Foto: Nova.rs, Facebook

Biznismen i vlasnik koncerna „Farmakom MB“ Miroslav Bogićević , prema saznanjima „Nove“, ipak je postigao dogovor o prodaji svog udela u kompaniji „Politika novine i magazini“ sa vlasnikom „Novosti“ Bobanom Rajićem. Rusku firmu „Ist medija grup“, koja ima udeo od 50 odsto kapitala u PNM, prodaje za nešto više od osam miliona evra. Očekuje se da ugovor bude potpisan posle praznika.

Iako je biznismen Miroslav Bogićević u izjavi za „Novu“ rekao da posao oko prodaje još nije završen, da se još nisu javili vlasnici „Novosti“, te da ima nekoliko zainteresovanih pa čak i iz inostranstva, listu „Nova“ je nezvanično potvrđeno da je dogovor postignut. I to upravo sa vlasnikom „Novosti“ Bobanom Rajićem.

Politika
Zgrada Politike Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– U suštini je sve dogovoreno, peglaju se detalji. Dogovor je postignut i on treba da se sprovede. Zna se šta se prodaje i kupuje, za koliko i zna se šta su rokovi… Sve to treba da se stavi na papir i da se potpiše ugovor. Tek kad se to uradi, može se reći da je posao i završen – navodi naš izvor.

Kako se očekuje, ugovor bi trebalo da bude potpisan posle praznika, najkasnije do kraja januara sledeće godine.

Osim toga, dogovorena je i cena od nešto više od osam miliona evra. Za tu cifru će vlasnik „Novosti“ Boban Rajić postati i vlasnik udela od 50 odsto i u kompaniji „Politika novine i magazini“, koja, između ostalog, izdaje list „Politika“ i vlasnik je štamparije. On je prethodno sa firmom „Media 026“ kupio „Novosti“ za 2,5 miliona evra.

Foto:Nemanja Jovanović

Ono što se postavlja kao pitanje je da li je Miroslav Bogićević morao svoj udeo prvo da ponudi državi, odnosno „Politici a. d.“ ( 90 odsto vlasništvo države), koja je drugi vlasnik PNM. Naš sagovornik navodi da je ta obaveza izbegnuta, jer se ne prodaje udeo već vlasnik.

– U kompaniji „Politika novine i magazini“ pola je države, a pola „Ist medija grupe“. Kada bi se prodavao udeo, u tom slučaju bi „Politika a. d.“, kao drugi vlasnik, imala pravo preče kupovine. Ovde to nije slučaj. Prodaje se firma u Rusiji, koja je, između ostalog, i vlasnik udela u kompaniji „Politika novine i magazini“. U tom slučaju nema prava preče kupovine, jer se kupuje vlasnik koji je vlasnik nečega. Ne menja se vlasnik udela, već se menja vlasnik vlasnika udela – objašnjava naš izvor.

Vecernje novosti
Zgrada Večernjih novosti Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ono što je sigurno u ovom slučaju jeste da vlasnik „Novosti“ Boban Rajić ako ima nameru da kupi deo vlasništva „Politike“, ima zakonsku obavezu da od Komisije za zaštitu konkurencije traži saglasnost za koncentraciju na tržištu.

Na pitanje lista „Nova“ da li je zahtev upućen, Komisija je odgovorila da zahtev do 28. 12. 2021. nisu dobili.

Ukoliko Rajić to ne učini, ponoviće se ista situacija kao i kada je Bogićević kupovao udeo od VAC-a.

Ceo postupak, koji je izveden 2012. godine, nije obavljen ni tada transparentno.

Netransarentna prodaja od početka – Bogićević krio da je on kupac

Nemački VAC je 50 odsto udela prodao firmi iz Moskve – „Ist medija grupi“. U tom trenutku, znalo se da iza ruske firme stoji biznismeen iz Šapca i vlasnik koncerna „Farmakom MB“ Miroslav Bogićević. Zvanično, u papirima, njegovog imena nije bilo.

Komisija za zaštitu konkurencije je donela odluku kojom se „Ist medija grupi“, sa sedištem u Moskvi, nalaže da plati procesne penale u visini od 143.500 evra.

Takva odluka je doneta jer firma Miroslava Bogićevića nije tražila saglasnost od komisije za kupovinu, što je bila njegova zakonska obaveza. Prema našim saznanjima, taj novac nikada nije naplaćen.

Takođe, Komisija je ispitivala da li je kupoprodajni ugovor između „Ist medija grupe“ i VAC-a punovažan. Kako je tada saopštila na osnovu prikupljenih materijalnih dokaza i izjava svedoka, došlo se do saznanja da prilikom prodaje udela, VAC nije ponudu prvo dostavio drugom vlasniku, „Politici a.d.“, odnosno državi, koja, prema zakonu, ima pravo preče kupovine.

Predmet je prosleđen javnom Pravobranilaštvu, ali do danas javnost nije saznala šta je epilog pokrenutih postupaka. Komisija nije odgovorila ni na pitanje o epilozima pokrenutih postupaka.

Bogićević u kućnom pritvoru sa nanogicom
Miroslav Bogićević u zvaničnoj izjavi za „Novu“ nije hteo da govori o detaljima. Objasnio je da ni on navodno nema sve informacije, jer ne može da se svakodnevno viđa sa svojim advokatom, jer nosi nanogicu, a preko telefona ne želi da priča.

Bonus video: Medijski mrak u Srbiji – ovako to izgleda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare