Dragan Đilas Foto: Ivan Dinić/Nova

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ponovio je večeras da ministar policije Bratislav Gašić treba da podnese ostavku i podsetio je da je u Norveškoj 2011. godine, nakon julskog masakra koji je počinio desničarski ekstremista Andreas Brejvik i tom prilikom ubio 77 ljudi, tadašnji ministar policije i pravde Knut Storberget podneo ostavku, a nakon njega i norveški premijer Jens Stoltenberg.

„Kada je bila situacija u Norveškoj, pošto se stalno pozivamo na taj primer, tadašnji ministar policije i pravde je podneo ostavku posle Brejvika, a devet meseci posle toga je (Jens) Stoltenberg, sadašnji prvi čovek NATO-a, podneo ostavku na mesto premijera (Norveške). Mi ćemo doći do toga na ovaj način, ili ćemo u nekom trenutku doći do nekih izbora, pa će na tim izborima da se promeni vlast. Ovo je preporuka i ako želimo da izađemo iz krize onda to moraju biti pravi izbori“, rekao je Đilas za TV N1.

Đilas je na temu mogućih izbora rekao da „najiskrenije preporučuje“ predsedniku Srbije da ne raspisuje izbore pod uslovima kako je radio prethodnih godina, jer to „nisu izbori i to nije način da se izađe iz krize“.

„Način da se izađe iz krize je smena REM-a, a onda izbor pravih ljudi u tom telu koji su stručni i koji će onda doneti odluku da li će se nekim televizijama oduzeti frekvencija, a drugim dodeliti, to je smena u RTS-u, tri izveštaja sa protesta u dnevniku nisu ništa. RTS se nije promenio, gde je na RTS-u svedočenje Mitića koji je pokazao jasno da je Jovanjica državni projekat“, upitao je Đilas.

Đilas je naveo da Srbija mora da krene ka Evropi i da postane članica Evropske unije.

„To je naša ideja – Pravac Evropa, da smo deo EU mnoge od ovih stvari koje danas u Srbiji imamo se ne bi dešavale, jer bi to značilo da smo neke standarde ispunili, da imamo samostalno pravosuđe, profesionalno tužilaštvo, drugačije obrazovanje i radnička prava. Mi nemamo drugu budućnost, sve drugo znači da budućnosti nema“, izjavio je predsednik Stranke slobode i pravde.

On je rekao da to što slušamo od predsednika države da možda postanemo deo zajednice, Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika jeste nuđenje alternative koja ne postoji.

„Da vas pitam, koliki procenat našeg izvoza ide u te zemlje, a koliki u Evropsku uniju? Nemojte nuditi kao alternativu nešto što ne postoji. Koja zemlja iz Evrope je deo toga? Nijedna. Mi smo u Evropi, moramo da vodimo evropsku politiku, niko neće da ukine nama ćirilicu nego će se naša ćirilica kao i bugarska pojaviti na zgradi EU u Briselu. Mi se za to za šta se borimo, a to su pravda i sloboda moramo sami izboriti, to znači da ne treba da očekujemo da se neki međunarodni faktor uključi, to je naša stvar, mi moramo sami da imamo većinu za drugačiju Srbiju i da zato jednog dana, a taj dan nije daleko, jer je ovo početak kraja SNS-a, budemo partner evropskim zemljama. Rat u Ukrajini je podelio ceo svet, ne možemo da budemo sa pogrešne strane, zato pravac Evropa, sve drugo je jedna velika avantura, a znate kako smo kroz te avanture prolazili ovih 30 godina“, izjavio je Đilas.

***

BONUS VIDEO – Produžen rok za predaju oružja do kraja juna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar