Viola Fon Kramon
Viola Fon Kramon Foto:N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon posetila je manastir Visoki Dečani i pozvala vlasti privremenih prištinskih institucija da zaštite srpsko pravoslavno crkveno nasleđe na Kosovu i Metohiji.

Fon Kramon je na Tviteru, uz fotografiju sa igumanom Visokih Dečana Savom Janjićem, napisala da srpsko pravoslavno crkveno nasleđe na KiM mora biti zaštićeno i uživati puna prava.

„Stoga pozivam kosovsku vladu da sprovede davno zakasnelu presudu ustavnog suda, jer vladavina prava znači jednak tretman svih“, istakla je Fon Kramon, za koju se često vezuju izjave koje idu u prilog Prištini.

Ona je dodala da Visoki Dečani treba da budu mesto koje ujedinjuje sve građane i premošćuje jaz između zajednica, ocenjujući da manastir Dečani i Sava Janjić mogu da imaju konstruktivnu ulogu u društvenom dijalogu.

„Tolerancija i međusobno poštovanje su suština multietničkog društva“, dodala je Fon Kramon.

Vlasti privremenih prištinskih institucija više od pet godina odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda i upišu 24 hektara zemlje kao imovinu Visokih Dečana.

Manastir je ugrožen i namerom lokalnih vlasti u Dečanima da kroz zaštićenu zonu oko manastira izgrade put Dečani – Plav.

BONUS VIDEO Dušan Janjić: Na Kosovu se vodi borba za teritoriju, nije to borba za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar