U Potočarima se danas komemoracijom obeležava 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka u Srebrenici. Lider Dveri Boško Obradović, gostujući u Jutarnjem programu TV Nova S, ocenio je da na Balkanu "nikada nećemo raščistiti odnose tako da svi budu zadovoljni” i naglasio da treba da razvijamo odnose “na temama koje nas spajaju”. Obradović je govorio i o odnosima Srbije i Crne Gore, a za proteste "Srbija protiv nasilja" rekao je ,da je vreme da "prerastu u demonstracije".

Boško Obradović bio je gost Nevene Madžarević u rubrici „Prelistaj se“ u kojoj je komentarisao naslove iz današnje dnevne štampe.

Gotovo svi mediji izveštavaju o komemoraciji u Potočarima, a voditeljka je izdvojila citat Saše Jankovića koji je između ostalog rekao – da svako ko se danas u Srbiji bavi politikom, mora da poseti sva velika stratišta u bivšoj Jugosslaviji.

Ona je lidera Dveri upitala, da li tek kada “stvari nazovemo svojim imenom, možemo da idemo dalje”.

“Ovo je nesumnjivo teška i bolna tema. Previše je tih stratišta, previše je građanskih ratova, previše je nezavršenih priča o mnogim stradanjima, među kojima je srpski narod, verovatno najveći narod stradalnik na Balkanu. U tom smislu, čini mi se, da za razvoj nekih budućih odnosa između naroda na Balkanu, treba videti koje nas teme spajaju, a ne koje nas razdvajaju”, rekao je Obradović.

PROČITAJTE JOŠ....

On je dodao i da misli da nikada nećemo raščistiti odnose “tako da svi budu zadvoljni”.

“Svako će uvek braniti svoju istinu i svoju stranu, što je negde razumljivo i prirodno. Tako da, ja mislim da je možda bolje da malo ta prošlost ide u prošlost, a da se okrenemo stvarima oko kojih možemo da se razumemo, da sarađujemo, da imamo zajedničke interese. Čini mi se da je previše tog pritiska da se vraćamo u prošlost”, istakao je Boško Obradović.

„Šetnje na protestima iz nedelje u nedelju su gubljenje vremena“

Lider Dveri podsetio  je da kao opoziciona stranka podržavaju proteste, ali da nisu zvanični organizatori. On je rekao i da je pre samih protesta lično bio na sastanku opozicije i učestvovao u formulisanju zahteva, ali sada smatra da se se situacija promenila, jer kako kaže „šetnje nisu dale nikakve rezultate“.
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs
On je ponovio stav svoje stranke, da je prelazna vlada  jedino rešenje za krizu u kojoj se našla naša zemlja.
Istakao je i da su, za njego lično, šetnje na protestu „gubljenje vremena“.
„Ako van neko dva meseca ne ispunjava zahteve, koliko ćete još šetati? Još dva meseca, još šest meseci, još pet godina… Koliko? Ako neko ne ispunjava te zahteve, morate tražiti smenu i odgovornost tog ko vam to ne ispunjava, a to su Vlada Republike Srbije i predsednik Srbije“, obrazložio je on zbog čega smatra da šetnje nisu rešenje.
Obradović je rekao i da je sada vreme da se sa „protesta pređe na demonstracije“ i ponovio da on više  „neće uzaludno da šeta“.
Protest Srbija protiv nasilja Beograd Foto:Vesna LalićNova.rs
„Šta se desilo sa 100.000 ljudi koji su u jednom trenutku bili na ulicama? Ništa, otišli su kući. Moj predlog je da odredimo datum, može neki datum sada ili kad počne školska godina. Datum, kada će se organizovati protesti sa kojih nema razilaženja. Protesti koji blokiraju čitavu Srbiju, sve saobraćajnice, institucije i da pozovemo građani da ostanu na ulici koliko je potrebno, dok ova vlast ne pristane na zahteve, dok ova vlast ne padne“, izneo je Obradović svoj predlog i podvukao da se „on ne meša u organizaciju protesta i ne odlučuje“.
On je rekao i da bi to  bile  „klasične političke demonstracije dok se ne ispune zahtevi“.
„Za mene je to jedino rešenje. Da se pogledamo u oči, mi političari i građani i svi koji  smatraju da je dozlogrdilo s ovom vlašču. Nema razilaženja dok ova vlast ne padne, nema beskrajnih šetnji iz nedelje u nedelju. Moramo jednom da stanemo i da kažemo ovo je kraj“, naglasio je Obradović i dodao da se blokadom autoputa „na dva sata“ ne dobija ništa  i da „blokada mora da traje tri dana, dok vlast ne padne“.

Kompletno gostovanje u Jutarnjem programu pogledajte u videu na početku vesti.

BONUS VIDEO: Inicijativa mladih za ljudska prava ispred Predsedništva Srbije obeležava godišnjicu zločina u Srebrenici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar