Aleksandar Vucic i Viola fon Kramon
Aleksandar Vučić i Viola fon Kramon Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Profimedia

Evropska poslanica Viola fon Kramon u više navrata kritikovala je vlast u Srbiji, a u poslednjem periodu naročito intenzivne kritike upućene su na račun Rio Tinta i kineske fabrike "Linglong". Vlast je više puta oštro reagovala na ove kritike, gotovo optužujući i diskreditujući stav evroposlanice. Nemačka Stranka zelenih je na dobrom putu da u novom sastavu vlade dobije Ministarstvo spoljnih poslova, što otvara brojna pitanja o tome kako će to uticati na sadašnji režim i put Srbije ka Evropskoj uniji.

Viola fon Kramon iz redova zelenih, koja je ujedno i izvestilac EP za Kosovo, više puta je srpskim vlastima ukazivala na propuste i pozivala ih na odgovornost za različite propuste. Tako je krajem oktobra poslednji izveštaj Evropske komisije, u kojem se navodi da je Srbija napredovala na putu ka EU, ocenila je kao ustupak Vučiću pored izbore. Kazala je da je on usledio od Olivera Varheljija, koji je mađarski poslanik i blizak saradnik Viktora Orbana, Vučićevog „prijateljem“.

Fon Kramonova zatražila je od srpskih vlasti da javno saopšte šta se dešava u kineskoj fabrici „Linglong“, gde je otkriveno da su vijetnamski radnici podvrgnuti nehumanim uslovima života i rada, te ocenila da je u Srbiji na snazi „moderno ropstvo„. Tim povodom ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da takve optužbe za cilj imaju satanizaciju Srbije.

Viola fon Kramon Nikola Selakovic
Nikola Selaković i Viola fon Kramon Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/AHMED JALIL

 

To nije prvi put da su se članovi vladajuće stranke tako oštro ophodili prema polsanici Evropskog parlamenta. Ministar policije Aleksandar Vulin u potpunosti je diskreditovao njeno mišljenje, izjavivši da „Viola fon Kramon sigurno može da nađe neku zemlju ili bar teritoriju u kojoj njena reč nešto znači“, ali da „Srbija nije ta zemlja“.

Po dolasku Fon Kramonove u Gornje Nedeljice, gde je sa delom opozicije razgovarala sa meštanima o problemima sa kojima se suočavaju povodom projekta Rio Tinto, Zorana Mihajlović optužila ju je da njeni odnosi sa opozicijom „jedino imaju veze sa lobiranjem za priznanje Kosova“. Pojedini stručnjaci ukazuju na to da bi Zeleni i sama Viola fon Kramon mogli jače da uzvrate kada dođu na vlast.

Diplomata i stručnjak za međunarodne odnose Srećko Đukić ocenio je ovakva istupanja članova srpske vlasti kao „nimalo mudra“, s obzirom da postoji velika verovatnoća da će u novoj sastavu nemačke vlade Stranka zelenih, čiji je Fon Kramonova član, dobiti Ministarstvo spoljnih poslova.

„Očekujem da će ta kritika i odgovarajuće mere od strane Nemačke i Evropske unije, u kojoj Nemačka igra glavnu ulogu, uslediti prema srpskom režimu. To je linija razvoja odnosa između režima Aleksandra Vučića i Zelenih u Nemačkoj. Otuda nije mnogo mudro sa stanovišta državne politike svađati se sa kritičarima stanja u Srbiji“, ocenio je Đukić.

On ističe da to jedino može da služi glasačima SNS-a, „da ih stalno drži na oprezu, okupljene, pa tako oštro, nediplomatski, apolitično odgovaraju na ukazivanja koja dolaze od strane Zelenih“.

Đukić je pojasnio da očekuje da će se osetiti posledice u nekoj doglednoj budućnosti kada se formira vlada u Nemačkoj i preuzmu sve prerogative u zemlji i međunarodnim odnosima.

Srećko Đukić Foto: N1

 

„Dolazak Zelenih na vlast će svakako nepovoljno uticati na vlast u Srbiji, ali ne i na samu Srbiju, jer je vlast trenutna i smenjiva“, kaže Đukić.

Na pitanje koliko će ovakav odnos vlasti uticati na put Srbije ka Evropskoj uniji, sagovornik je ocenio da tu neće biti pogoršanja „jer ova vlast sama sebi škodi na ovom evropskom putu“.

„Umesto da se izvinjava i prihvati sve kritike koje su objektivne, ona ih opravdava na nemoguć način. Mi jesmo na evropskom putu, ali idemo u rikverc“, smatra stručnjak za međunarodne odnose.

On je objasnio da se nemačka Stranka zelenih ne nalazi u istoj intrnacionali kao SNS, te da je nekadašnji privilegovan položaj, kada se za vreme vlasti Angeli Merkel Srbiji gledalo kroz prste, sada prošlost.

„Sada srpska vlast mora da se suoči sa novim realnostima u evropskim odnosima, a to je dolazak nove političke strukture i garniture u Nemačkoj i svim evrospkim institucijama. Biće još više izloženi kritici, tražiće da se stvari izvedu do kraja, bez ‘gledanja kroz prste'“, zaključuje Đukić.

Bonus video: Simpatizeri SNS “dočekali” Violu fon Kramon u Nedeljicama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram