Prema ranijim saznanjima Nove, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u slučaju da na sledećim izborima u prestonici ne bude deo SNS-a Aleksandra Vučića, računa na podršku desnice. Da to nije tek puka spekuIacija ukazuju i njegove izjave, poput onih u kojima ocenjuje da bi partije desnice pre glasale za njega nego Stranku slobode i pravde Dragana Đilasa. U zvaničnim izjavama za Novu jedan deo desničarskih partija tvrdi da sa Šapićem ne planiraju saradnju, dok drugi kažu da su u njihov tim dobrodošli svi, ali pod određenim uslovima.

Trzavice na relaciji Aleksandar Vučić – Aleksandar Šapiću su sada već jasno vidljive. Za budućnost njihovog odnosa nema puno opcija u igri. Reklo bi se da su na stolu samo dve. Jedna podrazumeva Šapićev ostanak u SNS-u uz ispunjavanje svih zahteva Vučića, pa čak i onaj da ne bude više kandidat za gradonačelnika. Druga opcija je da Aleksandar Šapić u tu trku krene samostalno, bez podrške naprednjaka.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

To znači i da bi Šapić mogao pronaći nove koalicione partnere, a prema ranijim saznanjima Nove, to bi mogli da budu Novi DSS, Poks, Dveri i Zavetnici.

Da bi mogao da računa na njihove glasove, Šapić je praktično nagovestio na poslednjoj konferenciji za medije kada je zaključio da bi glasači desnice podržali pre njega nego SSP i Dragana Đilasa. Da li je baš tako i da li bi išli u koaliciju sa Šapićem pitali smo lidere desničarskih partija.

Zvanično, kažu da ne bi…

Lider Dveri Boško Obradović kaže da je činjenica da će mnogi tražiti podršku Dveri i Patriotskog bloka da bi formirali vlast i da su svi dobro došli koji su spremni da podrže njihovu politiku”.

“Ne želim da se mešam u sukob starih najbližih saradnika iz bivšeg režima Đilasa i Šapića. Činjenica je da će mnogi tražiti podršku Dveri i Patriotskog bloka jer bez nas neće moći da se formira sledeća vlast na republičkom, pokrajinskom i lokalnom, posebno beogradskom nivou. Naš politički program danas pobeđuje širom Evrope i uskoro će i u Srbiji. Mislim da zato stvari stoje tako da će mnogi birači sadašnje i bivše vlasti glasati upravo za nas kao novu generaciju u srpskoj politici sa novim ljudima i idejama. Nama je bitno da pobedi naša politika, a svi koji su spremni da podrže naš program porodične politike i podrške domaćim preduzetnicima su dobro došli“, kaže u izjavi za Novu Boško Obradović.

Boško Obradović Foto:FoNet/Milica Vučković

Na naše pitanje da li bi Dveri ušle u saradnju i sa Šapićem, ukoliko bi prihvatio njihov program i principe, Obradović odgovara da ne treba gubiti vreme na hipotetička pitanja.

„Pitanje je da li će Šapić opstati na političkoj sceni posle sledećih izbora. Ako ostane u SNS, teško. Tako da ne treba gubiti vreme na hipotetička pitanja“, zaključuje Obradović.

„Ne vidim način da Novi DSS sarađuje sa Šapićem“

Odbornik Novog DSS u Skupštini grada Beograda Marko Sarić kaže za Novu da on ne vidi način na koji bi ova stranka mogla da sarađuje sa Šapićem.

„Ne vidim da ima smisla ovakva izjava Šapića, možda on pokušava da se obraća našim biračima, ne znam. Mi smo u koaliciji sa POKS, sa njima ćemo izaći ponovo na izbore, ali da li će širiti na neke druge stranke, to još uvek nije tema i vreme. To što je gradonačelnik izjavio za pomenute partije, rekao bih da je u pitanju njegovo političko obraćanje biračima Novog DSS i drugih partija. Vi znate da nismo podržali izbor Šapića, on predstavlja politiku sa kojom treba da se završi“, kaže Sarić za Novu.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Dodaje da Novi DSS ne može da sarađuje sa nekim ko je u SNS ili sprovodi politiku SNS. Na pitanje da li bi imali problem da sarađuju sa Šapićem ukoliko ne bude u budućnosti kandidat SNS za gradonačelnika, Sarić odgovara „da smo to mi rekli“.

„Ne vidim način na koji DSS može da sarađuje sa Šapićem. Ne mislim da je njegova poruka da on najavljuje saradnju sa nama“, zaključuje Sarić.

Kada je reč o POKS-u, njihov lider Vojislav Mihailović kaže za Novu da za njega nije prihvatljiva saradnja sa Šapićem.

Vojislav Mihailović Foto: POKS/Promo

„Izjašnjavati se za koga bi bili kada bi morali, zaista nije odgovarajuće. Da pričamo ko je lošiji izbor, ko je sa Vučićem, a ko ne, zaista ne bih. Za mene i POKS nisu prihvatljivi ni Šapić, ali ni Dragan Đilas“, kaže Mihailović za Novu.

Kada je reč o Zavetnicima, liderka ove stranke Milica Đurđević Stamenkovski kaže da je zahvalna svima koji se interesuju za glasačko telo Zavetnika.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Korisno je što u polemici Šapića i Đilasa vidimo svesnost da niko nema apsolutnu većinu i vlast u Beogradu, nijedna stranka, nijedan blok. Politička scena već skoro dve godine nije podeljena na dva pola, tako da ova polemika ima prizvuk prošlog vremena, modernim rečnikom kazano „nije apdejtovana“ novim podacima. Sigurni smo da i Srbija i Beograd imaju da ponude mnogo više programa, vizije, ideja i ljudi, ne svodi se izbor na dva imena. U svakom slučaju, hvala svima na interesovanju za glasačko telo Zavetnika, razumemo to u potpunosti, jer je jasno da državotvorne snage jačaju iz dana u dan“, kaže Đurđević Stamenkovski za Nova.rs.

Vučić i Šapić u tihom ratu, desnica kao gradonačelnikov plan B

Ukoliko naprednjaci budu doneli odluku da se Šapiću ne pruži poverenje za njegov novi mandat u gradu, on bi mogao da nastavi da politički deluje, i to kroz moguću koaliciju sa strankama desnice.

Iako je cela priča na „dugom štapu“, naročito ukoliko se uzme u obzir da je Šapić i dalje potpredsednik SNS i gradonačelnik koji ima podršku skupštinske većine, on bi mogao da iskoristi potencijal saradnje sa desnicom.

Aleksandar Šapić Stanovi za izbeglice Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

SPAS, stranka koju je Šapić „utopio“ u SNS, ideološki i programski pozicionira se na desnom spektru, gde se već nalaze i Novi DSS, Zavetnici i Dveri. Dani porodica, protivljenje održavanju Parade ponosa, odnos prema Ratku Mladiću ali i uvođenje besplatnih vrtića i udžbenika predstavljaju deo programa i stavova koje partije na desnici odavno imaju.

Izvor Nova.rs naglašava da treba uzeti u obzir ideološku dimenziju, ali i „mlaku“ kritiku Šapića od strane desnice, što je zajedno otvara prostor za neku buduću saradnju.