Foto: Printscreen/Twitter/Goran Radojev/@RadojevGoran

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja koja je novinare N1 i Nova S za skupštinskom govornicom nazvala “antisrpskim medijima, domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima", pored toga što je zaposlena u kancelariji oca gradonačlenika Miloša Vučevića, kao advokat zastupa i javna preduzeća u Novom Sadu. Poslanica Pilja je ovim, smatraju pravnici, u mogućem sukobu interesa, s obzirom da kao poslanik i zastupnik vlasti direktno može da utiče i na sporove.

Prema saznanjima Nova.rs. advokatska kancelarija “Vučević”, u vlasništvu Zorana Vučevića, oca novosadskog gradonačelnika, zastupa brojna javna preduzeća, među kojima su i JP “Informatika” i JKP “Zelenilo”.

Prema dokumentaciji u koju Nova.rs ima uvid, Pilja je zastupala JP “Zelenilo” u sporu koji je protiv ovog preduzeća, odnosno jednog od rukovodilaca istog, pokrenula zaposlenica nakon što je nezakonito premeštena na niže radno mesto. Spor je trajao dve godine, a konačnom presudom Apelacionog suda iz 2019. godine, gde se Pilja jasno navodi kao zastupnik tuženog, presuđeno je u korist tužiteljke, koja je potom vraćena na posao u ovo gradsko preduzeće.

Izvor Nova.rs navodi da je Zelenilo samo jedno od gradskih preduzeća koje zastupa kancelarija “Vučević”, u kojoj se Pilja i dalje vodi kao zaposlena. Za razliku od svog stranačkog kolege Miloša Vučevića, poslanica Pilja nije zamrzla svoj status ni u Advokatskoj komori Vojvodine, čiji je član.

Foto:parlament.gov.rs

“Izvesno je da u ovom slučaju postoji sukob interesa, a o tome bi mišljenje trebala da da Agencija za borbu protiv korupcije”, smatra advokat Veljko Milić, napominjući da bi se dodatno trebali i istražiti kakav je pravni status Pilje kao uposlenice Narodne skupštine, gde mesečno prima prihod u iznosu od 90.000 dinara.

Naime, Biljana Pantić Pilja je, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, poslanik od 2012. godine, gde u poslednjih šest godina nepromenjeno prima neto platu od 90.000 dinara. Prema praksi Vlade Srbije, poslanici mogu biti paušalno plaćani ili zaposleni za stalno. Ukoliko je to slučaj is a poslanicom Pilja, ona ovim direktno krši i član 21 Zakona o advokaturi, po kom advokat “ne sme da se bavi poslovima koji su nespojivi sa ugledom i nezavisnošću advokature”, niti sme da “zasniva radni odnos osim u advokatskom ortačkom društvu”.

Takođe, kao poslanica Pilja se plaća iz budžeta, baš kao i javna preduzeća, odnosno o trošku građana. Prema pisanju medija, Pilja je od perioda 2016. do 2020. bila “najskuplji” poslanik Skupštine, koja je koštala građane Srbije 8, 1 miliona dinara, koliko joj je isplaćeno iz budžeta. Na sav ovaj novac, Pilja je uredno zarađivala i kao advokat i to upravo zastupajući javna preduzeća. Pored potencijalnog sukoba interesa, Biljana Pantić Pilja nesumnjivo krši i kodeks sopstvene struke, po kom stiče klijente nelojalnom konkurencijom.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prema pisanju medija, Pilja je od perioda 2016. do 2020. bila “najskuplji” poslanik Skupštine, koja je koštala građane Srbije 8, 1 milion dinara, koliko joj je isplaćeno iz budžeta. Na sav ovaj novac, Pilja je uredno zarađivala i kao advokat u kancelariji Vučevića i to upravo zastupajući javna preduzeća. Pored potencijalnog sukoba interesa, Biljana Pantić Pilja nesumnjivo krši i kodeks sopstvene struke, po kom stiče klijente nelojalnom konkurencijom.

“Smatraće se da advokat pribegava nelojalnoj konkurenciji, naročito kada: Koristi poznanstva i veze sa osobama u organima vlasti, javnim službama, medijima i drugim organizacijama koje saobraćaju sa najširim građanstvom, da bi dogovorio sistematsko upućivanje klijenata.” navodi se u Kodeksu prpfesionalne etike advokata. U istom dokumnetu vrlo jasno se navodi i da “nije dozvoljeno da se advokat preporučuje svojim prethodim radom u pravosuđu, upravi, ili organima predstavničke ili izvršne vlasti ili svojim prethodnim ili postojećim profesionalnim, političkim i društvenim angažmanom”, što se direktno može primeniti na poslanicu Pilju.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare