Trg kockice, Zvonko Veselinović, Milan Radoičić
Foto: Arhiva,Mup Srbije,Printscreen

Građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen je od firme „Granit-peščar“ u kojoj četvrtinu vlasništva imaju kontroverzni biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, utvrdili su novinari KRIK-a obilaskom terena. Ova firma jedan je od najvećih poreskih dužnika u zemlji, piše KRIK.

Kako se navodi u tekstu Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), duž nekoliko centralnih beogradskih ulica njihovi novinari zatekli su palete ploča, ivičnjaka i kocki za popločavanje trotoara na kojima piše da ih je proizvela firma „Granit-peščar“ iz Ljiga. Ovaj materijal biće postavljen u Ulici cara Dušana na Dorćolu, na platou kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, a deluje da je isti već ugrađen u Kraljice Marije i 27. marta.

„Četvrtinu udela u ovoj firmi imaju kontroverzni biznismeni sa severa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić i to posredstvom firme „Inkop“ iz Ćuprije. Oni su, podsećamo, na Kosovu osumnjičeni da su učestvovali u atentatu na političara Olivera Ivanovića. U Srbiji im se sudilo za nelegalno iskopavanje šljunka, krađu kamiona uzetih na lizig, a Radoičiću i za učešće u kidnapovanju, ali su u svim ovim postupcima proglašeni nevinim. Osim njih, još četvrtinu vlasništva u „Granit-peščar“ ima „Nukleus“ iz Lazarevca, kompanija nekadašnjeg funkcionera u toj beogradskoj opštini Vladimira Jevtića. Ova firma je i ranije sarađivala sa Zvonkom Veselinovićem“, prenosi KRIK.

Firma „Granit-peščar“ je, kako dalje kažu, jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji. Na kraju 2019. godine dugovala je više od pet miliona evra zbog čega je na samom vrhu liste poreskih dužnika – zauzela je šesto mesto.

„To što su vlasnici osumnjičeni za umešanost u ubistvo i ogroman poreski dug očigledno ne sprečavaju ovu kompaniju da učestvuje na državnim projektima. Ne zna se tačno ko ju je angažovao. Posao rekonstrukcije pomenutih beogradskih ulica na tenderu su dobila preduzeća „Energoprojekt niskogradnja“ i „Colas rail“, ali nije poznato koja od ove dve firme je uvela „Granit-peščar“ u posao“, navodi se dalje u novom tekstu KRIK-a.

Prema njihovim tvrdnjama „ozloglašeni vladari sa severa Kosova“, Veselinović i Radoičić, vođe su kriminalne grupe koja se bavi krijumčarenjem droge, oružja i nafte, kao i pranjem novca.
Zajedno im se sudilo za nelegalno iskopavanje šljunka, kao i da su kamione uzete od banke na lizing nelegalno prebacili na Kosovo – za šta su pravosnažno oslobođeni.

„Radoičić je, kako je ranije otkrio KRIK, bio optužen da je kao član međunarodne kriminalne grupe učestvovao u otmici makedonskog biznismena, za šta je oslobođen. Zajedno sa Veselinovićem, Radoičić je osumnjičen za umešanost u ubistvo političara Olivera Ivanovića. Kako smatra kosovsko tužilaštvo, njih dvojica su na čelu kriminalne grupe koja stoji iza Ivanovićevog ubistva. Iako su u optužnici navedeni kao organizatori, Veselinović i Radoičić, međutim, nisu optuženi“, piše KRIK.

Kako dalje pišu, oni su od kosovskog tužilaštva pobegli u Srbiju, a predsednik Aleksandar Vučić stao je javno u zaštitu Radoičića. Vučić ga je opisao kao „čoveka broj jedan za odbranu Kosova“ i rekao da sa sigurnošću može da tvrdi da on nije učestvovao u ubistvu Ivanovića.

„O Radoičićevom uticaju i moći svedoči i fotografija sa sastanka na jahti do koje je došao KRIK, a kome su prisustvovali predsednik Srpske liste Goran Rakić, kosovski političar Bedžet Pacoli i Radoičić. Ovaj susret iz 2017. godine, kako je otkrio KRIK, bio je presudan da Pacoli da podršku za sklapanje vlade Ramuša Haradinaja. Po bliskim vezama sa političkim vrhom u javnosti je poznat i Zvonko Veselinović. KRIK je ranije pisao i o njegovom poznanstvu sa Andrejom Vučićem, bratom predsednika Srbije“, zaključuje se u tekstu novinarke KRIK Dragane Pećo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare