Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN

Bivši ministar finansija Ruske Federacije Aleksej Kudrin upozorio je predsednika Vladimira Putina da će rat u Ukrajini imati katastrofalne posledice po rusku privredu, izvestio je nezavisni ruski portal Meduza.

Citirajući dva izvora iz Kremlja, Meduza navodi kako se Kudrin – u svojstvu zvaničnika parlamentarne Komore za finansije – našao s Putinom nakon marta, iako je kabinet predsednika objavio vest o sastanku tek 14. juna ove godine pa se u zvaničnom saopštenju uopšte ne spominju događaji u Ukrajini.

Kudrin je, navodno svestan da se Putin i on ne slažu oko političkih pitanja, svoje upozorenje predstavio isključivo kroz prizmu uticaja na privredu, s obzirom na to da Putin veruje u njegovu stručnost kada se radi o ekonomiji i finansijama.

U njihovom razgovoru Kudrin stoga nije rekao šta misli o samom ratu, nego je samo kazao kako je on, prema njegovom mišljenju, štetan po rusku privredu. Prema izjavama osoba koje su prisustvovale sastanku, Putin ni na koji način nije reagovao na Kudrinovo upozorenje, prenosi Jutarnji list.

Uprkos tome, Kudrin navodno ne namerava podneti ostavku na čelu Komore jer veruje da može više dobra učiniti ako pokuša iskoristiti tu poziciju kako bi uticao na dalji razvoj događaja, tvrdi jedan od njegovih poznanika.

Kudrin je liberalni, nezavisni političar koji je svoje prvo iskustvo stekao u administraciji gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, političkog mentora Putina i Dmitrija Medvedeva. Nakon 1996. postao je deo administracije predsednika Borisa Jeljcina, a od 2000. bio je ministar finansija Ruske Federacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Na tom je mestu ostao ukupno 11 godina – najduže od svih postsovetskih ministara finansija – a veći deo mandata bio je i zamenik premijera. Stekao je međunarodni ugled kao osoba predana fiskalnoj odgovornosti i provođenju poreskih reformi. Tokom njegovog mandata Rusija je vratila većinu spoljašnjeg duga koji je nakupila u devedesetim godinama. U 2010. dobio je i prestižnu nagradu časopisa „Euromoney“ za najboljeg ministra finansija.

Do njegovog je odlaska došlo nakon pogoršanja odnosa sa Dmitrijem Medvedevom, koji je 2011. zatražio njegovu ostavku usred sastanka sa predstavnicima lokalnih vlasti, iako ga je smatrao bliskim Putinovim saradnikom. Njegovu su ostavku zapadni stručnjaci ocenili kao težak udarac za rusku privredu i dugoročnu stabilnost.

Danas je i dalje uticajni ekonomista, a uz poziciju predsednika parlamentarne Komore, Kudrin je i dekan Fakulteta slobodne umetnosti i nauke na državnom Univerzitetu u Sankt Peterburgu, kao i predsednik Odbora udruženja Evropskog univerzitata u Sankt Peterburgu.

BONUS VIDEO: Putin se uporedio sa Petrom Velikim i uputio jezivu pretnju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare