Tomislav Momirović, Darija Kisić, Nikola Selaković i Irena Vujović Foto:Milan Maricic/ATAImages/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/Antonio Ahel/ATAImages

U budućoj vladi nećemo gledati više od polovine ministara iz prethodnog mandata Ane Brnabić, ali će fotelje zadržati niz onih koji u najmanju ruku nisu pokazali nikakve rezultate u resorima koji su predvodili. Neki od njih, kao što je Irena Vujović, ostaće na istim pozicijama, dok će pojedini, poput Tomislava Momirovića, Nikole Selakovića i Darije Kisić Tepavčević “zadužiti” nova ministarstva.

Veliki broj ministara iz druge po redu Vlade Ane Brnabić opravdano je izgubio mesto u Nemanjinoj 11, što zbog afera u koje su bili umešani, što zbog lošeg rada. Ipak, sudeći po imenima koja su ostala u Nemanjinoj 11, to možda i nisu bili ključni kriterijumi.

Pročitajte još...

Pojedini će tako ostati u istom ministarstvu, a neki će preuzeti novi resor, sa kojim prethodni nema baš nikakve veze.

Bilo bi logično da za Irenu Vujović nije bilo mesta u novoj vladi, jer, ako je nešto politički potresalo prethodnu, to su onda bili protesti ekoloških organizacija, sa kojima ona niti je pregovarala, niti se dogovarala. U ključnim trenucima palica je bila kod predsednika Aleksandra Vučića, eventualno premijerke Ane Brnabić, umesto kod resorne ministarke.

Foto:Vesna Lalić

Bar kako je sa strane izgledalo, ona se nije bavila potencijalnim opasnostima od rudnika Rio Tinta, niti je išta preduzela kada je reč o zagađenju vazduha u Srbiji. Podsećamo, neretko je vazduh u gradovima širom Srbije bio u crvenoj zoni, dok je Beograd u nekoliko navrata bio najzagađeniji glavni grad u svetu.

U svom radu nije se proslavio ni Tomislav Momirović, koji je u prošlom mandatu bio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Mnogi projekti su kasnili, rokovi prekoračeni, a naročito se isticao mnogobrojnim gafovima. Najveći je svakako bio kad je na društvenim mrežama pokušao da čestita građanima Međunarodni dan borbe protiv fašizma, navodeći da je “antisemitizam ugrađen u temelje Srbije”.

Foto: Đorđe Krstić

Njemu je Vučić u novoj Vladi namenio Ministarstvo spoljašnje i unutrašnje trgovine, a čime se u tome vodio, to verovatno samo on zna.

Ministar za sve je očito i Nikola Selaković, koji je u prošlom mandatu, ne naročito uspešno vodio resor spoljnih poslova. Pre toga je bio generalni sekretar u Predsedništvu Srbije, nešto ranije i ministar pravde.

Nikola Selaković Foto:Press Mfa

U novoj izvršnoj vlasti biće ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. I u ovom slučaju je jasno da veze među njegovim zaduženjima nema.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Novi resor dobija i dr Darija Kisić Tepavčević. Na sebe je skrenula pažnju kao epidemiološkinja i članica Kriznog štaba u vreme korone, a budući da je vlast bila zadovoljna kako se pokazala na toj poziciji, nagrađena je funkcijom ministarke za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. U novoj vladi vodiće resor za brigu o porodici i demografiji.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, smatra da je jedini razlog i motiv za dodelu ministarstava u novoj vladi lojalnost Aleksandru Vučiću. On za “Novu” kaže da ne postoje ni indicije da je bilo ko od ministara ocenjivan po osnovu svojih rezultata.

Dragan Popović Foto;N1

“To bi bilo i besmisleno, jer država je toliko centralizovana, toliko je autoritaran politički sistem, da nema veze šta ministri rade i kakve odluke donose. Ništa od toga ne može bez odobrenja Aleksandra Vučića. U autoritarnom sistemu nema individualne odgovornosti”, navodi Popović.

On kaže da niko od ministara nije ni zaslužan ni odgovoran za bilo šta, jer nijedna odluka nije njihova.

“Jedino je lojalnost važna i njihovi lični odnosi. Verujem da je lični odnos predsednika i ministara u nekoj meri odlučivao”, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO Neki SNS koriste kao džuboks za bogaćenje Teške optužbe Zorane Mihajlović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar