Probudila se ministarka Vujović, posle 8 dana traži zatvaranje Vinče

Podeli:
Irena Vujović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sastala se danas sa predstavnicima Grada Beograda i kompanije „Beo čista energija“, povodom požara koji je nedavno izbio na staroj deponiji u Vinči.

Kako se navodi u saopštenju, Vujović je, na sastanku kojem su prisustvovali zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević i predstavnici kompanije „Beo čista energija“, tražila od nadležnih da izađu sa konkretnim predlogom i rokom za rešavanje ovog velikog problema Beograđana.

Ministarka je insistirala da predstavnici Grada Beograda i kompanije „Beo čista energija“ hitno održe sastanak gradskog štaba za vanredne situacije.

Sastanak je zakazan za sutra, a predviđeno je da se nakon sastanka donese odluka o narednim koracima, kao i na koji način će biti sprečeni novi eventualni požari.

Sastanku će prisustvovati i predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine.

Deponija Vinča Foto:Oleg Jerković/Nova.rs

Ona je dodala da je kompanija „Beo čista energija“ dobila sve potrebne privremene dozvole za odlaganje komunalnog, građevinskog i inertnog otpada
na novoj parceli, gde je smeštena sanitarna deponija, ističući da očekuje da će stara deponija biti zatvorena u što kraćem roku.

„Ova deponija je jedan od najvećih ekoloških problema u Beogradu i na rešavanju ovog problema se radi intenzivno. Životna sredina se tiče svih nas i zato će ministarstvo koje vodim još bliže sarađivati sa nadležnima i pratiti procese koji predstoje, kako bi se rešio ovaj višedecenijski problem Beograđana“, rekla je Vujović.

Vujović je podsetila da su, po izbijanju požara, zbog obima akcidentne situacije, inspektori za zaštitu životne sredine izašli na teren zajedno sa gradskom komunalnom inspekcijom koja je nadležna za deponiju u Vinči.

Podsećamo, deponija u Vinči gori od vikenda 7. na 8. avgust, kada je Beograđane u večernjim i jutarnjim satima zasuo dim sa deponije u plamenu. Od tada, uprkos najavama iz Grada Beograda, plamen do kraja nije ugašen – reporteri Nova.rs su i danas bili na listu mesta i ustanovili da je depinija još pod dimom.

Komentari

Vaš komentar