Veoma čudna situacija desila se danas kad poslanici vladajuće koalicije nisu mogli da usvoje dnevni red današanje sednice.

Naime, za dnevni red, koji podrazumeva raspravu o predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima najpre je glasalo 119 poslanika, što nije bilo dovoljno da se isti usvoji.

„Nije dobro, stavite opet na glasanje. Nemam rezultat ovde, ponovite“, branio se predsednik Skupštine Vladimir Orlić. Kako rezultat ni iz drugog puta nije bio zadovoljavajuć, s obzirom na to da je glasalo 125 poslanika od pristunih 202, glasanje je moralo da se ponovi.

„Ja se vama izvinjavam, ali ja ne dobijam rezultate glasanja. Radi li sistem za glasanje, molim vas.“, nevešto se branio Orlić, što je izazvalo smeh prisutnih poslanika iz redova opozicije.

Na kraju je aktivirano zvono kako bi poslanici vladajuće stranke znali kad da glasaju i tek nakon toga je usvojen dnevni red.

Orlić je prethodno tražio da mu služba dostavi rezultate glasanje, jer, kako je rekao, an svom ekranu ne može da vidi rezultate na svom ekranu.

„Od ukupno 203 poslanika, za je glasalo 130, protiv 26, nije glasalo 47 poslanika. To je konstatovala služba“, rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Tepić: Pao vam je zakon

Šefica poslaničke grupe „Ujedinjenih“ Marinika Tepić rekla je da Orlić brani neodbranjivo i da to vređa inteligenciju.

„Svi smo videli rezultat prvog ili drugog glasanja. Potpuno je bilo primereno da odredite pauzu i da kažete da imate problem sa elektronskim sistemom. Mi svi znamo da vi imate većinu, ali ako tvrdite da da je problem u elektronskom sistemu, onda je trebalo odmah, posle prvog pada zakona koji sami predlažete, da odredite pauzu. Nije strašno da u tom momentu nema uslova za dalji rad. Toliko je bilo hitno sazivanje ove sednice da ste paralelno sazivali i radna tela i odbore. Vama su poslanici sedeli u drugim salama. Dakle, niste dobro organizovali ovu sednicu i na kraju vam je pao zakon koji predlažete“, rekla je Tepić.

S druge strane, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke pozvao je Orlića da povuče zakon iz procedure.

„Ova sednica je sazvana bez pripreme, bez mogućnosti da se opozicija pripremi za diskusiju. Na kraju krajeva, sam predlog zakona i ono što se nalazi u njemu je vrlo skandalozno. Ja vas pozivam da povučete ovo i da sednicu zakažete za nekoliko dana kako bi i vi mogli da se presaberete kao predlagači. To nije obaveza prema nama, već prema građanima Srbiji čije interese zastupamo danas ovde“, rekao je Aleksić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare