Irena Vujović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Irena Vujović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Salve negativnih reakcija izazvalo je obraćanje Irene Vujović, ministarke zaštite životne sredine, koja se tek dva dana od izlivanja amonijaka pojavila u Pirotu. Sudeći po njenoj biografiji, do dolaska u Vladu nije imala dodir sa ekologijom, zahvaljujući svojim nastupima skretala je pažnju na sebe, a nevladine organizacije tražile su i njenu ostavku. Ipak, od nekoliko lokalnih samouprava dobila je i visoka priznanja.

Građani Srbije nisu često u prilici da slušaju Irenu Vujović, ministarku zaštite životne sredine, iako bi trebalo. Beograd je neretko na vrhu svetske liste po zagađenom vazduhu, a alarm je upaljen i u brojnim drugim gradovima u Srbiji.

Ipak, Vujović do danas, bar se ne pamti, nije u Vladi održala konferenciju za novinare i objasnila građanima kakva je strategija države u tom domenu i šta će preduzeti tim povodom, budući da, prema nekim procenama, oko 6.000 ljudi godišnje premine od posledica zagađenja.

Listajući novinarske arhive, mogu se naći njena saopštenja, u kojima piše da je borba sa aerozagađenjem jedan od prioriteta njenog ministarstva. Pozitivne pomake građani do danas nisu osetili.

Ne pomaže ni to što je u pregovaračkom procesu sa EU poglavlje koje se odnosi na životnu sredinu jedno od najskupljih i najznačajnijih.

Prvi put je u fotelju ministarke za ekologiju sela 2020, a prethodno je bila predsednica Opštine Savski venac.

Rasprave, zamuckivanja i lapsusi

Građani su je retko viđali u medijima, a u poslednje tri godine skretala je pažnju na sebe uglavnom svojim govorima.

To se desilo i kada se pojavila u Pirotu dva dana nakon izbijanja akcidenta sa izlivanjem amonijaka. Prilikom obraćanja medijima raspravljala se sa lokalnim novinarom, a na neka pitanja nije umela da dogovori. “Što sam ja dužna da znam” ili “a što ja treba da merim količinu”, govorila je ona.

Ušla je i u polemiku sa novinarom, optužujući ga da mu neko govori šta treba da je pita.

“Ukoliko se te vaše kolege koje vam šalju pitanju preko telefona pitaju što ministarka danas nije na lokalciji, nisam zato što ne možemo po zakonu, a čak i oni koji mogu po zakonu ne smeju danas zbog tužilaštva koje je na terenu. Meni je stvarno žao i sigurno će se zabrinuti kolege narodni poslanici zašto ja nisam na lokaciji“, rekla je Vujović.

Irena Vujović
Irena Vujović

To njeno obraćanje izazvalo je gomilu negativnih reakcija, a kako je Nova.rs pisala glavna tema na društvenim mrežama bila je i u martu prošle godine kada je čitala izveštaj o radu svog resora.

U emisiji “7 na N1” rečeno je da je čitanje trajalo više od pola sata, a kada je došao trenutak za pitanja i diskusiju, vremena nije bilo. Ipak, ispostavilo se da je dala sasvim dovoljno materijala – gomilom lapsusa koje je napravila u toku čitanja izveštaja.

Zastajkivala je, zapinjala oko nekih uobičajenih reči, zamuckivala, čak se smejala sama sebi u bezuspešnim pokušajima da pravilno pročita napisano.

Ostavka zbog izjave o Rio Tintu

Nevladine organizacije Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT) i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini u maju te godine zatražile su njenu hitnu ostavku, a kao razlog naveli su njenu izjavu na televiziji K1. Kako su preneli mediji, ona je rekla da Rio Tinto ima građevinsku dozvolu još od 2012.

Pomenute organizacije saopštile su da bi Vujović trebalo da zna da je Rio Tinto tek 2020. godine u Ministarstvu građevine podneo idejni projekat za rudnik litijuma u dolini Jadra, na osnovu kog se pribavljaju lokacijski uslovi.

„Put do građevinske dozvole je i dalje dosta dug i Rio Tinto nema prava da gradi bilo šta u dolini reke Jadar. Zbog ovakvih tvrdnji ministarke uznemirena je čitava javnost zapadne Srbije i ministarka je dužna da u najkraćem roku pokaže dokument kojim se Rio Tintu dozvoljava da bilo šta gradi u dolini Jadra”, pisalo je u saopštenju.

Priznanja 

Neke lokalne samouprave, međutim, smatrale su da ona dobro radi svoj posao. Tako ju je Opština Prijepolje u julu 2021. proglasila počasnim građaninom i to za izuzetan doprinos zaštiti životne sredine, razvoju i afirmaciji ove opštine.

Ministarki životne sredine je u aprilu ove godine grad Novi Pazar dodelio Povelju, najveće priznanje koje se dodeljuje povodom Dana grada. Gradonačelnik Nihat Biševac je u obrazloženju odluke naveo da je Vujović, od dolaska na čelo tog ministarstva 2020. godine, pokrenula brojne projekte i mnogo toga uradila što se tiče zaštite životne sredine u Novom Pazaru.

Maja Gojković, Siniša Mali, Irena Vujović i Tomislav Momirović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Urađen je put ka deponiji Golo Brdo vredan 60 miliona dinara, završena je njena revitalizacija za osam miliona dinara, a radi se projekat regionalne deponije za Novi Pazar, Rašku i Tutin za šta je Ministarstvo izdvojilo 20 miliona dinara“, izjavio je između ostalog Biševac.

Priznanje je dobila i od Opštine Nova Varoš i to za izuzetnu podršku u realizaciji brojnih ekoloških projekata u zlatarskom kraju.

Put u SNS-u

Irena Vujović je inače u Srpskoj naprendoj stranci od 2008. Godine. Kako je objavio Istinomer, bila je članica Glavnog odbora, a u Predsedništvo SNS izabrana je 28. maja 2016. godine na izbornoj skupštini stranke.

Nakon izbora 2012. i 2014. izabrana je za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije. Potom ju je, nakon izbora 2014, gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti.

Irena Vujović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon lokalnih izbora 2016. izabrana je za predsednicu Opštine Savski venac, a na toj funkciji ostala je četiri godine.

I na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda u martu 2018. godine bila je na listi kandidata Srpske napredne stranke. Pominjala se kao favorit naprednjaka za budućeg gradonačelnika Beograda, pored Gorana Vesića.

BONUS VIDEO Vujović: Građane ne zanima da li sam ovde, važno da je struka sve vreme prisutna