrani od ruske invazije.

Islam nije otkrio koliko tačno vojnika ima u njegovom bataljonu, niti gde su stacionirani. On želi da njegov identitet ostane u tajnosti zbog straha od odmazde protiv njegovih rođaka koji žive u Čečeniji.

U Ukrajini se nalaze i čečenski borci koji se bore na strani Rusa pod komandom Ramzana Kadirova i lojalni su Kremlju. Rečeno je da se radi o grupi od oko 8.000 boraca, ali ta cifra nije potvrđena.

„Želimo da pokažemo da nisu svi Čečeni kao oni – mnogi od nas doživljavaju Ruse kao agresore i okupatore“, rekao je Islam dok se oglasile sirene za uzbunu.

Za njega je rat u Ukrajini „deža vi“ jer je isto doživeo i u svom rodnom kraju.

„To je kao putovanje u prošlost, nastavak onoga što je počelo na Kavkazu“, rekao je mirno, izlazeći iz kombija.

Odjeci rata

Glavni grad Čečenije – Grozni uništen je bombama pre više od dve decenije u ratu koji su vodili Rusi i Čečeni. Kako piše Moskov tajms, ovaj grad je doživeo sudbinu Marijupolja.

PROČITAJTE JOŠ:

Mala republika sa većinskim muslimanskim stanovništvom bila je opustošena u dva brutalna rata. Poslednji koji je vodio ruski predsednk Vladimir Putin 1999. godine, doveo je do toga da na čelo ove republike dođe Ramzan Kadirov koji je optužen za nemilosrdno suzbijanje opozicije.

Kao rezultat toga formirana je čečenska dijaspora od oko 250.000 ljudi u Evropi, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Odlučio sam da se pridružim bataljonu za čast Čečena koje Moskva pokušava da predstavi kao teroriste“, rekao je Islam, koji je dobio pretnje zbog dokumentovanja navodnih ruskih ratnih zločina na interentu.

Čečenski borci zvanično nisu deo ukrajinske vojske. Oprema koju koriste preuzeta je od Rusa, a hrane ih meštani, uglavnom pravoslavni hrišćani koji su ljubazni prema njima.

Ističu da nisu došli ovde da nameću slamska verovanja – već da su došli da se bore protiv zajedničkog neprijatelja i da brane slobodu.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona – Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare