U prostorije kompanije "D Express" sinoć oko 20 sati upali su pripadnici Uprave kriminalističke policije i Poreske policije.

Kako je javila reporterka N1, policajci su rekli da su navodno došli zbog „određenih neregularnosti u radu kompanije“.

„Četvrti sat smo već ovde i dalje traje ispitivanje… Čeka se da se zapečati kancelarija računovodstva“, javila je reporterka N1 oko 1 sat iza ponoći i dodala da joj čovek sa kačketom UKP-a nije pokazao sudski nalog.

Foto: N1

Ona je podsetila da je sve počelo tako što su se u pojedinim medijima pojavile optužbe kako su navodno „D Express“ i ostale privatne kompanije „odgovorne za štrajk poštara i kako stoje iza tog štrajka“.

United Grupa je saopštila da je Vlada Srbije koja je nesposobnim rukovođenjem ugrozila egzistenciju zaposlenih u javnom preduzeću Pošta Srbije, odlučila da zloupotrebi institucije za obračun sa United Grupom i upotrebi Službu za suzbijanje kriminala Uprave kriminalističke policije pokušavajući da za štrajk u JP Pošta okrivi preduzeće D Express, koje pripada United Grupi.

Kako se navodi u saopštenju, nezabeleženi divljački upad u prostorije ove kurirske kompanije i neosnovani pretres po hitnom postupku od strane Službe za suzbijanje kriminala očigledno ima za cilj da isfabrikuje neistine da je kurirska služba D Express kriva za štrajk radnika Pošte sa kojim nema nikakve veze.

„Kompanija D Express nije povezana ni na bilo koji način sa štrajkom radnika Pošte Srbije. Istina je da trenutna situacija na tržištu ne odgovara nijednoj privatnoj kurirskoj službi. Radnici Pošte su štrajkovali i prethodnih godina, pa čak i u vreme kada kompanija D Express nije ni pripadala United Grupi. Štrajkovi u Pošti nisu nikakva novost, ali je očigledno da vlast namerno plasira dezinformacije i pokušava da sakrije od građana istinu zašto su Pošte obustavile rad, tražeći krivca u konkurenstkoj firmi“, navodi United Grupa.

Pročitajte još

Advokat Zdenko Tomanović rekao je za N1 da postupak ulaska Uprave krivične policije i Poreske policije u prostorije kompanije nije u skladu sa zakonom, jer su došli van radnog vremena, proveli skoro sedam sati u kompaniji i nisu ostavili nijedan jedini dokument.

On je za televiziju N1 rekao da pripadnici policije nisu zaposlenima pokazali nijedan dokument niti ostavili neku naredbu ili zapisnik.

Foto: Nova

„Postupanje policije nije bilo u skladu sa zakonom, reč je o neprimerenom kršenju zakona. Zaposlenima je bila faktički uskraćena sloboda kretanja. Moraće da objasne zašto su to radili i po čijem nalogu, jer nisu smatrali ni da treba to da saopšte po dolasku u prostorije kompanije“, istakao je Tomanović.

On je dodao i da u ovom slučaju nema slučajnosti i da je ovo „apsolutno preusmeravanje problema sa Pošte ka drugim firmama“.

Vuk Cvijić, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić rekao je da vlast, nažalost, obara neslavne rekorde u izbegavanju bilo kakve odgovornosti.

Umesto da prizna grešku, smeni nesposobne i izvuče pouku da može da se radi na drugi i bolji način ona ide tako daleko da ne samo da izbegava odgovornost nego zloupotrebljava institucije da bi zataškala sopstvene greške.

On dodaje da je rezultat porazan.

„Vlast ne samo da pokazuje krajnju nesposobnost da vodi državne firme nego pokušava da prebaci odgovornost na privatne i tako da ih uništi, a onda povrh svega zloupotrebljava institucije koje bi morale da rade u interesu svih građana“, ocenjuje Cvijić za N1.

BONUS VIDEO Članica uprave D Expressa: Štrajk u Pošti ne odgovara nijednoj privatnoj kurirskoj službi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare