Foto: Ministarstvo odbrane, Nemanja Jovanović/Nova.rs, Krik

Ćerka poznatog trgovca oružjem Slobodana Tešića nedavno je objavila da je preduzeće W.D. Concord west saradnik fondacije koju ona vodi. Ne bi bilo ničeg spornog u ovoj saradnji da pomenuto preduzeće nije bilo angažovano prilikom izgradnje vile u Beogradu, koja je u to vreme pripadala porodici direktora Krušika, Mladena Petkovića. Saradnja Tešića i Petkovića uspostavljena je znatno ranije, a o čemu je govorio i uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović.

Za izgradnju vile u Ulici Mihajla Mike Jankovića angažovano je preduzeće W.D. Concord west. Tešićeva ćerka Danijela Vasilijević, koja je bila kandidat za poslanika na izbornoj listi SNS-a za parlamentarne izbore 2012, objavila je nedavno na svom instagram-nalogu da je W.D. Concord west saradnik Fondacije Humana srca, koju ona vodi.

Iako je SNS na tim izborima osvojio vlast, Tešićeva ćerka ostala je bez poslaničkog mandata, ali ne i bez angažmana, jer je jedno vreme radila u Ministarstvu spoljnih poslova, a kada je Aleksandar Vulin postao ministar policije prešla je u Upravu za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, u koju stižu Interpolove poternice. Upravo je oktobra 2021. Tunis raspisao poternicu za Tešićem zbog sumnji da je učestvovao u pranju novca.

U međuvremenu je osnovala humanitarnu organizaciju u čijim su akcijama, o čemu svedoče i fotografije sa tih događaja, učestvovali prijatelji predsednika Vučića, njegov kum i predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić i vlasnik i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Ista firma W.D. Concord west, koja je za četiri godine, od 2017. do 2021, poslovne prihode povećala više od pet puta, sa 2,5 na 13 milijardi dinara, a neto profit sa 110 na 436 miliona, bila je angažovana i na izgradnji vile u beogradskoj Ulici Jevrema Grujića, koja je tada pripadala porodici Mladena Petkovića, još aktuelnog direktora državnog preduzeća Zastava oružje i bivšeg direktora valjevskog Krušika.

Bitnija veza, koja finansijera SNS-a i nekadašnjeg SNS činovnika opštine Zemun spaja mnogo čvršće od W.D. Concord west je poslovna saradnja koju je Tešić uspostavio sa Petkovićem kao direktorom dve državne fabrike naoružanja i vojne opreme iz Valjeva i Kragujevca. Uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović otkrio je koruptivne poslove kojim su privatni trgovci oružjem izvlačili novac iz te valjevske fabrike. Najviše takvih poslova je bilo baš u vreme dok je Petković njome „komandovao“, od 2014. do kraja novembra 2018, nakon čega je u decembru 2018. postavljen za direktora Zastava oružja.

Najviše spornih ugovora sa Krušikom imalo je pet preduzeća pod kontrolom Tešića – Partizan tek, Vektura trans, Falkon stratedžik solušn, Arneks i Tehnoglobal sistem, koji je pripojen Partizan teku u decembru 2018. NIN je više puta pisao da su te firme od avgusta 2015. do marta 2019. sa Krušikom potpisale 14 ugovora vrednih više od 72 miliona dolara i 5,86 miliona evra.

Sumnjiva saradnja Tešića i Petkovića nastavila se i u Zastava oružju, što je utvrdila i Državna revizorska institucija. U izveštaju DRI se navodi da dve firme pod Tešićevom kontrolom, Vektura trans i Partizan tek, koje su sa Zastava oružjem imale komisione ugovore o izvozu proizvoda te fabrike tokom 2019, nisu dostavile dokumentaciju kojom bi potvrdile koliko su zaradile od te prodaje, čime je moguće oštećena državna fabrika iz Kragujevca.

Ova dva Tešićeva preduzeća i posle više urgencija nisu dostavile dokaz da su proizvode Zastava oružja prodale po ugovorenoj komisionoj ceni, pa je DRI izneo sumnju u verodostojnost prikazanog prihoda po ovom osnovu od 410,9 miliona dinara. Revizor je naveo u izveštaju da je Zastava oružje sa Vektura transom sklopila dva ugovora na ukupno 1,3 miliona evra, a sa Partizan tekom ugovore na oko 2,18 miliona evra, te da oba preduzeća nisu dostavila zaključene ugovore sa kupcima u inostranstvu.

Zastava oružje Kragujevac Foto:N1

Upravo zbog ovoga, kako je otkrio BIRN, pojavio se novi uzbunjivač, policijski inspektor Milan Vukomanović, pripadnik Odeljenja za borbu protiv korupcije iz Kragujevca. Vukomanović je po nalogu tužilaštva prikupljao dokaze o sumnjama da je Tešić prodavao Zastavino oružje po višim cenama od onih propisanih sklopljenim komisionim ugovorima i da je višak zadržao za sebe, umesto da ga isplati fabrici iz Kragujevca.

Vukomanović se obratio za pomoć kolegama iz Beograda, da oni traže dokumentaciju od dve Tešićeve firme. Tada kreću problemi za njega. Prvo, šefovi u policiji zahtevaju od njega da odustane od istrage. On to odbija, pa mu oduzimaju slučaj, a onda je dva puta po nalogu načelnika UKP-a Bogdana Pušića prebačen na drugo radno mesto. Pravna borba inspektora i uzbunjivača Vukomanovića zbog toga i dalje traje.

Radnici Zastava oružja zbog teške materijalne situacije tražili su nedavno bonus od 200 evra i za to bi bilo potrebno manje od pola miliona evra, a već tri godine nadležni ne mogu da ispitaju Tešićive ugovore vredne skoro 3,5 miliona evra sa tom državnom fabrikom, u kojoj je u toku konkurs za izbor novog direktora, jer Petkoviću u decembru ističe čevorogodišnji mandat.

Dosadašnji direktor se ponovo prijavio na konkurs, a iz izveštaja DRI za 2019. može se videti da Petković, i kao direktor Zastava oružja, nije sklapao sumnjive ugovore samo sa Tešićem. Državni revizor je, naime, utvrdio da je Zastava oružje 2019. priznalo firmama Beatronic supply i Vip Global Logistics dodatne troškove od 655.430 i 235.195 evra za navodno angažovanje konsultanata, iako bi prema komisionim ugovorima taj trošak trebalo da snose oni, a ne Zastava oružje.

Slobodan Tešić Foto: Krik.rs

To znači da je državna fabrika zbog priznavanja tih navodnih troškova privatnim trgovcima mimo ugovornih obaveza, ostala bez skoro 900.000 evra. A sa tom sumom svim zaposlenima u Zastava oružju mogla bi da se isplati pomoć od po 400 evra, duplo veća od one koju su radnici tražili.

Vlasnik firme Vip Global Logistics, koji Zastava oružju duguje 235.195 evra je Nemanja Marijan, član Glavnog odbora SNS-a, dok je vlasnik preduzeća Beatronic supply do 2017. bio pukovnik Goran Stojanović, protiv koga je svojevremeno vođena krivična istraga, a na čelu firme nasledio ga je njegov sin.

Opširnije čitajte u NIN-u

Bonus video: Kuća Slobodana Tešića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar