Iako su predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i poslanici SNS pokušali da današnje otkazivanje sednice parlamenta opravdaju time da poslanici opozicije nisu došli na zasedanje, snimci govore drugačije.

Jutros je sednica parlamenta trebalo da počne u 10 sati. na dnevnom redu je bil arasprava o smeni ministra policije Bratislava Gašića, što je jedan od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“. Međutim, u skupštinskoj sali je bio 74 poslanika, što znači da nije bilo kvoruma. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić izneo je salvu optužbi na račun opozicije, kako su sami tražili sednicu, a na kraju se na njoj nisu pojavili i odložio njen početak na sat vremena.

Tada je u sali bilo još manje poslanika, pa je sednica odložena za sutra u 10 sati.

Problem, međutim, nije u opoziciji, već u poslanicima vlasti čije su klupe danas bile prazne.

Poslanik Ujedinih Pavle Grbović i šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić objasnili su zašto opozicija nije mogla da obezbedi kvorum.

Pavle Grbović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da bi se do njega došlo, trebalo bi da sednici prisustvuje 84 poslanika, koliko ima i poslanika opozicije.

„To je nemoguće. Opozicija ima 84 poslanika. Neki od njih su članovi skupštinskih delegacija koje su trenutno u inostranstvu. Jedna poslanica je u devetom mesecu trudnoće“, napisao je Grbović na Tviteru.

Miroslav Aleksić je na današnjoj sednici opozicije rekao da je odluka poslanika vlasti da se ne pojave na današnjoj sednici dokaz nepoštovanja i građana i Skupštine.

Foto: Nova

„Finalna tačka dnevnog reda je opoziv Bratislava Gašića. Dva puta ih nije bilo dovoljno. Nas ne može da bude dovoljno jer je potrebno da opozicionih poslanika bude 100 odsto. Očigledno opstruišu rad parlamenta, ne žele da govore o odgovornosti Bratislava Gašića, ali i Vlade Srbije, iako je bilo najavljeno da će doći i premijerka Ana Brnabić. Pored toga što ignoriše vlast nastavlja i da se ruga građanima Srbije. Željko Mitrović najavljuje da će nastaviti rijaliti, iako je predsednik rekao da ga neće biti. Očigledno je da je u ovoj državi moćniji Željko Mitrović nego Aleksandar Vučić“, rekao je Aleksić.

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković upitao je gde se krije vlast.

„Gde se krije vladajuća većina kada je tačka dnevnog reda smena Bratislava Gašića!?“, napisao je Novaković na Tviteru, uz snimak na kojem se vide puste klupe vlasti i gotovo svi predstavnici opozicije na svojim mestima.

BONUS VIDEO: Poslanici opozicije prisutni na sednici 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar