Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Azerbejdžanske vlasti saopštile su danas da sa Rusijom nastavljaju razoružavanje snaga u Nagorno-Karabahu, regionu uglavnom naseljenom Jermenima, gde je početkom nedelje azerbejdžanska vojska sprovela kratku ofanzivu.

„U bliskoj saradnji sa ruskim mirovnim snagama, sprovodimo demilitarizaciju“ separatističkih snaga, izjavio je neimenovani portparol azerbejdžanske vojske u Nagorno-Karabahu koji je tri godine pod kontrolom Azerbejdžana.

„Već smo zaplenili oružje i municiju“, dodao je portparol ne navodeći druge detalje.

Prema njegovim rečima, proces razoružanja može da potraje jer su neki separatistički borci bili stacionirani u udaljenim planinskim oblastima.

Azerbejdžan je u utorak pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno Karabahu, koja je posle 24 časa završena dogovorom sa Jermenima da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji te otcepljene teritorije u Azerbejdžan.

Azerbejdžanskki predsednik Ilham Alijev je u sredu posle potpisivanja primirja rekao da je Azerbejdžan „ponovo uspostavio svoj suverenitet u Nagorno Karabahu“.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha, a sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Od tada su ruski vojnici stacionirani u Nagorno-Karabahu, ali se Jermenija već duže vreme žali na njihovu neefikasnost. Ruska izolacija na međunarodnoj sceni, zbog sukoba u Ukrajini, takođe ograničava manevarski prostor Moskve.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života.

***

BONUS VIDEO: Snimci napada iz Azerbejdžanskih dronova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar