Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Bivši načelnik novosadske policije Slobodan Malešić zaštitu je tražio od Andreja Vučića i Miloša Vučevića, piše NIN u novom broju. Vladimir Đukanović je u ovom postupku advokat optuženog biznismena iz Prijepolja Dženana Kujovića, koji je u međuvremenu, prema saznanjima NIN-a, sklopio sporazum o priznanju krivice.

Među dokazima je i komunikacija neimenovanog Malešićevog kuma sa Đukanovićem, neposredno pre nego što je uhapšen Slobodan Malešić koji se tereti kao predvodnik organizovane kriminalne grupe.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U optužnici protiv generala policije Slobodana Malešića, koji se tereti u Specijalnom sudu kao predvodnik organizovane kriminalne grupe, citiraju se zanimljive poruke koje je on razmenjivao sa ljudima iz vrha vlasti. Uprkos tome, ta komunikacija do sada nije bila – predmet istrage.

PROČITAJTE JOŠ

Reč je o delovima komunikacije koju je Slobodan Malešić imao sa Andrejom Vučićem, bratom predsednika Srbije i Milošem Vučevićem, tada gradonačelnikom Novog Sada, a sada potpredsednikom Vlade i predsednikom SNS-a.

Malešić je od njih tražio zaštitu, a zabeležena je komunikacija i sa kontroverznim bisnismenom Zvonkom Veselinovićem i funkcionerom MUP-a i članom Stalne radne grupe za bezbednost novinara ispred policije Bekirom Dudićem… Tu je i komunikacija izvesnog kuma, čije se ime ne navodi, sa funkcionerom SNS- a i advokatom Vladimirom Đukanovićem.

Ova komunikacija je posebno zanimljiva imajući u vidu da je Đukanović u ovom postupku advokat optuženog biznismena iz Prijepolja Dženana Kujovića, koji je prema nezvaničnim saznanjima NIN-a sklopio sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazum o priznanju krivice, koji još nije pravosnažan jer ga sud još nije potvrdio.

U optužnici, koju je NIN dobio po zahtevu o dostupnosti informacija od javnog značaja, navodi se da je u pitanju „skrinšot komunikacija ’kuma’ Slobodana Malešića sa Vladimirom Đukanovićem putem aplikacije Whats app“.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Đukanović se dopisuje sa neimenovanim kumom policijskog generala baš 4. aprila 2022, kada su uhapšeni Malešić i Kujović. Zatim se citira komunikacija: „Đukanović: ’Kod predsednika sam.’ N. N. kum: ’Čujemo se posle.’ Đukanović: ’Nešto bitno?’ N. N. kum: ’Treba da se vidim s tobom, nešto mi kuma mog Sloba Malešića iz neke frakcije unutra lomi pa su malopre uhapsili njegovog druga iz Prijepolja. Pričao sam sada sa Milančetom Lađevićem, pa smo se složili zajedno da ipak tebe uključimo oko svega. Kada možeš kasnije da se vidimo na negde 15 minuta da te upoznam…’“.

Urednik tabloida Srpski telegraf Milan Lađević je više puta javno branio Malešića na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Iako se ne otkriva ko je kum Malešića, koji razmenjuje poruke sa Đukanovićem, ta presretnuta komunikacija citira se i u zahtevu za sprovođenje tajnog nadzora, pa se tako, na osnovu komunikacija između optuženog generala i funkcionera MUP-a Bekira Dudića navodi da je Malešićev kum kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović.

A i on se, sa svojim drugim kumom Milanom Radoičićem, nalazi na crnoj listi SAD i Britanije zbog sumnji da su umešani u organizovani kriminal. Inspektor Slobodan Milenković, koji je sa svojim saradnicima otkrio Jovanjicu, u službenoj informaciji koju je predao MUP-u naveo je da postoji obaveštenje da je Zvonko Veselinović platio njegovo ubistvo po nalogu nekog iz vrha vlasti, čije će ime dostaviti naknadno.

Policija je bez bilo kakvih prethodnih operativnih provera odmah pozvala Veselinovića na poligraf, a režimski tabloidi su objavili da ga je prošao. Đukanović nakon što mu je pisao „kum“ Malešića postaje branilac optuženog Kujovića. Branilac je i Predraga Koluvije, prvooptuženog za Jovanjicu i Dijane Hrkalović koja se spominje u optužnici protiv Malešića kao neko ko je ispunio njegov zahtev da se sa mera privremeno skine optuženi biznismen Kujović.

Vladimir Đukanović Foto:A.K./ATAImages

Ranije je zastupao i Andreja Vučića, kome je Malešić takođe pisao na dan hapšenja, kao i Milošu Vučeviću. Da to nije bila prva komunikacija sa bratom predsednika Srbije, takođe se vidi iz optužnice, jer se među predloženim dokazima nalazi komunikacija od 13. decembra 2021. preko aplikacije Whats app. Tada je Malešić poslao poruku Andreju Vučiću: „Dobro jutro da li mogu da Vas pozovem“. Zatim istog dana samo malo kasnije piše da je sagovornik Andrej Vučić, što upućuje da su razgovarali preko te aplikacije.

Ceo tekst pročitajte u NIN-u.

BONUS VIDEO Šta je sa službenom beleškom Milenkovića i zašto Đukanović nije ispitivan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar