Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ,Promo, Shutterstock

Gostujući nedavno na televiziji Hepi, predsednik Aleksandar Vučić dotakao se i teme sporta, konkretno gradnje stadiona širom zemlje. Otkrio je da će u aprilu biti otvorena tri nova stadiona: u Zaječaru, Leskovcu i Loznici, a tom prilikom je najavio i renoviranje stadiona "Rajko Mitić", gde je domaćin Crvena Zvezda. Vučić je propustio da javnost upozna sa detaljima gradnje stadiona koji će građane koštati više od devet milijardi dinara, a zbog kojih će dobro poznate firme koje ih grade fino "trljati ruke", tj. ostvariti ogromne profite.

Vučićeve „tri lepotice“, kako ih je sam krstio i predstavio gledaocima, predstavljaju nastavak infrastrukturne politike u Srbiji koja se ogleda u milionskim vrednim poslovima koje po pravilu dobijaju određene firme bliske državi. To su najčešće jedini ponuđači na tenederu koji dobijaju bez ikakve konkurencije.

Pomenute „tri lepotice“, u Zaječaru, Loznici i Leskovcu koštaće ukupno nešto više od devet milijardi dinara, dok je izbor izvođača radova bacio sumnju da su poslovi ponovo dodeljeni miljenicima vlasti i njenim dugogodišnjim partnerima. U pitanju su firme koje za jedne prolaze „ispod radara“, dok za poznavaoce prilika samo potvrđuju da država itekako „voli“ da sarađuje sa njima.

Foto: Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Stadion u Loznici – cena 3,6 milijardi dinara, Termomont bio jedini ponuđač

Nakon što je prvobitno javna nabavka za projekat i izgradnju stadiona u Loznici obustavljena u decembru 2020. godine, jer na tender nije pristigla nijedna prihvatljiva ponuda, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima donela je krajem 2020. godine  odluku o dodeli ugovora grupi ponuđača koja je jedina i dostavila ponudu.

Foto: Promo

Ugovor izgradnje stadiona u Loznici procenjen je na 3,6 milijardi dinara, a posao je 2021. godine dobio konzorcijum okupljen oko Termomonta, firme koja je od dolaska SNS na vlast dobila brojne infrastrukturne državne poslove.

Dejan Burčul i Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šira javnost je za ovu firmu i njenog direktora Dejana Burčula prvi put čula 2020. godine, kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram profilu „Buducnostsrbijeav“ pohvalio da je na poklon od te firme dobio tortu u obliku kovid bolnice.

Da sarađuju sa državom potvrđuje i čitav niz infrastrukturnih projekata na kojima su radili. Građani najverovatnije nisu upoznati da je upravo Termomont gradio fontanu na Slaviji, ali i termodinamičke instalacije na aerodromu „Nikola Tesla“ u Surčinu, garažu na Obilićevom vencu, parking kod Vojnomedicinske akademije i niz drugih objekata.

Kovid bolnica u Kruševcu Foto: Nova.rs

Stručna, ali i šira javnost najvećim delom čuli su za Termomont u jeku pandemije koronavirusa budući da je upravo pomenuta firma izvodila radove na izgradnji kovid bolnica u Batajnici, Novom Sadu, Kruševcu, ali i da je bila ključna za gradnju fabrike vakcina u Zemunu.

Stadione u Zaječaru i Leskovcu gradi firma bliska SNS i Slobodanu Tešiću

Za pomenuta dva stadiona država je izdvojila više od 5,8 milijardi dinara sa PDV-om. Posao izgradnje novog stadiona Dubočica u Leskovcu poveren je grupi ponuđača koju čine novosadske kompanije AB & CO doo, GAT doo, PRO-ING doo i Tehno inženjering i još jedan broj firmi koje čine konzorcijum.

Firma GAT doo, čije sedište je u Novom Sadu, pored posla izgradnje stadiona u poslednje dve godine realizovala je čitav niz projekata u lokalnim samoupravama od Novog Sada, do Bujanovca, Šida, Novog Pazara i niza drugih opština, ali je sarađivala i sa brojnim državnim firmama poput EPS-a, JKP “Toplana”, ili institucija poput PIO fonda ili medicinskih instituta.

Iako na sajtu ove firme u portfoliju projekata ne stoji jasno i precizno na kojim projektima je firma radila, pretragom dodeljenih ugovora na Portalu javnih nabavki može se lako zaključiti da firma neretko dobija poslove od države.

Upravo ovakva prohodnost ka dobijanju projekata, koji se rade sa državom, dovela je do toga da pomenuta firma, čiji je vlasnik Dejan Slijapčević samo za dve godine (od 2019. pa do 2021. godine) poveća prihove za skoro dva i po puta.

Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre (APR), GAT doo 2019. godine ostvario je zaradu od 89,2 miliona dinara, da bi već 2021. godine ostvarila profit od 202 miliona dinara. Poređenja radi, godinu dana pre toga, firma je ostvarila zaradu od 107,7 miliona dinara, što znači da je 100 miliona u plusu za samo godinu dana.

Konačno, za „sjaj“ stadiona u Zaječaru bila je zadužena grupa ponuđača na čijem je čelu firma W.D Concord West. Gradnja „lepotice“ na istoku Srbije koštala je budžet 3,4 milijarde dinara, odnosno približno 28,5 miliona evra. Kada je reč o izboru izvođača radova, posao je dobila firma o kojoj je Nova već pisala. „W.D Concord West“ samo u 2022. godini dobila je devet ugovora od države u ukupnom vrednosti od skoro tri milijarde dinara.

Foto: Promo

Interesantno je i to da se na čelu ove firme nalazi dugogodišnji direktor „Energotehnika – Južna Bačka“ Branimir Mijailović. Ovo privatno preduzeće godinama unazad prednjači po broju unosnih poslova sa državom, a upravo za vreme upravljanja ovom kompanijom tadašnji direktor Mijailović bio je osumnjičen za utaju poreza. Uporedo sa povećanjem opseg poslova rasla je i finansijska imovina firme.

U 2018. godini firma je zaradila 178,6 miliona dinara, dok je godinu dana kasnije profitifira čak 449,6 miliona dinara. U 2020. godini zaradili su „samo“ 307,8 miliona dinara, dok je 2021. godine zaradila 387 miliona dinara.

Kako se može videti na Portalu javnih nabavki, na spisku poslova koje je “Concord west”, uglavnom u okviru grupe ponuđača, dobio samo od početka 2022. godine su rekonstrukcija OŠ „Svetislav Golubović Mitraljeta“ – 330,7 miliona dinara; radovi na Gradskoj biblioteci u Ubu – više od 201 miliona dinara, Izgradnje objekta vrtića “Duga” u Bačkoj Palanci – dva ugovora, u avgustu 123, 4 miliona dinara, a u martu 59,8 miliona dinara, izgradnja kanalizacione mreže u Gornjem Milanovcu – 400 miliona dinara, Radovi na izgradnji podzemne garaže Skerlićeva u Beogradu – 1,4 milijarde dinara; Izgradnja vrtića u Bariču – 239,9 miliona dinara.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, www.krik.rs

Dodatno, poznata firma je saradnik fondacije Humana srca, koju vodi ćerka poznatog trgovca oružjem Slobodana Tešića. Ne bi bilo ničeg spornog u ovoj saradnji da pomenuto preduzeće nije bilo angažovano prilikom izgradnje vile u Beogradu, koja je u to vreme pripadala porodici direktora Krušika, Mladena Petkovića, o čemu je ekskluzivno pisao NIN.

Saradnja Tešića i Petkovića uspostavljena je znatno ranije, a o čemu je govorio i uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović.

Bonus video: Podcast Pitajte Đuru – Izgradnja nacionalnog stadiona će ugroziti kanal Galovica 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare