Mario Dragi, Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Olaf Šolc Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Ukrajina sama treba da odluči da li da prihvati bilo kakve teritorijalne ustupke prema Rusiji u cilju okončanja rata, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za televiziju TF1 tokom posete Kijevu.

„Ovo je na Ukrajini da odluči“, poručio je u četvrtak Makron odgovarajući na pitanje koje ustupke, uključujući i na svojoj teritoriji, Ukrajina treba da prihvati, prenosi agencija Rojters.

Mišljenja je da je njihova dužnost da se drže vrednosti međunarodnog prava.

Makron je rekao da Francuska i Nemačka neće voditi razgovore o primirju u Ukrajini sa Rusijom umesto Kijeva.

„Niti će nuditi bilo kakve ustupke u ime zemlje ili razgovarati o njima“, rekao je Makron na konferenciji za novinare u Kijevu, prenela je agencija TAS S.

Na Ukrajini je i njenom rukovodstvu je da odluče kada i pod kojim uslovima će nastaviti razgovore sa Moskvom, rekao je Makron.

„Kada dođe vreme da se okupimo za pregovaračkim stolom, Evropa će razgovarati o bezbednosnim garancijama koje proizilaze iz međunarodnih sporazuma, koje će ukrajinski predsednik sprovoditi u ime svoje nacije“, poručio je Makron i dodao da je to ono što će dominirati budućim razgovorima sa Rusijom.

„Sada je u pitanju bezbednost na celom evropskom kontinentu“, rekao je Makron.

Takođe je kazao da će Francuska, kao i Italija, Rumunija i Nemačka, čiji su lideri takođe danas u poseti Kijevu, nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god to bude bilo potrebno.

„Evropa nije pokušala da izazove globalni sukob, zato se ograničila na ekonomske sankcije i političku podršku Kijevu“, naveo je Makron.

Sve današnje vesti iz Ukrajine možete pročitati u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Makron, Šolc i Dragi u Kijevu: Podele oko toga kuda ide rat i kako ga okončati

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare