Foto: Nova S/video

Gostujući u emisiji “Bez cenzure” na Zrenjaninskoj KTV, Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, izjavio je da je “NIS samo u prvih šest meseci ostvario rekordnu dobit od 370 miliona evra. Ziđin će ove godine iz Srbije izneti dobit od preko milijrdu evra, a strane banke još nekoliko stotina miliona.

„Čak i južnoameričke zemlje oporezuju rudarske kompanije sa 30-40%, a samo mi bez ikakve reakcije gledamo kako se siromaši Srbija i troše naši prirodni resursi”, rekao je Đilas.

Govoreći o stanju u privredi, Đilas je naveo i da strani investitori u Srbiji ostvaruju ekstraprofit, a istovremeno udeo srpskih firmi u investicijama, zapošljavanju i privredi je sve manji.

„U poslednjih osam godina, udeo preduzetnika i malih i srednjih preduzeća u srpskom BDP-u smanjen je sa 34% na samo 28%, što je značajno niže nego u zemljama EU i regiona. Nema razvoja Srbije samo od stranih investicija, mora da oživi domaća privreda“, dodao je Đilas.

Kao rešenje za probleme srpske privrede, Dragan Đilas je istakao promene u ekonomskoj politici i okretanje domaćoj privredi.

„Zato je Srbiji neophodan ekonomski patriotizam, oporezivanje ekstraprofita i ulaganje u hiljade domaćih firmi, koje koriste domaće sirovine, repromaterijal i radnu snagu, a čija dobit ostaje u Srbiji i pokreće novi ciklus investicija i zapošljavanja“, zaključio je Đilas.

BONUS VIDEO: Dragan Đilas o konsultacijama kod Vučića i prvoj slici novog gradonačelnika Šapića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare