Radoje Zvicer Foto: Printscreen/SKY

Vođe kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer i Milan Vujotić zabranili su pripadnicima tog klana da na bilo koji način, pa i tokom šetnje zatvorskim krugom, komuniciraju sa uhapšenim bezbednjakom Petrom Lazovićem, pokazuju operativni podaci crnogorskih bezbednosnih službi.

Prema istim podacima, Zvicer i Vujotić to su učinili nakon što je Lazović sa sebe pokušao da skine krivicu za kriminalno delovanje, pričom da je po zadatku bio infiltriran u kavački klan.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Operativci Agencije za nacionalnu bezbednost, tvrde izvori “Vijesti”, zabeležili su i da je Zvicer jednom od uhapšenih kavčana zabranio da nekadašnjeg kolegu iz policije smesti u svoju sobu, zbog čega nije ni tražio takvu uslugu od uprave zatvora.

“Između Radoja Zvicera, Milana Vujovića i Petra Lazovića narušeni su odnosi zbog odbrane policajca, kojom je pokušao da izvuče sebe, a na njih i ostale svali svu krivicu. Uhapšenim članovima te organizovane kriminalne grupe naredili su da ne kontaktiraju sa njim i ne pružaju mu nikakvu podršku, a onima koji su na slobodi da ne kontaktiraju sa članovima njegove porodice”, tvrde iz bezbednosnog sektora.

Navodno, njihovi doušnici iz Istražnog zatvora obavestili su ih i da to traje mesecima, odnosno da je Lazović bukvalno izopšten iz klana.

“Njegovu odbranu Zvicer je doživio kao izdaju”, objašnjava sagovornik.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; privatna arhiva

Lazović je ranije, izjašnjavajući se o optužnici, rekao da je profesionalno radio svoj posao i da za to ima dokaze.

Kazao je da je najviše hapsio pripadnike kavačkog klana, a da ga Specijalno državno tužilaštvo tereti da je član te kriminalne grupe.

“Izgleda da je danas krivično delo živjeti časno. Već se osećam osuđeno bez ijednog dokaza. Radio sam svoj posao u skladu sa zakonom, za šta postoje dokazi i svedoci i starešine. Za vreme svog posla i rada, učestvovao sam najviše u hapšenju kavčana, više nego ijednog drugog klana. Pre lišenja slobode sam se pojavio u Centru bezbednosti”, kazao je okrivljeni Lazović.

Skaj poruke

Kriptovane poruke koje je uhapšeni bezbednjak slao Zviceru, odbeglom kolegi Ljubu Miloviću i optuženom narko-bosu iz Pljevalja Darku Šariću, pokazuju, ipak, da je bio deo kavačkog klana.

Petar Lazović sa klanom Belivuk
Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

U komunikaciji sa kavčanima, pripadnike njima suprotstavljenog škaljarskog klana nazivao je dušmanima, otkrivao mafiji njihovo kretanje, akcije koje sprovodi, koga od škaljaraca hapsi.

Zvicera je nazivao bratom, a u komunikaciji sa Šarićem od tog Pljevljaka tražio da Kotoraninu garantuje i za Milovića, kako bi mu ovaj “napravio prostor” da i on radi sa njima.

Između ostalog, optuženi bezbednjak se hvalio šefu kavačkog klana kako muči uhapšene, za koje su pretpostavljali da su pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan, i od njih iznuđuje iskaze.

Poruke pokazuju i da je izvršavao Zvicerove naloge – tukao škaljarce, hapsio ih, otimao, ali i da ga je obaveštavao o kaznama koje navodno dogovaraju sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Zoran Lazović Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Sakriven iza nika Junior, on je preko kriptovane Skaj aplikacije sa Zvicerom i Milovićem skupljao glasove za parlamentarne izbore 2020. godine, a neretko pominje i Katu, Lomija, Tigra, Aca i Z.

Iz komunikacije koju u kontinuitetu vode, proizilazi je da je Kata bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kojeg Petar Lazović takođe više puta pominje, pa čak i kada šefu klana organizovane kriminalne grupe kavački klan priča o navodno dogovorenim kaznama za pojedine kriminalce.

Iz poruka koje šalje jasno proizilazi da je pod slovom “Z” njegov otac Zoran Lazović, čije fotografije iz službenih prostorija takođe deli na četu… Stariji Lazović u to vreme je pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv kriminala.

Porukama obašnjava da je Tigar zapravo Ranko Ubović, vlasnik “Bemaksa”.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

U vreme kada se dopisivao sa mafijom Lazović je bio raspoređen u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala kojim je rukovodio njegov otac Zoran.

Lazović je uhapšen 18. jula prošle godine, i to tačno godinu nakon što je Europol tadašnjem Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio spise koji ga teško optužuju – da je radio za mafiju, a ne protiv nje.

SDT je u januaru podigao optužnicu protiv tog uhapšenog službenika tajne policije, Zvicera i Vujotića.

Optužnica je podneta i protiv odbeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore delovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Optuženi se terete za više teških krivičnih dela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane, negirao je izvršenje krivičnih dela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj ECC aplikacije. Zvicer je u bjekstvu, a SDT je protiv njega podneo više optužnica za najteža krivična djela.

Milan Vujotić Foto: Privatna arhiva

Vujotić je u septembru prošle godine uhapšen u Turskoj.

Za njim je raspisana međunarodna poternica zbog nekoliko optužnica, koje su u Crnoj Gori podignute protiv tog Podgoričanina.

Tim optužnicama na teret mu stavljaju da je kao član kavačke grupe organizovao međunarodni šverc narkotika, ubistva Nikole Stanišića, Mila Radulovića…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar