Odlazeća potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović obratila se danas javnosti poslednji put u svojstvu člana Vlade Srbije i tom prilikom govorila je o svojoj političkoj budućnosti, ali i stvarima koje su obeležile prethodni period.

“Hvala vam što ste došli danas na ovu konferenciju. Razlog zašto sam zamolila medije da danas dođu je, pre svega, moje vaspitanje. Svaki put kad sam imenovana za ministarku sam imala konferenciju da bih objasnila šta je to što sam htela da uradim. Ovim putem želim da se zahvalim medijima, mojim saradnicima na, pre svega, stručnosti, ogromnom radu i energiji. Radili smo na to da vratimo energetiku na mesto gde istinski pripada. Bez obzira na sav naš trud, negde mi se čini da je Putin vratio energetiku u centar zbivanja. Izgleda da je trebala da se desi agresija na Ukrajinu da bismo shvatili da je energetika važna”, navela je ona.

Mihajlović se zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„To je čovek koji me je 2010. godine pozvao u SNS. To je čovek s kojim sa svaki put sedela kad smo dogovarali da budem minsitarka u prethodnim vladama. To je čovek s kojim sa juče sedela i dogovarala da ne budem ministarka u narednoj vladi. Inače, sve one priče o našem razgovoru – nisu tačne. Mi smo imali razogovor u četiri oka i to ne želim da prenosim. Mislim da mu neće biti lako, ali isto tako mislim da će imati jednu glavobolju manje. Dakle, neće više imati jedan jedini drugačiji ton iz vlade koji je do sada imao“, rekla je ona.

Mihajlović se zahvalila medijima na saradnji, rekavši da su građani, zahvaljujući njima, mogli da znaju koliko je rezultata sa svojim timom napravili.

„Novoj ministarki želim sve najbolje. Ni njoj neće biti lako. Meni nije bilo lako, ja nisam pristala da budem pion, to je možda razlog zašto smo ovde“, rekla je ona.

Ona je dodala da nema za čim da žali.

„Na samom kraju, nemam razloga da žalim ni za čim. U Vladi sam 10 godina i iza mene stoje rezultati koje sam zajedno sa svojim timom postigla. Za mene je ovo novi početak. Svakako ostajem u politici i želim da radim za svoju državu i za svoj narod. To sam uvek radila, još iz svojih studentskih dana. Smatram da je Srbiji mesto u EU i boriću se da u ovim novim podelama, Srbija bude na Zapadu, a ne na Istoku, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanja novinara, Mihajlović je ponovila da neće govoriti o sadržaju razgovora sa Vučićem, te da ne želi da bude na čelu nekog javnog preduzeća.

„To nije nešto čime želim da se bavim. Ono čime želim da se bavim je energetika, evropske integracije i pre svega politika. Ostaću u političkom životu Srbije i to je moj plan“, navela je ona.

Na pitanje da li će ostati deo SNS, Mihajlović je rekla:

„Danas nije svakako dan da pričamo o tome. Takođe, mislim da članstvo u SNS ne ograničava nikoga od nas da se bori za svoje stavove, a moji stavovi su – Srbija na Zapadu i Srbija u Evropi. O tome kako, sa, da ili bez SNS, ima vremena. Mislim da će i meni biti nekeko lakše da ne gledam neke ljude koji iskorišćavaju SNS kao svoj „džuboks“ za bahaćenje i bogaćenje, a verujem i da će njima biti lakše da ne gledaju mene šta mislim o njima. Ima vremena za to“, odgovorila je ona.

Mihajlović je rekla da će o svojim planovima i onome što se dešavalo u prethodne dve godine govoriti u narednom periodu. Na pitanje da li ju je stav o Zapadu koštao mesta u Vladi, ona je rekla da je bila u manjini, ali da je sigurna da je predsedniku Srbije jasno kakve odluke naša zemlja treba da donese.

„Ja jesam sigurno bila u manjini u smislu da sam bila neko ko se bori da Srbija bude na Zapadu, a ne na Istoku. To ne znači da mi nismo u pravu, iako smo u manjini. Mislim da će nova Vlada o tome raspravljati. Čast izuzecima, nisam sigurna koliko je nova vlada proevropska, ali je važno da je prosrpska. Pretpostavljam da će doneti prave odluke. To ne ograničava da se borite za svoje principe, a mojim konkretnim planovima sačekajte par meseci“, navela je ona.

Ne osećam se ni malo odgovorno o stanju u EPS

Mihajlović je napomenulo da će biti prilike da se razgovara o onome što se dešavalo u prethodne dve godine. Govoreći u EPS-u, ona je rekla se ne oseća odgovornom zbog stanja u tom preduzeću.

„Mi smo i noćas uvodili električnu energiju. Elektroprivreda Srbije, ako ne bude promenila nešto u svom načinu upravljanja, mislim da će biti mnogo problema. Ovo ministarstvo, kad je formirano pre dve godine, odmah je napravilo analizu i izvestilo sve koji su iznad nas o problemima u EPS. Na vreme smo odreagovali i žao mi je što nismo prethodnih godina bili u ovom ministarstvu, jer ne bi bili u ovoj situaciji“, kazala je ona.

Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Odlazaće ministarka osvrnula se na energetsku situaciju zemlji, navodeći da je Srbija prethodne noći potrošila 2,2 miliona evra za uvoz električne energije.

„Što se tiče stanja u energetici – svega ima dovoljno. Ali ja bih prepustila to, dolazi nova ministarka, dobiće izveštaj i maksimalno ćemo biti tu da pomognemo kako bi ona mogla korektno i normalno da radi ovaj posao“, naglasila je Mihajlović.

Podsetimo, nakon jučerašnje sednice Predsedništva SNS odlučeno je da Mihajlović više ne bude deo Vlade Srbije. Ona je bila ministarka od 2012. godine, kad je SNS preuzela vlast. Ko dolazi na njeno mesto pročitajte u posebnoj vesti.

Pročitajte još...

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare