Crnogorski istražni organi otkrili su pre dva dana tunel koji je vodio do depoa u Višem sudu u Podgorici, a prema nezvaničnim informacijama, navodno su pripadnici kavačkog klana pronašli način da uđu u prostorije te institucije. Otkriveno je i da je jedan od ispreturanih predmeta bio slučaj protiv visokorangiranog člana te kriminalne organizacije Slobodana Kašćelana, koji slovi za jednog od vođu kavačkog klana i najbližeg čoveka odbeglog Radoja Zvicera.

Skriveni tunel pronađen je u utorak, a sumnja se da je kopan najduže mesec i po dana. Prema informacijama koje su Vijesti objavile, stan u suterenu zgrade, naspram bočne strane objekta suda, iz kojeg kreće tunel, vlasnici su izdali krajem jula. Akcija je najverovatnije sprovedena u avgustu, dok je na odmoru bila većina zaposlenih u državnoj upravi, pa i u Višem sudu.

Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Tunel je dug oko 30 metera i vodi od zgrade u Njegoševoj ulici do sudskog depoa u Podgorici. Predmet protiv kavačkog kriminalnog klana jedan je od ispreturanih u depou podgoričkog Višeg suda, zbog čega se sumnja da kavčani stoje iza tunela.

Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

„Istražitelji su pronašli ispreturane spise nekoliko predmeta, a naročito jednog u kom je okrivljen Kašćelan, a dron koji je deo dokaznog materijala, nađen je van kese u kojoj se nalazio“, rekao je sagovornik Vijesti iz istrage.

Inače, Kašćelan se već duže vreme nalazi iza rešetaka. Reč je o navodnom vođi kavčana, koji je proteklih godina uporno negirao optužbe protiv njega predstavljajući se kao biznismen. Slovi za čoveka bliskog drugom vođi klana, Radoju Zviceru.

#related-news_0

Kašćelan je u žižu javnosti dospeo pre nekoliko godina, tačnije 2016., kada je preživeo atentat u Novom Sadu. Metak ga je pogodio u stomak, a čudo je da je preživeo jer je u njegov „audi AG“ zasuo rafal metaka, a u napadu je ranjen i njegov telohranitelj.

U rafalnoj paljbi u kojoj je ispaljeno više od 15 metaka, jedan je Kašćelana pogodio u stomak, dok je gotovo nepovređen prošao njegov telohranitelj. Nakon pokušaja atentata navodno je obećao da će „sve škaljarce zbrisati s lica Zemlje, do poslednjeg“, prenosili su tada mediji.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Iste godine za njim je raspisana poternica. Osumnjičen je da je organizovao kriminalnu grupu, koja se sumnjiči za ubistva, pokušaje ubistva, zelenašenje, trgovinu narkoticima i iznude.

U bekstvu je bio duže vreme, sve dok decembra 2018. nije uhapšen u Češkoj zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenašenja.

Kašćelan je više puta hapšen, a protiv njega se vode brojne istrage. On je januara 2023, sa još 17 osoba, u Crnoj Gori optužen zbog planiranja likvidacije vođe suparničkog škaljarskog klana Jovana Vukotića, kao i člana ovog klana Jovana Jovanovića.

#related-news_1

Plan je bio da Vukotića ubiju 2020. godine iz snajpera, u vreme dok se nalazio u pritvoru u Spužu, a Jovanovića da likvidiraju u Kotoru.

Pre nekoliko meseci, crnogorski mediji blokirali su njegovu imovinu. Hipoteka je stavljena na osam stanova jer nije platio

Podsetimo, Kašćelan se navodno nalazi na čelu „kavačkog klana“, a koji je u dugogodišnjem sukobu sa „škaljarskim“. Reč je o krimi grupama iz Kotora, koje su od 2014. godine u sukobu, nakon što je iz stana u luki u Valensiji u Španiji nestalo više od 200 kilograma kokaina. To je bio okidač za krvavi rat.

Sem Kašćelana, kavčanima rukovodi i Radoje Zvicer koji je već duže vreme u bekstu.

„Narko-kartel involviran u sistem“

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu, Dritan Abazović oglasio se povodom tunela koji je pronađen juče u Višem sudu u Podgorici, te rekao da on nije mogao da bude prokopan bez pomoći nekog iz te institucije.

Dritan Abazović Foto: GOV.ME/S. Matić

„Ovo je podrivanje temelja države i u suštinskom i formalnom smislu. Na dobrom smo tragu da istraga pokaže svoj uspeh“, kazao je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara.

On je rekao da se ne može ni da zamisli koliko je narko kartel u Crnoj Gori involviran u sistem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar