Ukoliko se ne razreše trzavice između Aleksandra Vučića i Aleksandra Šapića, koje bi mogle da se završe raskolom u SNS i okretanjem leđa prvom čoveku Beograda, Šapić je spremio “plan B”. Prema saznajima Nova.rs, na osnovu informacija od izvora bliskih SNS u gradu, u slučaju da SNS ne želi Šapića u svojim redovima i na mestu gradonačelnika, on bi mogao da ponudi koaliciju strankama desnice, gde ideološki i programski pripada.

Kako Nova saznaje, dok tinja sukob u SNS zbog beogradskih izbora, gradonačalnik Beograda ne želi da prepusti stvari slučaju.

Ukoliko naprednjaci budu doneli odluku da se Šapiću ne pruži poverenje za njegov novi mandat u gradu, on bi mogao da nastavi da politički deluje, i to kroz moguću koaliciju sa strankama desnice.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako je cela priča na „dugom štapu“, naročito ukoliko se uzme u obzir da je Šapić i dalje potpredsednik SNS i gradonačelnik koji ima podršku skupštinske većine, on bi mogao da iskoristi potencijal saradnje sa desnicom.

SPAS, stranka koju je Šapić „utopio“ u SNS, ideološki i programski pozicinira se na desnom spektru, gde se već nalaze i Novi DSS, Zavetnici i Dveri. Dani porodica, protivljenje održavanju Parade ponosa, odnos prema Ratku Mladiću ali i uvođenje besplatnih vrtića i udžbenika predstavljaju deo programa i stavova koje partije na desnici odavno imaju.

Izvor Nova.rs naglašava da treba uzeti u obzir ideološku dimenziju, ali i „mlaku“ kritiku Šapića od strane desnice, što je zajedno otvara prostor za neku buduću saradnju.

Aleksandar Šapić i Miloš Jovanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Šapić nije okrenuo leđa SNS, ali je spremio plan B. To bi mogla da bude saradnja sa strankama desnice, jer se oni u potpunosti razumeju. Osim toga, nemojte da smetnete s uma da SPAS nikad nije prestao da održava sednice Glavnog odbora u opštini Novi Beograd. Tome se protivi Opštinski odbor SNS na Novom Beogradu na čelu sa Stevom Marušićem. To šteti jedinstvu stranke i to svi znaju u Beogradu“, ističe izvor Nova.rs.

Naš sagovornik podseća na istoriju dosadašnje saradnje Šapića i partija desnice.

PROČITAJTE JOŠ....

„Šapiću nije strana saradnja s desničarskim partijama. Nakon lokalnih izbora 2016. na Novom Beogradu formirao je koaliciju sa Šešeljevim radikalima, a na parlamentarne izbore 2020. godine izašao je u koaliciji sa Zdravom Srbijom Milana Stamatovića, nekad istaknutog člana DSS“, navodi naš izvor.

Šapić i Vučić u „tihom ratu“, gradonačelnik ne želi na prevremene izbore

Kao što je Nova.rs već pisala, Šapić je dobijao određene poruke i signale iz vrha SNS. Određene trzavice u odnosu dva Aleksandra (Vučića i Šapića) pojavile su se zbog odluke oko komemoracije Milutina Šoškića u Skupštini Grada, da bi njihov odnos dodatno eskalirao nakon odluke gradonačelnika da omogući besplatne vrtiće i udžbenike najmlađim Beograđanima.

Aleksandar Šapić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pre nego što je usvojen novi budžet Beograda za 2023. gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić saopštio je da će Grad pokriti troškove besplatnih udžbenika za sve osnovce u glavnog gradu, ali i vrtiće za najmlađe stanovnike Beograda. Ovakvu odluku deo javnosti tretirao je kao populističku, s obzirom na to da je gradonačelniku funkcija dovedena u pitanje istog trenutka kad je na nju došao, pa se veruje da je ovo pokušaj da pridobije određene poene kod biračkog tela uoči eventualnih izbora.

S druge strane, lider naprednjaka, takođe poput Šapića sklon populističkim merama, zamerio je svom stranačkom kolegi na ovoj odluci.

Od tada, dva Aleksandra se retko sastaju, a još ređe pružaju međusobnu podršku jedan drugom.

Nedavno se ponovo intenzivirala priča oko raspisavanja vanrednih beogradskih izbora, o čemu je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da mogu na izbore kad god, ali da ih opozicija ne želi. Ipak, prema saznanjima Nove, izbori najpre ne želi prvi čovek Beograda Aleksandar Šapić.

Prema rečima sagovornika Nova.rs iz SNS, razlog oklevanja Vučića da se odluči na beogradske izbore leži u činjenici što postoji faktor gradonačelnika Aleksandra Šapića, koji ne želi da podnese ostavku.

Aleksandar Šapić, Aleksandar Vučić Beograd na vodi
Aleksandar Šapić i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Prvi čovek Beograda bi u slučaju gubitka podrške naprednjaka krenuo u pravljenje zasebne opcije uoči izbora, a deo njegovih odluka u glavnom gradu poput besplatnih udžbenika i vrtića samo su priprema kod biračkog tela za izbore.

„Vučić s razlogom ne prihvata da se ide na vanredne izbore u Beogradu, jer mu u toj nameri Šapić kvari planove. On je više nego jasno rekao da neće da podnese ostavku na mesto gradonačelnika i da smatra da dobro radi svoj posao. Nije tajna da on nema velike simpatije unutar stranke, ali to ga ne sprečava da se na ovaj način pozicionira. U svakom slučaju, od Šapićeve ostavke neće biti ništa, jedina opcija je da ga smene“, kaže za Nova.rs izvor iz SNS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare