Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Bratislav Gašić, ministar policije i bivši direktor BIA kog Aleksandar Vučić ne želi ni po koju cenu da „pusti niz vodu“, ne prestaje da privlači pažnju javnosti. Prilikom istrage u predmetu Jovanjica, inspektor Dejan Mitić je rekao da su veze Gašića sa Predragom Koluvijom, vlasnikom plantaže Jovanjica, prilično jake, čime je ponovo otvorio pandorinu kutiju veza kriminala i vrha države. Uprkos svemu i svima, Vučić "ne da Batu". Ne da ga iako njegovu ostavku traže građani na protestima, kao i opozicija koja je u parlamentu inicirala raspravu o njegovoj odgovornosti zbog tragedija koje su zadesile Srbiju prošlog meseca. Ni Gašić ne vidi razlog zbog čega bi podneo ostavku i smatra da svoj posao radi veoma dobro, jer je tako rekao njegov šef koji ga je učinio "prvim Srbinom u istoriji koji je bio ministar odbrane, policije i direktor BIA" i time mu omogućio da postane "crna kutija" sviha afera vladajuće stranke.

Na suđenju po optužnici za Jovanjicu 1, inspektor i šef operative Četvrtog odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Dušan Mitić jasno je rekao da mu je vlasnik plantaže na Jovanjici Predrag Koluvija pokazivao svoje kontakte sa Bratislavom Gašićem, u to vreme direktorom BIA.

Predrag Koluvija i Vladimir Đukanović Foto: A.K./ATAImages

Mitić je objasnio da je Koluvija veze sa pripadnicima bezbednosnog sektora potvrdio pokazujući dok mu je pokazivao prepisku sa visokopozicioniranim pripadnicima BIA, uključujući i onu sa tadašnjim direktorom BIA Bratislavom Gašićem.

Prilikom svedočenja Mitić je rekao je da je pitao da li može da pogleda prepisku sa Gašićem i da mu je Koluvija dao telefon.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

„Njihova korespondencija od jednog dana pokazuje njihovu bliskost i prisnost, Koluvija sa njim komentariše ljude iz opozicije“, rekao je inspektor.

„Zapanjen sam bio da je diler narkotika donator BIA“, rekao je Mitić.

Mitić je potom dodao da se iz Koluvijinih poruka sa Gašićem, po njihovoj prisnosti, može zaključiti da to nije bila jedina komunikacija između njih dvojice, kazao je Mitić.

Vlast Mitiću ne veruje, Gašić kaže da sa Koluvijom ima samo jednu poruku gde mu čestita dan BIA i da osim toga kontakte nije imao, ali dilema i dalje ostaje: ili Mitić ne govori istinu ili Gašić laže, pa će morati na optuženičku klupu.

Potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza Milan Dumanović naglašava da je inspektor Mitić tri puta prošao poligraf i napominje kako veruje da bi prošao još 100 puta, ako treba. Naglašava da se zbog svega toga stiče utisak da Gašić „laže i da je ceo sistem potpuno urušen“.

Milan Dumanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Inspektor Mitić je prošao poligrafska ispitivanja tri puta. A jedini odgovor Bratislava Gašića na svedočenje Mitića je da je protiv njega podneta još jedna prijava u SUK-u. To je jedina reakcija ministra Gašića. Sve zajedno ovo nam govori da je u potpunosti urušen bezbednosni sistem države, na čelu sa Bezbednosno-informativnom agencijom. Naš sindikat se nada da će Tužilaštvo proširiti optužnicu i na ministra Gašića, što bi povuklo i to da ministar podnese ostavku. Nadam se će tužilaštvo imati hrabrosti za tako nešto“, objašnjava Dumanović.

Pročitajte još...

Sagovornik Nove napominje da posle izjave inspektora Mitića postoje samo dve mogućnosti:

„Ili Dušan Mitić laže, ili je sistem potpuno urušen. S obzirom na to da je Dušan Mitić tri puta prošao poligraf, ubeđeni smo da bi i sto puta prošao poligraf, što znači da je sve tačno. U tom slučaju svi koji su bili odgovorni u BIA moraju da odgovaraju. Gašić, koji nije imao nikakve veze sa bezbednosnim sistemom postavljen je u to vreme na čelo BIA da bi kao politička ličnost štitio nezakonite radnje u Jovanjici. Lepo je Mitić rekao, Jovanjica nije afera, to je najveća fabrika skanka. Ponavljam sistem je urušen, bezbednosni sistem mora da se uruši do kraja i onda se pravi novi jer ovo nije popravljivo“, nema dilemu Dumanović.

Da je bezbednosna situacija u zemlji katastrofalna iz dana u dan govore poslanici opozicije u Skupštini Srbije. Zbog toga su pre više od šest nedelja tražili održavanje posebne sednice, na kojoj će se raspravljati o bezbednosnoj situaciji u državi.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sednica je počela odavno, ali nikakav zaključak nije donesen. Vlast tvrdi da sistem nije zakazao, da je sve pod kontrolom i da Gašić nema nikakvu odgovornost. Policija je prema tumačenju vlasti sve uradila da zaštiti građane, ali predstavnici opozicije instistiraju na smeni bivšeg prvog čoveka BIA i sada prvom policajca države.

Osim opozicije, premijerki, predsedniku i Gašiću ne veruju ni građani na ulicama. Oni već šest nedelja protestuju i traže ispunjenje zahteva, od kojih je jedan da se smeni ministar Bratislav Gašić. Kroz mirnu šetnju i aktivan otpor prema nasilju, građani traže odgovornost zbog tragedija u „Ribnikaru“ i okolini Mladenovca, ali je vlast u potpunosti nema za takve ideje. Neko nem, a neko i otvoreno protiv ovog zahteva za smenu Gašića, poput predsednika Vučića.

Foto:MUP Srbije

Zašto viču ‘Vučiću, odlazi’? Sad da vas pitam zbog čega protestuju? Zbog Bate Gašića? Da li ste ozbiljni? Pa to i nema u zahtevima. Znači nije zbog mene nego zbog Bate Gašića? E ne može. Evo Vučić može, Bata Gašić ne može. Može sve, ali ne može baš ono što hoćete jer to nije fontana želja da se igrate sa državom. Vi ćete da smenjujete ljude koji nisu krivi ni za šta, zato što vam je tako palo na pamet i da mislite da možete da budete ovako bahati i arogantni“, odgovorio je Vučić.

Za pratioce prilika, Vučićevo zauzimanje za Gašića nije neočekivano, naprotiv. Iako ga je pustio „niz vodu“ kada se seksistički ponašao prema novinarki, Vučić je „stegao zube“ i Gašića otkazao sa svog kazana, ali je ga nije dao tokom „afere helikopter“, kada je u martu 2015. godine poginulo sedmoro ljudi.

Foto: REUTERS/Đorđe Kojadinović

Helikopter je bio angažovan u akciji spasavanja bebe iz vozila koje zbog odrona na putu kod Novog Pazara nije moglo da se probije do bolnice. Poleteo je po ličnom naređenju Gašića, a pao nedaleko od surčinskog aerodroma. Vučić od tada više ne dozvoljava da se Gašić kritikuje, niti se njegova odgovornost uopšte dovodi u pitanje.

Gašić je jedan od nosećih stubova Vučićeve vlasti, čovek od poverenja i glavni kadar u Kruševcu, jednom od bastiona podrške režimu. Gašićevi gresi zbog toga za vlast nisu veliki, pa se ni ne uzimaju u razmatranje, niti čekaju na svoj epilog.

Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, Gašić je bio na tri važne funkcije u sistemu bezbednosti Srbije. Najpre je bio ministar odbrane, a tu poziciju je napustio nakon seksističkih uvreda na račun novinarke Zlatije Labović, a nakon godinu dana pauze, njegov šef je procenio da je vreme da ga „vrati u igru“ i da ga postavi na mesto direktora BIA. Nakon rada u „službi“ prelazi u Ministarstvo unutrašnjih poslova čime je, kako sam kaže, postao prvi Srbin u istoriji koji je objedinio ove tri funkcije.

„Što se tiče mog ličnog digniteta i integriteta i svega. Postoji on i te kako jako. Ali postoji i moj šef i moj predsednik i moja stranka zbog koje sam ja, kao jedan jedini Srbin u istoriji, mogao da budem minsitar odbrane, polciije i direktor BIA. Hvala mom šefu i mojoj stranci na tome. Bez njihove podrške ja to ne bih mogao da budem“, rekao je Gašić svojevremeno u Skupštini nakon što su poslanici opozicije konstatovali da nema hrabrosti i integriteta da podnese ostavku.

Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Advokat Ivan Ninić naglašava da je Gašićeva moć u partiji i političkom životu velika, te da zbog svega toga on ima određeni autoritet i poštovanje unutar režima.

„Gašić je srce sistema SNS, žila kucavica vlasti. On nije čoveko koij preterano pati od pojavljivajna u javnosti, ali je zahvaljujući Vučiću dobio značajno mesto u partiji i službama bezbednosti. Svoju poziciju je zacementirao jer ima posebnu vrednost za stranačku infrastrukturu, ima autorirete i poštovanje u stranci zbog svega što je uradio za nju. Konsolidovao je odbori, proširio mrežu i slobodno mogu da kažem, on je Vučićev bič božji. Gašić je neka vrsta batine koja treba da sanira svako žarište na jugu Srbije“, objašnjava Ninić.

Naš sagovornik dodaje da se naprednjaci o Gašiću izražavaju isključivo kroz pohvale, usled čega je rastao i njegov trend rasta.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„On je čuvar stranačkog trezora, neko ko u velikoj meri kontroliše odnose unutar stranke i poseduje monopol na ključne informacije. Rekao bih da je on lični Vučićev izaslanik za stranačku infrastrukturu. Ipak, na kraju Vučić će dati Gašića, u to nemam dilemu, ali Vučić mora da pokaže stranačkoj bazi da veruje svojim ljudima. To je prezentacija moći i međusobne kontrole političke moći. U suprotnom, stvoriće političke disidente unutar svojih redova“, kaže Ninić i dodaje:

„Vučić i Gašić jedan o drugom znaju mnogo i odreći se Gašića znači odreći se dela stranke. To bi na neki način značilo izdaju, što bi politički funkcioneri tako protumačili, siguran sam to. Ipak, na kraju će Vučić dati Gašića, ali moraju da naprave dogovor kako će to izgledati. Tek tako da ga pusti niz vodu, neće“, zaključuje Ninić.

Bonus video: Jovanjica ponovo u Skupštini Srbije: Da li nam je potrebno Ministarstvo z borbu protiv organizovanog kriminala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare