Foto: N1

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i portal Bazfid njuz (BuzzFeed News) saopštili su da počinju s objavljivanjem poverljivih dokumenata iz američkog Ministarstva finansija o sumnjivim novčanim transakcijama širom sveta.

Deo projekta je i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) koja je saopštila da će sutra početi da objavljuje tekstove o sumnjivim novčanim transakcijama srpskih biznismena i kompanija, na osnovu procurelih poverljivih izveštaja.

Reč je o više od 2.000 poverljivih dokumenata procurelih iz odeljenja američkog Ministarstva finansija koje se bavi borbom protiv finansijskog kriminala (FinCEN).

Do „FinCEN dosijea“, koji svedoče o razmerama tokova „prljavog“ novca širom sveta, došli su novinari američkog Bazfida koji su ih podelili sa ICIJ i sa više od 400 novinara iz 108 redakcija u 88 država.

KRIK navodi da je istraživao sumnjive transakcije povezane sa srpskim kompanijama i da će otkrića od sutra objavljivati na sajtu.

Dokumenti otkrivaju novčane transakcije za koje su banke izrazile sumnju da je u pitanju pranje novca ili neko drugo krivično delo i prijavile ih FinCEN-u.

Izveštaji se odnose na period od 18 godina i sastavljani su od 1999. do 2017. godine.

„FinCEN dosijei“ pokazuju da su banke u tom periodu otkrile više od dve hiljade milijardi dolara sumnjivih novčanih transakcija širom planete.