Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka konstantno su u kampanji, ali je njen fokus prethodnih nedelja na Beogradu, gde naprednjacima i preti gubitak vlasti na narednim izborima. Vučić je, tako, kao predsednik države nedavno celo jedno obraćanje posvetio upravo glavnom gradu i projektima koji će u njemu biti realizovani do jeseni 2026. i još jednom najavio moguće raspisivanje vanrednih izbora. Svoju kampanju u Beogradu, sa druge strane, sprovodi i Aleksandar Šapić, bez ikakve javne podrške Vučića i SNS.

Gotovo sva istraživanja javnog mnjenja koja su u poslednje vreme objavljena pokazuju da bi opozicija i na narednim izborima mogla da dobije više glasova u Beogradu, nego SNS i SPS koji su prošle godine formirali gradsku vlast.

Aleksandar Vučić, nekadašnji lider naprednjaka, još od okončanja prošlih izbora najavljuje ponovni izlazak Beograđana na birališta, što je na sastanku obećao predsedniku SSP Draganu Đilasu, ali javno i građanima u nekoliko navrata. Iako su u opticaju bili decembar prošle godine, pa mart, zatim jesen ove… sve je verovatnije da ćemo na vanredne beogradske izbore izaći na proleće, kada će biti održani i redovni lokalni i pokrajinski izbori.

Za to vreme, čini se, Vučić priprema teren, kako bi obezbedio bolji rezultat svoje stranke ili budućeg pokreta. Tako je nedavno na konferenciji za novinare u Palati Srbije obećao građanima “kule i gradove” koji će se izdići već na jesen 2026.

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

„Beograd nećete moći da prepoznate, treba cela Srbija da radi za to“, poručili su on i premijerka Ana Brnabić, koja je i poverenica SNS za Beograd.

Vučić je najavio da će svi projekti koji treba da budu završeni u narednih nekoliko godina vredni 12 milijardi evra. Njegovo predstavljanje detalja pratila je i prezentacija budućeg izgleda. Tako smo mogli da vidimo izgled budućeg Sajma u Surčinu, odnosno specijalizovane izložbe Ekspo, potom nacionalnog stadiona, zatim Prokopa, koji bi konačno trebalo da bude završen krajem oktobra… Čuli smo i za prugu koja će ići do Aerodroma i Nacionalnog stadiona, a najavio je i uređenje fasada…

PROČITAJTE JOŠ...

Ni to obraćanje u Palati Srbije nije bilo dovoljno, pa je predsednik u roku od nekoliko dana otišao na dve televizije sa nacionalnom frekvencijom – Pink i Hepi, gde je isto ponovio.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, kaže za “Novu” da nema sumnje da je sve što radi Aleksandar Vučić predizborna kampanja. On navodi da se ta kampanja nije zaustavila od 2012, kao i da se ti napori pojačavaju kada dođe do krizne situacija, kao što je ova.

Dragan Popović Foto: N1

“Sva ta obraćanja pokazuju da mu je stalo da pošalje poruku da je on neko ko gradi, ko daje novac ljudima… Takva će biti cela kampanja – on gradi, a opozicija ruši. To se već sada vidi. Siguran sam da neće štedeti naše pare da pokaže te grandiozne projekte, odnosno njihov začetak, što sve zajedno vodi zemlju u potpunu katastrofu. To je trošenje para bez ikakve evidencije čemu to složi, da li nam je to potrebno. To je predizborna kampanja, samo što on u njoj ima sav javni novac u ovoj zemlji”, zaključuje Popović.

Šapićevi besplatni udžbenici, vrtići, bazeni…

U isto vreme svoju pripremu za izbore sprovodi Aleksandar Šapić, aktuelni gradonačelnik Beograda i to bez propagadne pomoći svoje Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Šapić je najavio besplatne udžbenike za sve đake osnovnih i srednjih škola, što je bilo i u vreme vlasti DS-a.

Takođe, od septembra bi, kao što je rekao, trebalo da budu i besplatni državni vrtići za sve predškolce, a karte u gradskom prevozu već sada su skoro upola jeftinije. Takođe, omogućen je i besplatan ulaz na sve gradske bazene, uz napomenu to važi samo ovog leta. Naravno, samo za Beograđane.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako ovakvi potezi Šapića mogu da idu na ruke SNS, niko ih od funkcionera naprednjaka ne pominje, pa ni Aleksandar Vučić.

Zapravo, nije nemoguće da Šapić na naredne beogradske izbore ide odvojeno od SNS. Kako je ranije rekao izvor “Nove” iz SNS, razlog oklevanja Vučića da se odluči na beogradske izbore upravo leži u činjenici što Aleksandar Šapić ne želi da podnese ostavku. Kako navode naši sagovornici, on bi u slučaju gubitka podrške naprednjaka krenuo u pravljenje zasebne opcije uoči izbora.

Da li će Vučić da “isplati Šapića” kao Tomislava Nikolića?

Tu mogućnost ne isključuje Dragan Popović, ali ističe da je još rano predvideti šta će sve da se dešava, pogotovo što “Vučić nije neko ko tek tako pušta ljude koji su bili visoko”. On kaže da sve što Šapić radi u poslednje vreme deluje kao “pijani milioner”, kao i da se razbacuje novcem koji očigledno ovaj grad nema.

“Dakle, taj novac će na kraju morati da da Republika. Deluje da to delovanje njega i Vučića nije koordinisano. Videćemo do kraja u kom smeru će taj sukob da se razvija i da li će oni da isplate Šapića na isti način kako su primirili i isplatili Tomu Nikolića i sve druge. Mislim da je cela poenta da se i jedni i drugi se sa našim parama razbacuju, grade skupe i nepotrebne stvari i to će na kraju nama da se obije o glavu”, kaže Popović za “Novu”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar