Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/Logo

Stara izreka da dok jednom ne smrkne, drugom ne svane dobila je novu potvrdu na primeru nekoliko privatnih firmi, koje su od početka pandemije sa državom sklopile više unosnih poslova. U toj grupi je i Termomont, koji je direktnom pogodbom angažovan za gradnju sve tri kovid bolnice, u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu. Zahvaljujući tom i još nekim poslovima koji se finansiraju javnim novcem, prihodi te firme sada su tri i po puta veći nego pre pandemije - u 2018. i 2019. bili su 1,9 i 2,6 milijardi, a u dve prethodne godine su skočili na 7,1 i 8,7 milijardi dinara. Paralelno je rastao i profit, pa je 2021. Termomont iskazao rekordnu neto dobit od tri miliona evra, koja je bila za samo 300.000 evra manja od dobiti ostvarene zajedno za tri godine pre prvog velikog posla sa državom.

Država je na izgradnju i opremanje sve tri kovid bolnice potrošila oko 130 miliona evra, s tim što je izgradnja koštala 87,9 miliona, a opremanje 42,3 miliona evra. Prema pisanju Nove ekonomije, gradnja bolnice u Batajnici plaćena je 27,8 miliona, u Kruševcu 28,3 miliona i u Novom Sadu 31,8 miliona evra.

Sudeći po javno dostupnim podacima, najveći deo tog novca završio je na računu Termomonta, čiji su prihodi u poslednje dve godine premašili 130 miliona evra, dok su se u prethodnom periodu kretali u rasponu od 15 do 20 miliona evra godišnje. Ovakvom zaključku u prilog govori i činjenica da su ukupni prihodi drugog člana konzorcijuma, angažovanog za gradnju kovid bolnica, firme Teming Elektroteknolodži iz Niša prošle godine bili manji od 7,3 miliona evra, dok treći član konzorcijuma, Saša Milosavljević PR BP Konsalting iz Kruševca, nije čak ni obavezan da podnosi finansijske izveštaje APR-u.

Već uigranoj „trojci“ poverena je i izgradnje fabrike vakcina, tako da se može očekivati da će i na kraju ove godine prihodi i dobit Termomonta biti značajno veći od višegodišnjeg proseka pre pandemije. Vrednost tog ugovora je oko 24,5 miliona evra, s tim što Nova ekonomija piše da su cene izgradnje rasle i nakon njegovog potpisivanja, naknadnim aneksima ugovora.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Po već skoro ustaljenoj praksi, svi ti poslovi ugovarani su praktično bez konkurencije, jer su na tenderima mogle da učestvuju samo firme koje su predstavnici države pozvali da na njima učestvuju. Nije, dakle, mogao svako da dostavi ponudu, iako je za onoga koji plaća uvek bolja opcija da konkurencija bude što veća, jer u tom slučaju može da izabere najbolju ponudu, koja podrazumeva najnižu cenu za isti kvalitet radova. Ali, kada se na terenu pojavi samo jedan igrač, trener čak i kada bi hteo, ne može da bira ko će da šutira penal.

Termomont je godinama bio ispod radara, a prvi put šira javnost je za njegovog gazdu Dejana Burčula čula 10. decembra 2020, kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom  instagram-profilu buducnostsrbijeav pohvalio da je na poklon od te firme dobio tortu u obliku kovid bolnice koja je poreske obveznike koštala 28,3 miliona evra. To je, međutim, bio tek početak, jer je prema analizi Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava baš te godine od 100 najvrednijih nabavki čak pet poslova, vrednih 71,4 miliona evra, dobila firma koja je predsednika častila tortom.

Dejan Burčul i Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

A samo sedam dana uoči dočeka nove 2021, vladina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je sa jedinim ponuđačem – konzorcijumom, u kome je i Termomont – sklopila ugovor za izgradnju novog gradskog stadiona u Loznici. Iako je taj projekat prvobitno procenjen na 2,5 milijardi dinara, on će sa PDV-om koštati 3,6 milijardi dinara ili 30,6 miliona evra.

Dok se zvaničnici hvale da je Vučić izgradio više bolnica od svih prethodnih vlasti, gazdi Termomonta publicitet nije potreban.

Dovoljno je to što mu je firma, čiji je jedini vlasnik, najveći deo ostvarene dobiti isplatila kao dividendu, što se vidi iz javno dostupnih odluka o raspodeli dobiti do 2020. Po tom osnovu Dejanu Burčulu isplaćeno je oko 4,7 miliona evra, s tim što odluka o raspodeli dobiti za 2021. još nije objavljena. U bilansu stanja se, za sada, vodi kao neraspoređena dobit, koja je u međuvremenu narasla na skoro šest miliona evra.

Koliko god se vlast upinjala da sakrije sve detalje brojnih aranžmana, istina kad-tad ispliva na površinu, bar u vidu podataka o dinamičnom rastu prihoda i profita pojedinih firmi koje imaju razgranate poslove sa državom. Jedan od najvećih dobitnika svakako je Magna farmacija, vlasništvo Jasne Stanivuk, koja je sa Ministarstvom zdravlja, opet kroz direktnu pogodbu, potpisala 42,3 miliona evra vredan ugovor za nabavku opreme za sve tri kovid bolnice.

Ceo tekst i detalje o firmama koje su na spisku odabranih pročitajte u ovonedeljnom izdanju NIN-a.

Bonus video: Kovid bolnica u Kruševcu 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare