Vladeta Janković, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Vladeta Janković Foto: Newsmax Adria

Univerzitetski profesor u penziji Vladeta Janković prvi put je govorio o svojoj eventualnoj kandidaturi na predstojećim izborima. On je u emisiji NewsMax Adria rekao da je upoznat sa tim da dobro stoji u istraživanjima javnog mnjenja kao predsednički kandidat i kao nosilac liste opozicije na beogradskim izborima, ali da postoje uslovi pod kojima bi prihvatio da uđe u trku, te da su oni teško ostvarivi.

Janković je naveo da je bilo predloga da bude predsednički kandidat, ali da on ima mnogo godina i da bi bilo neozibljno da se upusti u trku za prvog čoveka države.

„Moram biti privatan kad o tome govorim – imam mnogo, 81 godinu. Predlagati nekoga u ovim godinama za predsednika, ne samo što nije ozbiljno, već nije ni odgovorno“, rekao je on.

Na molbu da napravi paralelu sa predsednikom SAD, Džozefom Bajdenom, koji ima 78 godina, Janković je rekao da u tom dobu života tri godine predstavljaju veliku razliku.

Pročitajte još...

„Mogu da posvedočim, kad pređete određene godine, svaka godina pravi veliku razliku. Treba izdržati tu kampanju, to je veliki stres, težak fizički i psihički posao. Prolazio sam kroz mnogo izbornih kampanja i znam kako to izgleda“, rekao je on.

On je dodao da se govorilo o njegovoj eventualnoj kandidaturi za gradonačelnika Beograda, te da postoje „uslovi“ koje je potrebno ispuniti kako bi on to prihvatio.

„Tu se samo delom šalim – kad bi se ispunila tri uslova, ja bih prihvatio kandidaturu. Prvi je da idu apsolutno svi zajedno, uključujući Zelene, Ćutu, Ne davimo Beograd, Ujedinjenu opoziciju, pa možda i Dveri. Svi da idu zajedno i da nema drugog kandidata. Da ne ide ni Miloš Jovanović (predsednik DSS prim. aut), svi da se odreknu kandidature. Drugi uslov bi bio da sa Vučićem imam, između 8 i 10 uveče, jednog petka, na RTS-u, dva sata. Sat njemu, sat meni, sa nekim voditeljem koji bi bio u stanju da kontroliše taj razgovor. To su dva uslova koja su, kao što vidite, veoma teška za ispuniti“, rekao je on.

Međutim, Janković je rekao da postoji i treći uslov i da je on najteži.

„Treći je još više neostvariv, a to je da imam 10 godina manje“, rekao je on.

Na pitanje Jelene Obućine da li bi predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić dozvolio sebi luksuz da izgubi Beograd, Janković je rekao da bi to veoma težak udarac za njega.

„Šta mislite, šta se dešava u Turskoj? Erdogan je izgubio Istanbul, pa je i dalje na vlasti. To nije uslov. Naravno da prestonica ima ozbiljne probleme kad ne može da računa na saradnju sa izvršnim organima vlasti. To bi bio vrlo težak psihološki udarac za vlast“, rekao je on.

Ne bih se iznenadio ako Vučić odustane od parlamentarnih izbora

Janković je rekao da ga ne bi iznenadilo da Vučić odustane od parlamentarnih izbora.

„Da ide samo na predsedničke i beogradske izbore, dozvoljavajući rizik da izgubi, jer bi tako on ostao predsednik i zadržao bi ovaj smešni Parlament“, kazao je Janković za Njuzmaks adriju.

On je kazao da deljenje novca penzionerima i mladima pred izbore pokazuje koliko je Vučić zabrinut.

Ljudi gube poverenje u Vučića i svaki građanin ima drugačiji „okidač“, smatra Janković, nekome je to situacija sa kompanijom Rio Tinto, puštanje iz zatvora optuženog za šverc kokaina Darka Šarića i drugo.

Takođe je rekao da opozicija treba da iskoristi u svoju korist ekološke probleme, Rio Tinto, pritisak iz Amerike, iz Evropske unije.

„Bio sam savetnik u kabinetu 2004/05. godine i ne znam za bilo kakav sporazum sa Rio Tintom. Nikad to nisam video, mislim da je ta vest lažna“, rekao je on.

Janković je istakao da bi bilo dobro da opozicija ima jednog zajedničkog kandidata, jer bi tada šanse za pobedu na izobrima bile veće, a nakon te pobede treba organizovati izbore na kojima bi svaka stranka predstavila svoje argumente i ideologiju.

„Zavetnici, Pokret obnove kraljevine Jugoslavije, to je lažna opozicija. Prava opozicija postoji, i to je ovo oko Đilasa, Marinike Tepić, Vuka Jeremića, to je grupacija koja ima ozbiljnu šansu“, ocenio je profesor.

Vuk Jeremić, Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš bi bio dobar kandidat.

„Narod voli vojsku, on bi imao ozbiljne šanse i volim da verujem da nije sasvim završeno“, smatra Janković.

BONUS VIDEO: Pogledajte gostovanje Vladete Jankovića na NewsMax Adria

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)