Politika
Zgrada Politike Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Komisija za zaštitu konkurencije posle osam godina skinula je zabranu kompaniji “Ist medija grup” iza koje stoji Miroslav Bogićević da proda svoj udeo u kompaniji „Politika novine i magazini“. Prema saznanjima “Nove”, Bogićeviću je dostavljeno i pismo iz Politike AD da država nije zainteresovana da iskoristi pravo preče kupovine. Na taj način, potpuno je otvoren je put da vlasnik koncerna „Farmakom MB“ proda 50 odsto svog udela u “Politici”.

Kako je “Nova” pisala krajem prošle godine, biznismen i vlasnik koncerna „Farmakom MB“ Miroslav Bogićević postigao je dogovor o prodaji svog udela u kompaniji „Politika novine i magazini“ (PNM) sa vlasnikom „Novosti“ Bobanom Rajićem. On je zapravo planirao da proda rusku firmu „Ist medija grup“, koja ima udeo od 50 odsto kapitala u PNM, za nešto više od osam miliona evra. Očekivalo se da će ugovor biti potpisan početkom ove godine.

Međutim, bilo je jasno da bi zbog situacije u Rusiji prodaja “Ist medija grup” sve zakomplikovala, dok se sa druge strane (slučajno ili ne) otvarao put da ta kompanija proda svoj udeo u kompaniji “Politika novine i magazini”, koja, između ostalog, izdaje list „Politika“ i vlasnik je štamparije.

Jedan od uslova bio je da Komisija za zaštitu konkurencije ukine privremenu meru, donetu 2014, kojom je “Ist medija grupi”, odnosno Bogićeviću, bilo zabranjeno da otuđi udeo koji poseduje u PNM. Komisija je sredinom aprila ove godine, dakle tek posle osam godina, skinula zabranu Bogićeviću da proda svoj udeo.

Takođe, da bi svoj deo, kako je već dogovoreno, prodao Bobanu Rajiću, vlasniku Novosti, država je prethodno morala da odustane od prava preče kupovine. Prema saznanjima “Nove”, i taj uslov je ispunjen. Sagovornik našeg lista kaže da je Bogićeviću iz Politike AD (90 odsto vlasništvo države), stigao dopis u kom se navodi da ne žele da iskoriste pravo preče kupovine.

Miroslav Bogićević Foto:Nemanja Jovanović

Tako praktično više nema prepreka da Bogićević proda svoj udeo u kompaniji “Politika novine i magazini”.

Ostaje još i da vlasnik “Novosti” Boban Rajić, sa kojim je postignut dogovor o kupovini PNM, od Komisije za zaštitu konkurencije traži saglasnost za koncentraciju na tržištu. Nije poznato da li je on i formalno uputio takav zahtev.

Bogićević u kućnom pritvoru sa nanogicom

Kada je “Nova” krajem prošle godine otkrila da je Bogićević dogovorio prodaju PNM vlasniku „Novosti“, on u zvaničnoj izjavi za naš list nije hteo da govori o detaljima. Objasnio je da ni on navodno nema sve informacije, jer ne može da se svakodnevno viđa sa svojim advokatom, jer nosi nanogicu, a preko telefona ne želi da priča.

Netransprenta kupovina “Politike”

Inače, vlasnik Miroslav Bogićević je potpuno netransparentno kupio 50 odsto udela u “Politika novine i magazini”. Nemački VAC je svoj udeo prodao firmi iz Moskve – „Ist medija grupi“. U tom trenutku, znalo se da iza nje stoji biznismen iz Šapca Miroslav Bogićević, ali u papirima njegovog imena nije bilo.

Komisija za zaštitu konkurencije je donela odluku kojom se „Ist medija grupi“ nalaže da plati procesne penale u visini od 143.500 evra. Takva odluka je doneta jer firma Miroslava Bogićevića nije tražila saglasnost od Komisije za kupovinu, što je bila njegova zakonska obaveza. Prema našim saznanjima, taj novac nikada nije naplaćen.

Takođe, Komisija je ispitivala da li je kupoprodajni ugovor između „Ist medija grupe“ i VAC-a punovažan. Kako je tada saopštila na osnovu prikupljenih materijalnih dokaza i izjava svedoka, došlo se do saznanja da prilikom prodaje udela, VAC nije ponudu prvo dostavio drugom vlasniku, „Politici a.d.“, odnosno državi, koja, prema zakonu, ima pravo preče kupovine.

Predmet je prosleđen javnom Pravobranilaštvu, ali do danas javnost nije saznala šta je epilog pokrenutih postupaka. Komisija nije odgovorila ni na pitanje o epilozima pokrenutih postupaka.

BONUS VIDEO Marinika Tepić: Direktor Telekoma dao milione evra Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare