Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ruski državljani koji žive u Srbiji sve češće su na meti bezbednosnih organa. Bez obrazloženja, uz tvrdnju da predstvaljaju bezbednosnu opasnost po Srbiju, njima se uskraćuje pravo boravka i ulaska u zemlju. Iza svega, smatraju, stoji Aleksandar Vulin, a razlog za progon je, veruju, njihova kritika Putinovog režima i rata u Ukrajini.

Po Srbiju je bezbednosno opasan. Tako bar tvrdi MUP u svom obrazloženju zbog čega Vladimiru Volohovskom, koji u Srbiji živi već više od godinu dana, ukida pravo boravka, piše N1.

„Dobio sam rešenje u kom se navodi da su sva dokumenta u redu, ali da se nalazim na spisku ljudi koji predstvljaju opasnost po državnu bezbednost. Uz taj dokument nisam dobio naredbu da napustim zemlju. Imam rok od 15 dana da podnesem žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova, što ću i učiniti. U slučaju da mi žalba bude odbijena, onda ću verovatno morati da napustim zemlju“, kaže Volohovski.

Zbog čega se našao na listi nepozeljnih i bezbednosno rizičnih, ni sam ne zna.

„Nije nam jasno šta smemo da radimo, a šta ne smemo – da li smemo da nosimo zastavu na ulici, da li smemo nešto da komenatrišemo na FB. Nije nam jasno šta nam se stavlja na teret kao pretnja državnoj bezbednosti“, dodaje Volohovski.

Slična sudbina zadesila je i Petra Nikitina. On u Srbiji živi godinama, ima porodicu, kao i trajno boravište, ali je nedavno na aerodormu držan satima jer mu BIA nije dozvoljavala ulazak u zemlju. Smatra da je razlog to što Rusko demorkatsko društvo, čiji su obojica članovi, kritikuje Putinovu agresiju na Ukrajinu.

„Ruski režim je izuzetno represivan, opasan po život građana. Ja sam jako zabrinut za Srbiju da ide u tom pravcu. To je opasno po svakog čoveka u Srbiji. Ako se Srbija bude pretvorila u manju verziju Putinove Rusije. To me jako brine. Ovo je zemlja koju volim i ne želim joj takvu budućnost“, kaže.

Neizvesna budućnost ruskih građana koji ne podržavaju rat u Ukrajini, neizvesna je otkako je na čelo službi bezbednosti došao Aleksandr Vulin, smatra Nikitin. Inače, zbog podrške Putinu i proruskog stava, Vulin se odnedavno nalazi pod američkim sankcijama.

„Veoma je teško protumačiti ove dve epizode kao bilo šta drugo nego kao vid politike odmazde Vulina zbog stavljanja pod američke sankcije. To je na neki način bio način da Beograd kaže, evo možemo i mi vama da uzvratimo, tako što ćemo udariti na ruske liberalne antiratne aktiviste, koji su vama na Zapadu toliko prirasli za srce“, ocenjuje viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović.

Udario je Vulin na Zapad i kada je špijunirao ruske opozicinoare u Beogradu, pa te snimke slao u Moskvu. Neki su zbog toga završili i u zatvoru, a Vulin je sa Rusijom sklopio i tajni savez u borbi protiv, takozvanih, obojenih revolucija.

BONUS VIDEO: Kome Vulin tera inat stipendijama za studentkinje koje velićaju Ratka Mladića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar