Prethodnih nekoliko dana posebnu pažnju javnosti privlače poslanice Srpske napredne stranke, koje su i od ranije poznate - uglavnom po targetiranju novinara, vikanja u emisijama i napadima na opoziciju.

Staša Stojanović

„Selfi poslanica“ Staša Stojanović izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama nakon što je na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije snimala selfi, ali ovo nije prvi put da je zbog svojih postupaka bila meta osude.

Staša Stojanović Foto: Printscreen Instagram/1.stasa

Naime, omladina Narodne stranke organizovala je u maju prošle godine performans i konferenciju u centru Novog Sada, gde su razvili transparent kojim se ukazuje na koruptivnu vezu gradonačelnika Miloša Vučevića i lokalnog biznismena Marka Bosanca zvanog Boske. Na transparentu je bio poznati motiv iz stripa „Alan Ford“, u kome Sir Oliver zove iz telefonske govornice, kako bi rešio neki posao – „Halo Boske, kako brat? Ima jedna javna nabavka… Cena? Prava sitnica, 4.000.000“. Bosančeva firma Montop HRS je, kako su aktivisti naveli, kao u stripu Alan Ford, od JGSP „Novi Sad“ dobila četiri miliona dinara za usluge „brojanja putnika na stajalištima“.

Osim performansa, pažnju je privukla i Stojanović. Ona je tada prekinula konferenciju za novinare, upadala u reč predsedniku omladine Narodne stranke Aleksandru Maksimoviću, a u jednom trenutku obratila se i novinarima.

„Ja sam Staša Stojanović, ja sam iz Srpske napredne stranke, završila sam Akademiju mladih lidera. Meni je dosta više da slušam da se ovde laže, da se izmišlja, dosta mi je da oni konstantno izlaze sa nekim lažima i nekim izmišljotinama. Dosta mi je napada na Miloša Vučevića, dosta mi je toga da tri uzastopna mandata Miloš Vučević ima, a da mali neki mladi puleni iz Narodne partije Vuka Jeremića, odnosno Narodne stranke, izvinite, ni vi više ne znate koja ste stranka.

Na pitanje novinara gde se ona nalazi rekla je:

„Pa raspitajte se malo, jeste vi istraživački novinari, znate valjda gde je akademija i šta je i ko je osnovao i ko stoji iza svega“, rekla je i na posletku ponovila još jednom da je ona Staša Stojanović i da je član Srpske napredne stranke.

Ono što je usledilo nakon ovog događaja, još je „zanimljivije“. Ona je, naime, na svom Tviter nalogu napisala da ju je pozvao sam predsednik Aleksandar Vučić, koji joj je čestitao na hrabrosti.

„Verujte mi da nema većeg zadovoljstva i srećnije osobe od mene! On je moj uzor, čovek od koga učim, neko ko mi je broj 1 u svemu. Ponosan na mene, a ja još ponosnija na njega“, napisala je Stojanović na Tviteru.

Stanojević je, prema nezvaničnim informacijama, zaposlena u Elektroprivredi Srbije, a u slobodno vreme bavi se snimanjem videa za Jutjub, u kojima „promoviše tradicionalne vrednosti“, iznosi mišljenje o temama u kojima nije stručna, poput toga šta misli o koronavirusu, i dovodi goste – a poslednji je bio Predrag Koluvija, optužen da je na poljoprivrednom imanju „Jovanjica“ proizvodio marihuanu.

Biljana Pantić Pilja

Da naprednjaci nezavisne medije i novinare doživljavaju kao najveće neprijatelje, pokazuju ispadi Biljane Pantić Pilje.

Ona je na sednici Skupštine krajem 2020. godine nazvala televizije N1 i Novu S „antisrpskim medijima“, a dodala je i ono čuveno „domaći izdajnici, strani plaćenici“.

Biljana Pantić Pilja Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pantić je ovu floskulu iskoristila ponovo, kada je saznala da će se dnevni list „Nova“ štampati u Osijeku, u Hrvatskoj.

Podsećanja radi, u Srbiji tada nije postojala nijedna štamparija koja je želela da štampa naš list. To je za poslanicu značilo samo jedno – da su novinari „Nove“ domaći izdajnici i strani plaćenici. Nedugo potom, post na Instagramu, gde je Pilja ovo napisala, obrisan je.

A targetiranje novinara ovde se nije završilo. Tako je, nakon pisanja „Nove“ o Piljinoj duploj funkciji, ona iznela niz uvreda.

„Hvala hrvatskim novinama što mi prave reklamu. Pozivam novinare tajkunskih novina i mladog kolegu, željnog reklame, da dobro izuče materiju. I kad se edukujete, ne morate meni da se izvinjavate, nego građanima Srbije zato što iznosite neistine“, izjavila je ona tada, a čini se da nelagodu zbog toga što nezavisne novine ne mogu da budu štampane u njenoj državi, što jasno pokazuje položaj novinara u Srbiji, nije osetila.

Nevena Đurić

Sigurno se dobro sećate nastupa mlade nade SNS-a Nevene Đurić na RTS-u. Ona je u debati „Reč na reč“ s temom – ima li dogovora oko izbornih uslova, učestvovala sa još troje predstavnika stranaka vlasti i opozicije, ali se čini da ništa od onoga što su drugi učesnici rekli nije ostalo upamćeno. Ipak, Nevenin nastup ostao je upamćen kao nekulturtan, s obzirom na to da je koristila svaku priliku da pristutne sagovornike, Draganu Rakić ispred Demokratske stranke i Vojina Biljića iz „Dosta je bilo“, omalovažava i vređa. Rekla im je, između ostalog, da „građani ne mogu očima da ih vide“ i da se „ponašaju kao derišta i diletanti“.

Poslanica SNS Nevena Đurić u emisiji
Nevena Đurić, poslanica SNS / Foto: printscreen RTS

Vikanje i vređanje može, ali debata bez beležaka – ne može. Naime, čitanje govora u emisiji je zabranjeno, što mladu Nevenu nije preterano zanimalo, te ju je voditelj više puta opominjao.

A baš poput svoje koleginice Staše, i Đurić je dočekala pohvalu od Vučića.

„Napali su je svi danas, a znate zašto su je napali? Napali su je, sada ću prvi put da vam otkrijem, a mislim da se pomalo razumem u politiku i mogu da prepoznam one koji su talentovani. To dete je, da ne kažem najtalentovanije koje sam video u poslednjih 15, 20 godina, ali svakako jedno od najtalentovanijih u politici“, nagalsio je Vučić za TV Kurir, dodavši da mu se zbog nje, posle dugo vremena, osmeh vratio na lice.

Đurić je ponovo učestvovala u debati „Reč na reč“, a tog puta jedan od sagovornika bio je Aleksandar Jovanović Ćuta. Tada je Đurić, čini se, bila nesigurnija u sebe, te se u nekoliko navrata zbunila. Unapred pripremljene rečenice o žutim lopovima, strnim plaćenicima i ugoženosti SNS obeležile su „Reč na reč“ u oktobru 2021. godine.

Aleksandar Jovanovic Cuta i Nevena Djuric Emisija Rec na rec
Aleksandar Jovanović Ćuta i Nevena Đurić Foto:Screenshot/RTS

A onda ju je Ćuta izbacio iz koloseka.

„Polako, polako“, rekao je Ćuta, kada je već bilo očigledno da je Đurić zaboravila unapred pripremljen govor.

Ni duel sa Pavlom Grbovićem na RTS-u nije mogao da prođe bez incidenata.

Ona je povišenim tonom navela da zastupa Aleksandra Vučića, tvrdila da je Grbović zajedno s onima koji su okupljeni oko Dragana Đilasa i Marinike Tepić razbio glavu Marijanu Rističeviću, da bi na kraju ispričala da je Nebojša Zelenović kao član PSG pravosnažno osuđen za kupovinu glasova.

„Ja zastupam Aleksandra Vučića i čvrsto stojim iza tih stavova“, rekla je tada Đurić.

BONUS VIDEO Rani radovi poslanica SNS

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare