Za niske plate i nezadovoljstvo poštara koji preživljavaju sa 40.000 dinara, režim Aleksandra Vučića pronašao je krivca u vidu privatne firme „D Express“. Posle medijskog „toplog zeca“ i optužbi naprednjaka, u prostorije ove firme u noći između četvrtka i petka je bez naloga upala policija. Sve je najavljeno preko provladinih tabloida, dok se krivica sa sistemskog uništavanja Pošte upravo prebacuje na privatnu firmu. Vlast koja u kampanji juri da zaustavi pad rejtinga, pronašla je novog krivca i po potrebi naći će i novog samo da bi prikrila loš izbor kadrova koji su više u službi partije, nego države.

Danima radnici Pošte pokušavaju da nađu sagovornika među državnim funkcionerima koji će poslušati njihove probleme i podići im plate od kojih odavno ne mogu da žive. Dobili su odgovor da je deo njih politički instruiran i politizovan.

Za opravdano nezadovoljstvo radnika Pošte, predsednik i njegovi saradnici pronašli su rešenje: optužili su privatnu kompaniju „D Express“ da stoji iza štrajka poštara, nakon čega je UKP kasno u noći između četvrtka i petka upao u prostorije pomenute firme.

Foto:N1

Bez policijskog, ali sa jasnim političkim nalogom, policija je pretraživala papire i tako još jednom bacila na kolena i ono malo od ostataka pravne države.

Time je Vučić, ali i režim SNS pokušao da ugasi još jedan plamen u velikom požaru nezadovoljstva koji bukti poslednjih nedelja. Podsećanja radi, pored poštara na ulicama su poljoprivrednici, a svoje nezadovoljstvo izrazili su i zaposleni u privatnim vrtićima i medicinskim ustanovama.

Foto: Privatna arhiva

Umesto da reši nagomilane probleme, vlast je pronašla „čarobni štapić“ – optužila je druge za loše vođenje države i javnih preduzeća.

Bivši poslanik Demokratske stranke (DS) i kandidat na koalicionoj listi „Srbija protiv nasilja“ Srđan Milivojević kaže da je Vučić izgubio kompas i da očigledno misli da mu je sve dozvoljeno u borbi za vlast.

„Vučić gubi kompas, nema moralne kočnice i očigledno misli da mu je sve dozvoljeno u borbi za opstanak na vlasti. Može svakog da označi kao neprijatelja Srbije. Vučić sve dostojanstvene ljude želi da predstavi ne samo kao neprijatelje svog režima, već Srbije. Jasno se vidi kako zloupotrebljava sisteme vlasti, koristi MUP da upadaju u ‘D Express‘, a niko iz nadležnog ministarstva nije ni pomislio da ispita navode o rebrendiranju loga Pošte u iznosu od 1,5 miliona evra“, poručuje Milivojević i dodaje da Aleksandar Vučić ne može da funkcioniše bez neprijatelja, uključujući i ljude sa kojima 11 godina deli vlast.

Srđan Milivojević Foto: Amir Hamzagic/Nova.rs

Komentarišući upad policije u privatnu firmu „D Express“, Milivojević naglašava da Vučić politizuje da iza te firme stoji Junajted grupa i da on nijedan dan ne može da prođe bez skandala u kojima na targeterija medije pod kontrolom ove ove grupe.

PROČITAJTE JOŠ...

„Nasrnuti na privatnu kompaniju, koja posluje u Srbiji i koja nema nikakve veze sa štrajkom i kojoj štrajk remeti poslovanje, meni je neshvatljivo. Nigde nisam čuo da Pošta može da posluje sa gubicima, to nigde nema u svetu. Busamo se u grudi, pozivamo strane investitore da dođu i otvore firme, a onda imate situaciju da represivni aparat države bez sudskog naloga i zakonskog osnova upadaju u poštanski sistem, gde optužuju privatnu firmu da stoji iza štrajka pošte politizujući što iza te firme stoji Junajted grupa. Ne znam da li je Vučić toliko uplašen od gubitka vlasti da ne može nijedan dan da prođe bez njegovog skandala i ne može ni da dan da prođe da ne targetira Novu, N1 i Junajted grupu“, zaključuje Milivojević.

Talas nezadovoljstva ozbiljno je paralisao državu poslednjih dana. Zbog štrajka poštara kolaps je doživelo i pravosuđe, a poljoprivrednici su već gotovo nedelju dana na ulicama. Svi traže bolje uslove, pravedniji status u društvu u kojem je očigledno jedna kasta bliža vlasti privilegovana.

Upravo je poslovanje Pošte pod lupom javnosti jer firma posluje u gubitku. Zoran Đorđević, kadar SNS uspeo je za kratko vreme da dovede preduzeće na ivicu opstanka. Iako očigledno nema prostora za povećenje zarada radnicima koji preživljavaju, veliki novac se izdvaja za sponzorstva, promenu loga i drugih stvari od kojih nikakve koristi nemaju radnici.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Advokat Ivan Ninić poručuje da je Pošta pod direktorovanjem Zorana Đorđevića, funkcionera SNS, postala partijska prćija za čerupanje.

„Vučić kao iskusan strateg očuvanja vlasti odlično zna da bez jake kontrole privatnog sektora ne može da sačuva poluge vlasti. On pokušava da primeni recepturu Mila i Aca Đukanovića iz Crne Gore, gde se sav krvotok finansija i svih poslova u privatnom sektora stvari pod svoju kontrola. Zbog toga zloupotrebljava aparat prinude. Vrlo je jasno da se ovakve stvari ne rade bez njegovog naloga, odnosno da se tuđi poslovi ne uništavaju a da pre toga nije doneta odluka od strane njega da se takva akcija ne sprovodi“, tvrdi Ninić.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sagovornik Nove poručuje da su najgrublje krše ovlašćenja policije kako bi se uništila jedna firma, a druge zastrašile.

„Zanemaruje se da je ključan problem sistemsko uništavanje Pošte, pljačkanje, izvlačenje novca na privatne račune i finansiranje izbornih kampanja. Pošta je bila profitabilno preduzeće, ali umesto da se poveća efikasnost i standard ljudi koji tamo rade, desetine miliona evra se odlivaju iz ove državne firme od kada je Zoran Đorđević direktor. Reč je o krajnje čudnim nabavkama u vezi sa SNS. Pošta im je postala zlatna koka za čerupanje na isti način kao što su EPS i Telekom“, pojašnjava Ninić i dodaje:

„Uzrok problema nije D Express već pljačkanje Pošte i da je na delu potpuna zamena teza, ali je u funkciji Vučićeve politike gde sve treba opustošiti što ne sme da ima alternativu. Vučić gde god da je imao problem, rešavao je to progonima i hapšenjima“, zaključuje Ninić.

BONUS VIDEO: Nedim Sejdinović: Iza upada UKP u „D Express“ stoji želja vlasti da se spinuje priča o štrajk poštara