Foto: Shutterstock, MINISTARSTO ZIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROSUL

Zbog curenja amonijaka, u Pirotu je proglašena vanredna situacija, a noćas je zbog simptoma trovanja hospitalizovana 51 osoba. Ljudima je preporučeno da ne izlaze iz svojih domova. Iako je do prevrtanja cisterne koja je prevozila amonijak došlo juče oko 17 sati, još se nije oglasila ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Od državnih zvaničnika u Pirot je otišao ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji nas je obavestio o koncentraciji amonijaka u vazduhu. On je jutros malo pre devet sati izjavio da i dalje curi amonijak iz jedne cisterne, a da merenja pokazuju da je u Pirotu njegova koncentracija na nuli.

„Koncentracija je povećana kako se približava mestu akcidenta, koje je nekoliko kilometara udaljeno od grada“, rekao je Vesić, a prenosi Tanjug.

Bilo bi logično da je u Pirot otuptovala i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, koja se još nije oglasila. Iako je do curenja amonijaka došlo juče u 17 sati, njeno ministarstvo saopštilo je tek jutros, nešto posle devet časova, da „prati situaciju na terenu“ i da je „Inspekcija zaštite životne sredine u pripravnosti“.

„Merenja trenutnih zagađujućih materija kao i monitoring, na terenu sprovode Institut za metalurgiju iz Bora i Agencija za zaštitu životne sredine. Inspekcija zaštite životne sredine je u pripravnosti i u saradnji sa svim relevantnim organima i institucijama, javnost će biti obaveštena o svim nalazima istrage i narednim koracima u cilju minimizacije posledica po životnu sredinu“, piše u saopštenju Ministarstva.

Podsećamo, juče oko 17 časova dogodila se saobraćajna nesreća kada se prevrnula cisterna koja je prevozila amonijak, koji je počeo da curi iz vozila. Cisterna sa amonijakom sletela je sa pruge između Pirota i Bele Palanke. Vagon se prevrnuo na deonici pruge Pirot – Staničenje, kod mesta Sopotski Han.

Prema navodima „Srbija kargo“, reč je o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir.

U Sektoru za vanredne situacije rekli su sinoć da je 51 osoba sa simptomima trovanja hospitalizovana, od kojih dve imaju teže simptome. Većina je zbrinuta u Pirotu.

U UKC Niš, tokom večeri i noći, je zbrinuto ukupno 15 pacijenata, 12 odraslih i troje dece.

BONUS VIDEO Ulice Pirota posle izlivanja amonijaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare