Biljana Pantić Pilja Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Privatna arhiva

Poslanica Srpske napredne stranke Biljana Pantić Pilja, koja je inače zaposlena u advokatskoj kancelariji oca gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, po svemu sudeći obavlja čitav niz poslova za javna preduzeća i dodatno zarađuje iz budžeta. Kako pokazuju dokumenta u čiji je posed došla Nova.rs, a koja je danas na sednici Skupštine Srbije pokušao da predstavi javnosti poslanik Narodne stranke Borislav Novaković, Pilja je angažovana kao advokat JKP Informatika iz Novog Sada.

Skupština Srbije danas ponovo zaseda i do kraja dana trebalo bi da usvoji predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, međutim, o tome se najmanje raspravlja.

Na sednici je došlo do nekoliko ozbiljnijih rasprava između poslanika vlasti i opozicije, a potpredsednica Skupštine iz redova SNS Sandra Božić koja je u jednom trenutku preuzela predsedavanje sednicom isključivala je mikrofon poslanicima opozicije i besmislenim argumentima oduzimala reč.

Jedan od njih je bio i poslanik Narodne stranke Borislav Novaković, kojem je Božić oduzela je reč upravo kad je počeo da govori o angažmanu članice SNS Biljane Pantić Pilje.

Foto: Printscreen/RTS2

U trenutku kad je Novaković podigao papir i obraćajući se Pilji rekao “vi ste advokat JKP Informatika”, Novakovićev mikrofon se isključio, a zatim je potpredsednica Sandra Božić koja je u tom trenutku predsedavala sednicom dala reč drugom poslaniku.

Dokument koji je Novaković želeo da predstavi Narodnoj Skupštini pokazuje da je poslanica Pilja angažovana kao advokat javnog preduzeća Informatika, koje je 100 odsto u vlasništvu grada Novog Sada.

Foto: Privatna arhiva

Mnogo je polemika bilo oko toga da li su poslanici vlasti u sukobu interesa ukoliko su angažovani u javnom preduzeću, a ovo svakako nije jedini slučaj.

Nova.rs je ranije pisala da je Pilja angažovana i kao advokat u JKP Zelenilo, a nedavno je i Danas pisao o tome da je poslanik Vladimir Đukanović bio angažovan kao advokat državne specijalne bolnice za rehabilitaciju “Gamzigrad”.

Prema ugovoru u koji je Danas imao uvid, 1. februara je advokatska kancelarija „Vladimir Đukanović“ zaključila ugovor o zastupanju ove bolnice u svim sudskim procesima pred domaćim sudovima.

Vladimir Đukanović Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

“Ova advokatska kancelarija se obavezala i da će davati usmene i pismene savete i mišljenja, da će sastavljati ugovore, posredovati kod zaključenja pravnih poslova ili u mirnom rešavanju sporova, zastupati pred organima države itd. S druge strane obaveza banje Gamzigrad je da plaća ove usluge 90.000 dinara mesečno, plus PDV”, pisao je Danas.

Nakon što je ova informacija dospela u javnost, Đukanović je napisao na Tviteru da je raskinuo ugovor. On je objavio da je sa ovom državnom zdravstvenom ustanovom imao “najregularniji ugovor koji ima gotovo svaki advokat u državi“ i na koji uredno plaća porez, ali da ga je ipak raskinuo jer od države “ne želi ni dinar”.

“Od države ne želim ni dinar, pa tako neću uzimati ni paušal koji mi kao poslaniku pripada. Nemam nameru da dinar iz bilo kakvog državnog budžeta uzimam, to valjda pripada samo privilegovanoj kasti koja pljuje vlast, ali od vlasti živi“, rekao je tad Đukanović.

Interesantno je da se Đukanović setio da ne želi ni dinar od dražave tek kad je ova informacija objavljena, Pilja za sad ćuti…

BONUS VIDEO: Šta sve radi Vladimir Đukanović?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare