Foto:Printscreen/buducnostsrbijeav/N1

Poslednji izveštaj Evropske komisije o Srbiji je eklatantan primer kako standardi vladavine prava mogu biti kompromitovani pod komesarom koji zastupa ideologiju Viktora Orbana, napisala je u svom autorskom tekstu poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon.

U autorkskom tekstu za Euroktiv, Viola fon Kramon navodi da Zeleni, od početka rada Evropske komisije pod kotrolom Ursule Fon der Lajen, upozoravaju da je komsar za proširenje Oliver Varhelji, pogrešan čovek na pogrešnom mestu.

Pročitajte još...

“Neko koga je postavila vlada koja krši vladavinu prava i razbija demokratiju ne može biti dobar primer za zemlje poput Crne Gore, Srbije ili Albanije, koje se bore sa sopstvenim putevima demokratske tranzicije. Prvi znaci pojačanog uticaja i politizacije, umesto nepristrasnog pristupa lebdeli su od samog početka Varheljijevog mandata. Ipak, najgore je došlo sa sadašnjim paketom proširenja za 2021. i sa godišnjom procenom Кomisije o spremnosti i dostignućima zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU. Кomisija je zvanično otišla ispod svojih i evropskih standarda time što je razvodnjavala izveštaj o napretku Srbije za 2021, posebno o standardima vladavine prava. Cilj je bio jasan – nezavisnost pravosuđa, jer se ovaj obrazac već primenjuje i u Mađarskoj i u Poljskoj. Ukratko, Srbija je u procesu ustavnih amandmana kojima namerava da unapredi nezavisnost pravosuđa. Ustavnim amandmanima trebalo bi, između ostalog, da se izmeni sastav Državnog veća tužilaca koji bira tužioce. EК je navela u svom Izveštaju o skriningu srpskog pravosuđa za 2014. (str. 25) da tužioci moraju predstavljati najmanje 50 odsto Državnog veća tužilaca, kako bi se izbegla politizacija imenovanja tužilaca. Ipak, sedam godina kasnije, Кomisija je pozdravila predlog ustavnih amandmana, koji predviđa da tužioci budu samo 5 od 11 članova Državnog veća tužilaca, dakle ispod cenzusa od 50 odsto”, napominje ona u svom tekstu.

Viola fon Kramon podseća da je 18. oktobra ove godine, dan pre objavljivanja izveštaja o napretku, Venecijanska komisija izdala mišljenje o kojem se kritikuje pomenuto rešenje.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

“Izričita je preporuka da tužioci predstavljaju 6 od 11 članova i da ministar i glavni tužilac ne budu članovi Tužilačkog saveta. Ovo je, dakle, eklatantan primer kako se Evropska komisija politizovala u interesu osovine Orban-Vučić i da standardi vladavine prava mogu biti kompromitovani pod nadzorom Кomisije. Pretpostavimo da se proceni vladavine prava, koja je sama suština pravnog poretka EU i oblasti koja uslovljava ukupan napredak u pristupnim pregovorima, ne treba u potpunosti verovati. U tom slučaju, celokupni paket proširenja 2021. mora se pažljivo razmotriti, jer je očigledno nepouzdan i manjkav. Ovo je takođe odličan primer zašto ukupna ocena Кomisije posebno o Srbiji, a možda i o nekim drugim zemljama, ne može biti pouzdan izvor. Stoga je preporuka za otvaranje novih klastera pogrešna”, ističe Kramon.

Pročitajte još...

Ona navodi da su srpska opozicija, nevladine organizacije i nezavisni mediji pod intenzivnim pritiskom režima i da se od njih mogu čuti upozorenja kako bi pozivine ocene o napretku Srbije mogle biti poslednji ekser u kovčegu evropskih integracija.

“EU mora da povrati svoj kredibilitet primenom strogih uslovljavanja i pravične procene, a ne samo pretvaranjem da to čini. Štaviše, moramo temeljno istražiti nivo institucionalnog zarobljavanja i vratiti integritet Кomisije”, navodi se, između ostalog, u tekstu Viole fon Kramon.

BONUS VIDEO: Vučić izgubio živce zbog saopštenja poslanika EP

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare