Viola fon Kramon Viola von Cramon
Viola fon Kramon Foto:BETAPHOTO/European Parliament/Alexis HAULOT

Poslanica Evropskog parlamenta iz redova zelenih Viola fon Kramon, koja je ujedno i izvestilac EP za Kosovo, ocenila je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU donekle "ružičast" te da jeste neka podrška vlasti pred izbore. Naime, to ima veze i sa činjenicom da ga je predstavio izvestilac za proširenje EU Oliver Varhelji koji je mađarski poslanik. Ona je u razgovoru sa predstvnicima medija rekla i da očekuje da odnos nove vlade Nemačke bude drugačiji u odnosu na onaj koji je imala vlada kancelarke Angele Merkel.

Poslanica Evropskog parlamenta iz redova zelenih koja je ujedno i izvestilac EP za Kosovo kaže da izveštaj Evropske komisije jeste neka vrsta podrške aktuelnoj vlasti.  Kako je rekla, pisao ga je mađarski poslanik i predstavljen je uoči izbora u Srbiji u aprilu sledeće godine.

Viola fon Kramon Viola von Cramon
Viola fon Kramon Foto:BETAPHOTO/European Parliament/Eric VIDAL

Ono što je činjenica jeste da je ovo možda jedan od najpozitivnijih izveštaja EK do sada. Po prvi put, reklo bi se, aktuelna vlast je bila zadovoljna. Iza izveštaja stoji komesar za proširenje EU Oliver Varhelji koji je blizak saradnik sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, autokratom i „prijateljem“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Oliver Varhelji Oliver Varhelyi
Oliver Varhelji Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, u izveštaju Evropske komisije navodi se da je Srbija u ključnim oblastima ostvarila ograničeni napredak . Ma koliko nekome to zvučalo kao kritika, zapravo je potvrda napretka.

Ograničen jeste, ali je napredak.

Ono što je činjenica jeste da je Evropska komisija u svom izveštaju zanemarila važne stvari – kršenje vladavine prava u Srbiji, ugrožavanje slobode medija, umešanost visokih funcionera u korupcionaške afere i kriminal, zarobljene nezavisne institucije, govor mržnje, targetiranje nesitomišljenika…

Ono što takođe interesuje građane ali i aktuelnu vlast jeste kakav će odnos prema Srbiji imati buduća nova vlada Nemačke.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

I dalje aktuelna kancelarka Angela Merkel, čija je čvrsta ruka oblikovala evropsku politiku punih 16 godina, uskoro odlazi jer je njena stranka izgubila izbore.

Ona je u svojoj poslednjoj poseti jasno dala podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, uz ocenu da je on čovek koji ispunjava obećanja.

Stvari se u nemačkoj međutim sada menjaju, pa je jedno od pitanja koje je upućeno Violi fon Kramon bilo i da li će odnos nove vlade biti drugačiji prema aktuelnoj vlasti u Srbiji.

Ona je odgovorila da će kurs svakako biti drugačiji.

O formiranju vladajuće koalicije u Nemačkoj pregovaraju socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP). Olaf Šolc, vođa SPD-a, umnogome podseća na kancelarku i mnogi smatraju da je pobedu na izborima odneo zato što su birači uvereni da će zadržati čvrstinu Merkelove. Njena stranka, CDU ne učestvuju u ovim pregovorima.

Bonus video: Deo Srbije u medijskom mraku

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram