Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti Foto:Shutterstock/Alexandros Michailidis/Milos Tesic/ATAImages/Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Institucije Evropske unije narednih dana kreću u primenu dogovora iz Ohrida, a sudeći po porukama iz Brisela, od Prištine se očekuje da se odmah posveti uspostavljanju Zajednice srpskih opština. Prema pisanju tiranskog lista “Albanian post”, plan je da sve tačke ohridskog dokumenta budu implementirane do marta 2024, a veći deo sporazuma iz Brisela mora biti sproveden do sredine iste godine.

Evropska unija nema nameru da Beogradu i Prištini dozvoli da otežu sa primenom Sporazuma o putu normalizacije odnosa, koji je krajem februara postignut u Briselu, i aneksom koji je 18 marta prihvaćen u Ohridu.

Kako je izjavio Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, institucije Evropske unije će narednih dana, uz podršku vođa Unije, učiniti prve korake ka sprovođenju Ohridskog sporazuma zajedno s Kosovom i Srbijom. On je podsetio da su se obe strane ugovorno obavezale da sprovedu sporazum i njegov aneks, kao i da odbijanje primene tih dokumenata znači napuštanje puta ka EU.

“A i jedna i druga strana znaju da će biti vrlo nepovoljnih posledica ako se to ne učini, jer je to deo dogovora, kao što će biti i veoma povoljnih posledica ako sporazum ne bude sproveden“, naveo je Stano za agenciju Betu.

Formiranje ZSO

Pred Prištinu je stavljen zadatak da odmah krene u uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kako je to predviđeno Aneksom iz Ohrida. Upitan da li se nešto po tom pitanju radi, portparol Borelja je odgovorio da je kosovska strana veoma dobro upoznata s tim kako treba da se dođe do dogovora, odnosno rešenja za ZSO.

Albanian post je 20. marta objavio da će plan implementacije postignutih dogovora biti finalizovan u roku od 30 dana. Tada bi trebalo da budu poznati precizni rokovi, koji će biti praćeni nagradama i kaznama. To će navodno biti navedeno u aneksu sa rokovima.

Rokovi za sprovođenje sporazuma

Prema pisanju „Albanian posta“, prema tom dokumentu sve tačke dogovora iz Ohrida moraju da budu implementirane do kraja 2023. Veći deo sporazuma iz Brisela mora biti sprovedene ili “u ozbiljnim koracima implementacije” do sredine 2024.

Aljbin Kurti, Miroslav Lajčak, Žozep Borelj i Aleksandar Vučić Foto: EEAS

“To je zato što će u martu sledeće godine biti sledeći samit Evropske unije i tamo će biti saopšteno da je dogovor postignut pre godinu dana u potpunosti primenjen”, piše tiranski list.

U celoj proceduri implementacije, glavnu ulogu će imati sama Evropska unija, koja će voditi onim što je predviđeno članom 10. osnovnog sporazuma – “Stranke će formirati zajednički komitet, kojim će predsedavati EU, za praćenje sprovođenje ovog sporazuma”.

Uloga SAD

Ipak, “Albanian post” navodi da EU neće jedina nadgledati proces implementacije. Sjedinjene Američke Države, drugi saveznici, a posebno moćne države EU, “snažno će stajati iza Lajčaka i njegovog tima do pune implementacije”.

U aneksu objavljenom u tački 7 navodi se da će „EU organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana za kreiranje investicionog i finansijskog paketa pomoći za Kosovo i Srbiju”.

Uprkos činjenici da je to proces koji vodi Evropska unija, iz onoga što je video “Albanian post” postaje jasno da će „SAD biti intenzivno uključene u ove oblasti implementacije: osnivanje Asocijacije i evroatlantske integracije Kosova, ali i Srbije“.

U tekstu piše da čak, mimo zvaničnih potvrda u aneksu, „SAD su Srbiji garantovale osnivanje Asocijacije, u zamenu za konstruktivnost“, ali i Kosovu „garantovalo put u NATO, odnosno posebnu pažnju na svakom koraku procesa“.

BONUS VIDEO Ko će kako da sprovede sporazum iz Ohrida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar