Foto EPA-EFESTEPHANIE LECOCQ/Nova.rs

Predstavnici proevropske opozicije saglasni su da je inicijativa Narodne stranke za raspisivanje referenduma o prihvatanju međunarodnog sporazuma o Kosovu, koju su nedavno u Ohridu prihvatili i Srbija i Kosovo besmislena, nepotrebna kao i da izražava antievropsko raspoloženje političke opcije na čijem je čelu Vuk Jeremić.

Prema rečima Marinike Tepić, potpredsednice Stranke slobode i pravde, imajući u vidu da je taj sporazum postao sastavni deo poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, to bi onda bio referendum o odustajanju od evropskih integracija.

„Ako je ovaj međunarodni sporazum – sporazum o normalizaciji odnosa, ako znamo da je implementacija sporazuma postala deo poglavlja 35 pregovora sa Unijom, to znači da vi tim referendum hoćete da rušite osnovni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. To bi bio referendum o prestanku pristupnih pregovora sa EU“, kaže Marinika Tepić za Danas.

Marinika Tepić i Marija Lukić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nijedna vlada do sad nije dovodila u pitanje evropske integracije, bez obzira na tempo kojim je sprovodila reforme. Srpska napredna stranka ih je 2018. godine blokirala, jer ni SNS ni SPS ne odgovara red i poštovanje zakona, borba protiv korupcije. Taj referendum, tako postavljen, bio bi, dakle, referendum za prekid pristupnih pregovora sa EU“, zaključuje ona.

Prema rečima Radomira Lazovića, Ne davimo Beograd smatra da je evropski predlog prihvatljiv okvir i može biti prvi korak ka pomirenju i saradnji dva naroda na Kosovu, ukoliko se formira ZSO sa značajnim ovlašćenjima u domenu zdravstva, obrazovanja, prostornog planiranja, kulture i zaštite kulturne baštine. Važno je istaći da je zbog hibridnog režima u Srbiji neophodna veća izvesnost ulaska u EU kao garant da Evropa računa na Srbiju.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Mislim da je u ovom slučaju predlog za referendum prebacivanje odgovornosti na građane i izbegavanje da se stvarno bavimo poboljšanjem odnosa dva naroda bez čijeg suživota ne može biti budućnosti na Kosovu. Mislim da bi trebalo da se fokusiramo na to da zahtevamo da evropski predlog što bolje zaštiti prava Srba u okviru ZSO, kao i da insistiramo na članstvu u EU kao garantu podizanja standarda života građana i vladavine prava“, zaključuje on.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, takođe, u izjavi za Danas kaže da ta partija ne podržava raspisivanje referenduma koji inicira Narodna stranka.

– Svakako da je za odluku koja zadire u temelje Ustava potreban ozbiljan legitimitet koji podrazumeva iskazivanje volje građana. Međutim, raspisivanje referenduma podrazumevalo bi da postoji jasno definisano pitanje koje ulazi u suštinu izjašnjanja. Vučić negira da je to takav sporazum i poziva se na to da nije potpisan. Ako bi to sve bilo nedvosmisleno razjašnjeno bila bi neophodna dovoljno duga rasprava koja bi omogućila građanima da im bude potpuno jasno za šta ili protiv čega glasaju – kaže sagovornik Danasa.

Foto:Milica Vučković/FoNet

Zatim, dodaje, neophodna je pristupačnost medija koja bi omogućila da do svih dođu ključne informacije i rasprava koja se vodi.

„Najzad, neophodni su uslovi za slobodno izjašnjavanje. Svega toga nema, pa smatram da referendum ne bi ispunio svrhu zbog koje se raspisuje“, zaključuje Zoran Lutovac.

Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno, podseća za Danas da se evropsko rešenje za Kosovo sastoji od okvirnog sporazuma i od dodatnih dokumenata, aneksa, koji onda čine celovito rešenje.

Nebojša Zelenović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Danas nemamo to celovito rešenje, pa teško mogu da zamislim oko čega bi se, tačno, građani izjašnjavali. Za građane Srbije bi bilo ključno da naša zemlja dobije datum sticanja punopravnog članstva u EU, sa vrlo preciznom mapom puta za ovo učlanjenje, gde bi nedvosmisleno bilo definisano kakav je redosled naših obaveza i dobrobiti u ovom procesu“, ističe Zelenović.

Za razliku od Zelenovića, Aleksandar Jovanović Ćuta, koji pripada istoj poslaničkoj grupi u Skupštini Srbije – “Moramo – zajedno” – podržava inicijativu stranke Vuka Jeremića.

Kako je rekao Miroslav Aleksić, potpredsednik NS, akciju su podržali Aleksandar Jovanović iz Ekološkog ustanka i Miloš Parandilović iz Pokreta Novo lice Srbije, kao i da se očekuje podrška i velikog broja poznatih ličnosti.

Pavle Grbović ističe za Danas da Pokret slobodnih građana smatra da je normalizacija odnosa apsolutni imperativ.

Pavle Grbović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Naša politička obaveza je da implementiramo evropski plan za Kosovo ukoliko želimo da postanemo članica EU. Iz tog razloga nećemo učestvovati u procesu prikupljanja potpisa“, zaključuje Grbović.

Podsetimo, Miroslav Aleksić je, između ostalog, rekao da prihvatanje „francusko-nemačkog“ sporazuma znači faktičko priznavanje Kosova kao nezavisne države, jer je tim dokumentom predviđeno razvijanje dobrosusedskih odnosa, priznavanje ličnih dokumenata i registarskih tablica, kao i da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Miroslav Aleksić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Pošteno je i logično da se o tome narod izjasni na referendumu, ali vlast beži od toga jer zna da je velika većina građana protiv, pa bi odbacivanje sporazuma označilo kraj vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, kazao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, referendum bi trebalo da se održi pre nego što bilo kome padne na pamet da bilo šta potpiše.

Upitan da li bi odbacivanje sporazuma značilo ekonomsku i političku izolaciju Srbije, Aleksić je odgovorio da takve tvrdnje služe za plašenje građana Srbije, kako bi lakše prihvatili sporazum.

BONUS VIDEO Lajčak sa Vučićem, Kurti razmatra modele ZSO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare