Foto:instagram/Buducnostsrbijeav; Eurokinissi / ZUMA Press / Splash / Profimedia

Neprekidno spinovanje režima i Aleksandra Vučića da su sankcije SAD Vulinu uvedene jer Srbija “nije uvela sankcije Rusiji” je sasvim izvesno netačno. Štaviše, tu se Vulin prikazuje kao patriota koji strada zbog borbe za “nezavisnu spolju politiku Srbije” – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

On je komentarisao navode predsednika Srbije da je veče pre nego što su Sjedinjene Američke Države stavile šefa BIA na crnu listu samo najavio promene u spoljnoj politici i odnos prema uvođenju sankcija Rusiji, ne bi Vulinu bile uvedene sankcije.

Žarko Korać Foto:FoNet/Milica Vučković

Naveo je da su ga kontaktirale strane diplomate i tako mu rekle, da čak i ne mora da uvede sankcije Rusiji, već samo da ih nagovesti.

Ali, rekao je Vučić – ja sam ćutao.

Vučić isto priča što je i Mira Marković govorila…

„Dakle, Vulin ne samo da nije ozbiljan problem današnje vlasti Srbije, već se može izgleda očekivati i neki orden za njega, nekadašnjeg glavnog saborca Mire Marković, šefice fantomske stranke JUL, koja je isto tvrdila što i Vučić danas, da je napadaju kao “borca za slobodu“, kaže sagovornik Danasa.

Podsetimo, SAD je stavila Vulina na crnu listu zbog, kako je navedeno, umešanosti u trgovinu drogom i oružjem, odnosno vezama sa organizanovim kriminalom.
Pripadnici režima SNS, međutim, od obelodanjivanja ove informacije uporno tvrde da je Vulin zapravo žrtva dosledne, nezavisne i pravične spoljne politike Srbije u odnosu prema režimu Vladimira Putina.

Da li je režim u Srbiji počeo da ignoriše stav praktično svih evropskih zemalja i SAD?

„Čovek bi očekivao veću ozbiljnost u interpretaciji američkih sankcija. SAD su dosta precizno navele zašto su uvedene ovom čuvenom “borcu za slobodu”, koga hvale bilbordi u Srebrenici i na Palama. Pominju se i “umešanost u lanac drogom” (valjda Jovanjica), veze sa ruskom obaveštajnom službom, transnacionalni kriminal i saradnja sa sankcionisanim trgovcem oružjem. Pominju se i druge jako teške optužbe…“, podseća sagovornik Danasa.

Odgovor Vulina na sve ovo smo nedavno videli, dodaje, ponudio je stipendiju u Beogradu dvema studentkinjama iz Sarajeva koje su veličale Ratka Mladića, osuđenog na doživotni zatvor od strane međunarodnog suda u Hagu, koji Srbija još priznaje.

„Verovatno je ovo novo izazivanje regiona i sveta, posledica odbrane svega što radi Vulin poslednjih godina. Kao što je poznato, njegova bivša partijska šefica Mira Marković je posle pada Miloševićevog režima pobegla u Moskvu. Da li Vulina isto tako interesuje jedino šta o njemu misli Moskva? I Vučić naravno? Ili je režim u Srbiji počeo da ignoriše stav praktično svih evropskih zemalja i SAD“, pita Žarko Korać.

Gde je to odvelo Miloševićev režim znamo, napominje.

Nagoveštaji da imamo hrane i goriva i sposobnosti za novi rat, su igranje vatrom

„Da li se istorija ponavlja? Važnija je politička karijera Vulina nego interesi građana Srbije? Vulin nije nikakav “borac za slobodu”, on je laskanjem stigao na mesto gde se danas nalazi. Bez ikakvih svojih zasluga. Treba se toga setiti kada se ovako grčevito brani čovek sa tako teškim opružbama SAD“, smatra Korać.

Komentarišući Vučićevo zveckanje oružjem, odnosno „pretnjom“ – da je dobro dok nije u vojničkoj uniformi, Žarko Korać kaže da kada političari obuku uniformu, više nisu političari.

„Nismo u ratu i uniforme nose vojna lica. Nagoveštaji da imamo hrane i goriva i sposobnosti za novi rat, su igranje vatrom. Slobodan Milošević se tako igrao, pa znamo kako je sve završilo. Nadam se da oni koji danas vode Srbiju bar nesšo uče iz nedavne istorije“, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Vlast u Srbiji ignoriše sankcije Vulinu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar