Iako se lider SPS Ivica Dačić kune na vernost Aleksandru Vučiću i spreman je i "ruku na panj da stavi" kao dokaz svoje vernosti, naprednjačka mašina za napade koja redovno "melje" opoziciju, potkačila je i socijaliste. Svakodnevno se sa naslovnih strana provladinih tabloida napadaju funkcioneri SPS, pominju se njihove afere i na taj način se discplinuju socijalisti ukoliko žele da se odmetnu i makar i pomisle na saradnju sa opozicijom. Za sada Dačić mudro ćuti oko napada, ali se javno zaklinje na vernost naprednjacima. Tvrdi da na saradnju sa opozicijom ni ne pomišlja, ali SNS izgleda preventivno napada.

„Ruku na panj mogu da stavim da neću u vlast sa opozicijom“. Ovo je u utorak izjavio lider SPS Ivica Dačić koji se u poslednje vreme češće kune na vernost naprednjacima nego što se aktivno bavi predizbornom kampanjom.

Deo takvih izjava Dačića dolazi i zbog najava da bi zbog pada rejtinga SNS, upravo SPS mogao da bude tas na vagi i pomogne opoziciji da formira vlast. Dačić je to već uradio jednom, stranu promenio nekoliko puta, ali ne i logiku da je bolje biti u vlasti, nego u opoziciji.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

Naprednjaci i njihov šef očigledno su svesni kakvi „vetrovi duvaju“ i da Dačić nije čovek koji bi tako lako odbio priliku da bude deo vlasti. Indiretno, Vučić je skoro poručio da je cilj nekih, misleći na opoziciju i navodno službe iz inostranstva da SPS bude na 15 odsto kako bi mogao da ucenjuje njega (Vučića).

Vučić, koji je u SNS samo običan član ali i dalje alfa i omega svih poteza vlasti zbog toga drži Dačića na oprezu.

Poslednjih dana taj oprez je prerastao u ozbiljnu kampanju protiv njegovih kadrova. Na naslovnih strana napadao se kako kažu „lopov“ Dušan Bajatović, doskorašnji poslanik i direktor „Šuma“ Igor Braunović, a kampanja ne prestaje. Ipak, utisak je da se samo jedan deo medija napada SPS, ali da to još uvek nije vodeći narativ.

Svecana akademija konvencija obelezavanje i 13. godina postojanja Srpske napredne stranke, Srpska napredna stranka
Ivica Dačić, Dušan Bajatović, Aleksandar Vučić i Ištvan Pastor Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dačić se optužuje da „namiguje opoziciji“ i praktično sprema prevaru sličnu onoj iz 2008. godine kada su prodali Vučića i formirali vlast sa DS.

U gotovo svim tekstovima ističe se “najveća politička prevara” Dačića i SPS-a, koju su “priredili” 2008. Iako je prethodno bilo dogovoreno formiranje vlasti u prestonici, socijalisti su tada napravili novi dogovor – formirali vlast sa DS, te su otpisali dogovor sa radikalima.

Oni potom podsećaju da se nakon četiri godine situacija potpuno okrenula, pa je SPS 2012. godine formirao vlast sa SNS i zabio nož u leđa dojučerašnjim partnerima – demokratama.

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Da bi scenario bio potpuno, navode i da su neki lideri opozicije na sastanku Dačića označili kao potencijalnog partnera i šansu posle izbora.

I kako to obično biva, na ovu temu oglasili su se pojedini funkcioneri SPS kako bi odagnali sumnje. Navodeći da je u medijima objavljena informacija da bi socijalisti mogla napraviti koaliciju sa „kvazievropejcima ili kvazipatriotama“, član Predsedništva te partije Đorđe Milićević izjavio je da je doneta odluka da apsolutno neće biti postizbornih koalicijama sa njima.

„Očekujem da će građani na izborima svakako dobro prepoznati šta su prave vrednosti, rezultati i da će poverenje svakako dati strankama vladajuće koalicije. Opozicija misli da građani pate od amnezije“, naveo je Milićević.

Sve to moglo bi da posluži da se Dačić dodatno disciplinuje i ni ne pomisli da promeni stranu. To bi za SNS bilo fatalno po gubitak vlast jer sva relevantna istraživanja potvrđuju da SNS na republici ima podršku manju od 40 odsto.

Bez SPS i Dačića vlast će biti u tom slučaju biti upitna, zbog čega se socijalisti provlače kroz „toplog zeca“ kako slučajno ne bi okrenuli stranu.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ MSP

Vučićev pik na Dačića i ucenjivanje sa aferom „Kofer“

Od osnivanja vladajuće stranke, Vučić je imao “poseban pik” na lidera SPS, što nam je ranije potvrđeno iz vrha SNS.

“Na sastancima je stalno ponavljao da će kad-tad da mu vrati za ono što mu je uradio. Stalno ga je ucenjivao sa aferom ‘Kofer’. Na svakom sastanku u Glavnog odbora i Predsedništva govorio je o njemu kako je prevarant, kako su njegovi ljudi kriminalci i kako on vrlo dobro zna kako će sa njima”, objašnjava naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ...

S druge strane, Dačić je, kako kaže naš sagovornik, svesno to trpeo, znajući da mu je to karta za ostanak na vlasti.

“Predsednik SPS je redovno odlazio na ta čuvena Vučićeva druženja u Bokeljku… Vučić bi povremeno pozivao ljude iz vlasti u goste i ta druženja bi trajala po nekoliko sati. Njihovi odnosi su varirali od situacije do situacije, ali po pravilu, kad dođu izbori, postali napeti. Naravno, Vučićevom odlukom”, objasnio je ranije sagovornik Nove.

„SPS može da se ponaša kako želi, ali je pošteno da bude u opoziciji“

Da su postojale određene trzavice unutar tadašnje vlasti potvrđuje i izjava nekadašnjeg ministra i visokog funkcionera SNS Nebojše Stefanovića koji je izjavio da ako SPS nastavi da daje izjave kakve daje, pošteno je da ode u opoziciju.

„Ne možete imati ministre, a raditi protiv programa premijera. Uostalom, SPS može da se ponaša kako god želi, ali je pošteno da to onda radi u opoziciji“, rekao je Stefanović 2016. godine.

Reči nije štedela nije bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja je iste te godine izjavila da SPS Ivica Dačić „asocira na patuljastvo drvo bonsai“, te da se njegova partija ponaša licemerno.

Prozivke za Dačića u izbornoj noći od strane Vučića

Nakon što je već bilo jasno da će naprednjaci ostvariti još jednu ubedljivo pobedu, “kamenčić” u cipeli lideru SNS bio je izborni uspeh SPS koji je ostvario 10 odsto podrške.

Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vučić je, međutim, poslao drugačiju poruku nakon što je 3. aprila objavio rezultate glasanja. Rekao je, pored ostalog, da postoje „oni koji su profitirali na ukrajinskoj krizi“, kao i da „SNS neće formirati vlast sa onima koji su na neodgovoran način zloupotrebili navijačko raspoloženje građana“.

Analitičari i poznavaoci prilika mogli su samo da se saglase da je Vučić ovakvu poruku uputio Ivici Dačiću i socijalistima, koji su iskoristili proruski orijentisane građane kako bi dodatno učvrstili podršku među biračkim telom.

BONUS VIDEO: Marko Milošević mlađi u SPS – Marketing ili povratak korenima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare