Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; Amir Hamzagic/ATAImages; Antonio Ahel/ATAImages

Andrej Vučić, brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tužio je u parničnom postupku poznatog beogradskog advokata Božu Prelevića zbog izjave koju je dao za portal Nova.rs, gde je analizirao, istorijski, povezanost obaveštajnih službi i politike sa organizovanim kriminalom osvrćući se i na, tada aktuelno stanje, u slučaju privođenja vođe navijača Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i pripadnika njegove kriminalne grupe. Suđenje je održano u ponedeljak, a obeležile su ga uvrede na račun istaknutog advokat od strane Andreja Vučića.

Advokat za Nova.rs objašnjava šta se dogodilo na suđenju.

„Ceo postupak je počeo veđanjem suda i sudije, za koji je Andrej Vučić rekao da je „žuto pravosuđe koje štiti Đilasove nasilnike“, a nastavio se vređanjem medija, i završio vređanjem mene. Zamislite samo tog sudiju i taj sud, koji treba da sudi u postupku, a prva rečenica koju Andrej Vučić izgovori je da se radi o „žutom pravosuđu koje štite nasilnike i još Đilasove“. Da li sada ta sudija treba da donese odluku braneći se od napada rođenog brata predsednika Republike, dakle od velike sile, da nije pripadnik političke stranke (što je inače zabranjeno), ili da ne štiti nasilnike, što bi takođe bilo zabranjeno.. Sudija, pritom zna da su mene 1999. godine zajedno sa sudijom Ivoševićem i sudijom Slobodanom Vučetićem nezakonito razrešili upravo SPS i tadašnji radikali koji su se i danas skupili. Kakvu šansu ima nezavisnost suda protiv takve sile i uvreda?“, pita se advokat Prelević.

Pročitajte još:

Vučićev brat je tokom suđenja izneo niz uvreda na račun poznatog advokata. Istom matricom kao i njegove kolege iz Srpske napredne stranke, Vučić je advokatu uputio skandalozne uvrede, poput toga da je „đubre“, „tajkunski potrčko“, „pudlica tajkunska, patološki lažov“.

Predsednikov brat se tu nije zaustavio, već je nastavio da iznosi uvrede, optužujući advokata da je dobio novac da govori protiv njega, te da je psihopata.

„Andrej je nastupao sa pozicije apsolutne sile. Nezavisnost suda, sloboda medija ili sloboda iznošenja mišljenja u toj vizuri ne postoje. Polazeći od sopstvenog shvatanja stranke kojoj pripada, svako iznošenje mišljenja mora biti stranački obojeno i zato on to sve svrstava pod „Đilasovo“ i „žuto“, iako zna da se ja nisam nalazio niti se nalazim ni na kakvim listama, niti sam stranački kadar. Pokušao je Andrej uvredama da suđenje svede na sopstveni nivo a ustvari je pokazao da je to samo njegov nivo. Njegov advokat Branibor Jovičić koji nije preduzeo nijednu procesnu radnju tog dana u sudu je, takođe, ispred suda izneo niz uvreda na račun tuženog za dnevni list Kurir I još neke tabloide. Toliko o poštovanju elementarnog kodeksa advokatske etike, koji ga obavezuje“, kaže advokat i dodaje:

Foto: Nova.rs/Video

„Njima treba samo sud njihove partije i kodeks njihove partije i kazne njihove partije i istina njihove partije. Ako nije njihovo, oni misle da nije „nezavisno“, već tuđe. A tuđe treba satrti. Advokat Andreja kaže da sam ja žuti kadar i siva eminencija pravosuđa. Dakle, pravosuđe u zemlji gde oni drže vlast poslednjih 12 godina nije nezavisno. Teška optužba za jednu vlast. Drugo, ja nikada nisam bio sudija za vreme “žutih”, a ostavku na mesto savetnika ministra unutrašnjih poslova podneo sam 5. oktobra 2002, dakle “žutima”. Teška optužba za istinu. Ostavku na mestu šefa trećeg stuba kordinacionog centra (policija, vojska, pravosuđe, obaveštajne službe) za KiM podneo sam 2003. godine. Prethodno smo spasili opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa a na KiM su bili svi atributi države – sudovi, tužilaštva, carina, tablice, obrazovanje i nije bilo graničnih prelaza. U to vreme je policija hapsila lica kojima su uvedene sankcije zbog zatečene količine opojne droge od koje je tužilac odustao posle dolasaka „Spasioca” na vlast. Na suđenju sam izneo mišljenje da moderna istorija ne pamti ovoliko zlo, personifikovano u vlasti Srbije“.

Andrej Vučić Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Analizirajući svoju izjavu datu za Nova.rs 2021. godine, Prelević objašnjava šta je ona značila.

„Ja sam zapravo u tadašnjoj izjavi rekao da se Andrej Vučić nalazi između dve strane, jedne koja ima silu i sve rešava silom i druge koja ima novac i sve rešava novcem. I jednu i drugu stranu predstavlja predsednik Srbije preko pouzdanih ljudi, a jedan od njih u fudbalu je tada bio, po mom mišljenju, ali i mišljenju mnogih drugih upravo Andrej. To govore izveštaji monitoring kuća kao i izveštaji domaćih organizacija i slobodni novinari, ali tragova ima i u sudskim spisima predmeta „Belivuk“ i „Jovanjica“. Po meni, ja sam izneo opšte poznatu stvar, zbog kojeg su nekima od aktera i uvedene sankcije SAD. Dostavili smo dosta dokumenata izveštaja Evropske komisije i drugih relevantnih monitoring kuća, kao i tekstove domaćih respektabilnih medija i agencija, koji svi ukazuju na veliku povezanost organizovanog kriminala i vlasti“, navodi Prelević i dodaje:

„Advokat koji je pisao tužbu je rekao da sam ja izjavio da je Andrej Vučić povezan sa kriminalnim grupama koje su izvršile najteža krivična dela, ubistva, otmice, promet opojnih droga, te da sam narušio ugled tužioca. To znači, obzirom da ja to nisam rekao, da ga njegov advokat, koji je podneo tužbu protiv mene, vidi u gorem svetlu nego ja. U ovom postupku, osetio sam na ličnom primeru kako izgleda, „njihova“ Srbija i njihova istina. Meni lično sve to nije problem, ali šokantan je taj nastup, ta potreba da se ponizi i povredi svako ko ima drugačije mišljenje, drugačije stavove i nije im po volji, zapravo svi koji im se suprotstave“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ono što je bitno naglasiti jeste da sud nije prihvatio nijedan dokaz koji je odbrana advokata ponudila.

„U postupku je odlučeno da se ne izvede nijedan dokaz koji smo mi predložili, a doneli smo više od 100 strana tekstova, tražili smo da se saslušaju kao svedoci ljudi koji se pominju u tim tekstovima, da se ostvari uvid u predmet u Specijalnom sudu gde se sudi Veljku Belivuku i ostalima, ali ništa nije prihvaćeno. Ceo ovaj sudski postupak i ponašanje Andreja Vučića nije samo protiv mene, ja sam ovde na meti više kao novinar, kao pronosilac štetnih vesti za stranku na čiji glavni odbor članovi dolaze sa više preskupih Ferarija. Ovo je pokušaj da se ukine svaka sloboda mišljenja i govora, da se ugasi svako svetlo“, naglašava Prelević.

Pročitajte još:

Podsetimo, advokata Božu Prelević tužio je brat predsednika Srbije zbog izjave date portalu Nova.rs. On se tada osvrnuo na kriminalne grupe koje su poslednjih decenija bile aktivne u Srbiji rečima:

„Pre „zemunskog klana“ imali smo Željka Ražnatovića Arkana, koji je bio vođa navijača i paravojne formacije. Onda imamo ubistvo Arkana, a potom i jačanje „surčinskog“ i „zemunskog klana“. Zatim dolazimo do policijske akcije „Sablje“ i sada imamo jačanje ovog klana, koji faktički učestvuje svugde. Vidite te likovi na inauguraciji predsednika, vidite te likove oko predsednikovog sina, vidite ih kako uleću u Beton halu i demoliraju klub, vidite kako nestaju njihovi DNK tragovi“, rekao je tada Prelević i dodao:

„Po meni, centralna figura celokupne priče je Andrej Vučić, brat predsednika Aleksandra Vučića. Problem nastaje kada se levi poznanik, koji sve rešava silom, posvađa sa desnim poznanikom Andreja, a koji sve rešava novcem. I tu imamo imamo problem koji postaje veliki za vlast i vlast kaže „ok, sad moramo ovo da rešimo“.

BONUS VIDEO:  Ko upravlja Novim Sadom?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare