Podeli
Foto: KRIK

Fabrika čarapa „Real Knitting“ u Srbiji primila je novčanu transakciju od 1,2 miliona dolara za koju njujorška banka tvrdi da je moguće pranje novca, objavio je istraživački portal Krik.

Radnici ove fabrike, kako prenosi ovaj portal, žale se na teške uslove za rad i na mobing, ali je država Srbija veoma velikodušna prema “Real Knitting”-u i dodeljuje joj milionske subvencije, navodi taj portal.

U selu Gajdobra kod Bačke Palanke, na severozapadu Srbije smeštena je fabrika za proizvodnju čarapa koju vlada smatra primerom strane investicije kakva je potrebna Srbiji.

Od 2011. godine, kada je otvorena, fabrika „Real Knitting“ (u prevodu: pravo pletenje) dobila je gotovo 2 miliona evra pomoći države, uključujući i 1,4 hektara državnog zemljišta. Na svom sajtu „Real Knitting“ za sebe navodi da je “priča o uspešnoj kompaniji zasnovanoj na italijanskom ‘know how’ (umeću) i istinskom preduzetničkom duhu”.

Nije sve, međutim, onako kako izgleda.

Radnici ove fabrike sa kojima su novinari pričali žalili su se na teške uslove za rad i pritisak koji na njih vrše šefovi. Radnica koja je učestvovala u štrajku, otpuštena je.

Sumnjivo vlasništvo i poreklo novca

Još sumnjivije je vlasništvo fabrike i poreklo novca koji je stigao u Srbiju.

Iako se u medijima predstavlja kao italijansko-ruska investicija, vlasnik srpske fabrike “Real Knitting” je ofšor kompanija “Alpha Retail Group” iz Hong Konga iza koje stoji jermenski biznismen, utvrdili su novinari KRIK-a.

Ova hongkonška firma je prethodnih godina prebacivala velike količine novca u Srbiju, a zatim ih vraćala na svoj račun u Singapuru. Jednu od tih transakcija, uplatu od gotovo 1,2 miliona dolara u srpsku fabriku čarapa, banka BNI Mellon sa sedištem u Njujorku označila je kao moguće pranje novca i prijavila je američkom Trezoru.

Ove informacije su izašle na videlo u okviru višemesečnog globalnog novinarskog istraživanja “FinCEN dosijei” koje su vodili Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), BuzzFeed News i novinarska mreža OCCRP, a u kom je učestvovao i KRIK. Novinari su imali uvid u strogo poverljive izveštaje banaka, a KRIK je proveravao transakcije koje se tiču srpskih firmi i biznismena.

Foto: Promo

FinCEN, agencija američkog Trezora koja se bori protiv pranja novca i drugog finansijskog kriminala, sastavila je izveštaj u kojem je ukazala na čak 723 sumnjive transakcije u ukupnom iznosu od 56,5 miliona dolara koje je dvanaest kompanija, među njima i „Alpha Retail Group“, izvršilo u periodu od decembra 2012. do marta 2013. širom sveta.

Većina transakcija prošla je kroz JSC Norvik Banku u Letoniji koju je 2017. kaznila tamošnja Komisija za finansijsko tržište i tržište kapitala (FCMC) sa oko 1,3 miliona evra zbog toga što ima slabu unutrašnju kontrolu.

Njujorška banka BNI Mellon je ove transakcije FinCEN-u prijavila kao pranje novca jer su, kako piše u izveštaju, novac uplaćivale „školjka“ firme, njegovo poreklo nije bilo poznato i prebacivan je preko zemalja koje su označene kao rizične za pranje novca.

Analizom transakcija je, piše u izveštaju FinCEN-a, primećena pojava koja se naziva „gneždenje“ – otvaranje više bankovnih računa kako bi se zavrao trag.

Jedna od ovih problematičnih uplata, u iznosu od blizu 1,2 miliona dolara, stigla je početkom 2013. u Srbiju – novac je uplatila „Alpha Retail Group“ na račun fabrike čarapa „Real Knitting“ u tadašnjoj Pireus banci (danas Direktna banka).

Novinari KRIK-a su u poslovnoj dokumentaciji ove firme otkrili još sličnih transakcija koje su se odigrale van perioda analiziranog u izveštaju FinCEN-a.

Foto: N1

“Alpha Retail Group” iz Hong Konga prebacila je firmi “Real Knitting” još 7,5 miliona dolara i blizu 18 miliona evra kroz 49 novčanih transakcija, u periodu od juna 2011. do aprila 2015. Ovaj novac se nije zadržao u fabrici već je odlučeno da se vrati nazad na račun koji “Alpha Retail Group” ima u Singapuru, pokazuju dokumenta iz poslovnog registra.

Deluje da je, sem američkih, poslovanje ove fabrike skrenulo pažnju i domaćih istražnih organa.

Novinari KRIK-a pitali su Upravu za sprečavanje pranja novca da li vodi istragu kompanije „Real Knitting“ i iz ove institucije je rečeno da ne mogu da nam dostave odgovor jer on može ugroziti „otkrivanje krivičnog dela “, ali i da će nas „o napretku u konkretnom slučaju obavestiti“.

Stručnjaci koji su sa novinarima KRIK-a pregledali dokumenta kazali su da su ove transakcije neobične. Posebno je rizično kod njih što stižu iz Hong Konga koji je jedan od vodećih svetskih ofšor zona.

“Za kompaniju iz Hong Konga nije moguće utvrditi poreklo novčanih sredstava koja se plasiraju (u Srbiju)”, rekao je nezavisni revizor Ljubiša Stanojević.

Firmu „Alpha Retail Group“ osnovao je ruski državljanin Aleksandr Viktorovič Efimenko, ali je kompanije nakon toga nekoliko puta promenila vlasnika. Od 2017. njen vlasnik je jermenski biznismen Korjun Čilingarjan, sa prebivalištem u Litvaniji, pokazuju dokumenta hongkonškog poslovnog registra.

Komentari

Vaš komentar