Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

"Ne dolazi u obzir da se organizuje zajednička novogodišnja proslava s policijom. Pa to je sukob interesa! Nije ti ovo Pančevo da se sve završava po kafanama, da se bahanališeš na proslavama s policijom. Zaboravi na to. Postoji samo jedna zvanična proslava koju organizujem ja!". Ovim rečima, Nenad Stefanović, glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obratio se svojoj najbližoj saradnici i šefici antikoruptivnog odeljenja Željki Nikolaidis, nakon što je prošlog četvrtka na kolegijumu odeljenja, uz podršku drugih tužilaca, iznela predlog da se organizuje zajednička novogodišnja proslava sa pripadnicima policije.

Kako za „Novu“ otkriva dobro obavešten izvor, incident na kolegijumu bio je dodatno neprijatan jer Stefanović nije dozvolio Nikolaidis da kaže bilo šta u svoju odbranu, što je juče rezultiralo njenim zahtevom da bude razrešena sa funkcije rukovodioca antikoruptivnog odeljenja.

Pročitajte još:

„Licemerno je da osoba koja se nalazi na čelu Udruženja sudija i tužilaca, na čije proslave dolaze advokati, funkcioneri režima, pa čak i pripadnici BIA, govori o sukobu interesa. Kako mu nije sukob interesa njegova bliskost sa advokatom Goranom Petronijevićem sa kojim pozira na društvenim mrežama u trenutku kad treba da goni Milana Radoičića zbog Banjske? Ni to što mu Vladimir Đukanović obitava na proslavama i nogama otvara vrata po Palati pravde. Svi oni zajednički žive sukob interesa“, kaže naš sagovornik.

Nikolaidis je u svom zahtevu za smenu navela da to čini zbog „profesionalnog i ličnog neslaganja sa Stefanovićem u pogledu rukovođenja Odeljenjem“, što je više sagovornika „Nove“ žestoko iskritikovalo.

Nenad Stefanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Lično, profesionalno, a posebno u vezi sa rukovođenjem Odeljenja, Nikolaidis se više nego dobro slagala sa Stefanovićem i bila mu je najbliža saradnica od trenutka kada je došao u VJT. Ona je bila ta koja je proganjala inspektora Slobodana Milenkovića koji je razotkrio „Jovanjicu“ i saslušavala ga držeći u ruci šolju sa logom BIA. Ona je ta koja je otela predmet koleginici na odmoru i za dan napisla optužnicu protiv Milenkovićevih saradnika. Ona je bila ta koja je uzela učešće u progonu tužiteljki Jasmine Paunović i Bojane Savović i zarad Stefanovića, iznosila netačne informacije o njima pred disciplinskim organima. Dakle, po sredi je nešto drugo“, kaže jedan od sagovornika „Nove“ upoznat sa događajima u VJT.

Pročitajte još:

Drugi sagovornik napominje da Nikolaidis, inače rođena Novljanka i podgorička studentkinja, koja je karijeru započela u pančevačkom tužilaštvu, mnogo duže i uspešnije od Stefanovića „pliva“ po tužilaštvu u Srbiji, te da bi zbog toga njen zahtev trebalo posmatrati u širem kontekstu.

„Po tužilaštvu se naveliko priča da je iskoristila priliku da se skloni, znajući da naprednjački brod počinje da tone, kao i da će ona, pored Brankice Marić, biti prva koja će potonuti sa Stefanovićem. Takođe je poznato da je bliska sa jednim pripadnikom BIA, koja je nedavno ostala bez režimskog direktora Aleksandra Vulina, a koji je istovremeno bio glavni inicijator Stefanovićevog izbora za šefa VJT . Ne bi bilo nemoguće da je upravo iz tih bezbednosnih struktura dobila određeni signal“, kaže naš drugi sagovornik iz Palate pravde.

Foto: Nova S

Treći pak, ne isključuje mogućnost da je po sredi farsa, te da je sukob između Stefanovića i Nikolaidis izrežirana predstava, namenjena – specijalnom tužiocu Mladenu Nenadiću.

„Spekuliše se da je Nikolaidis namenjen „put“ u Tužilaštvo za organizovcani kriminal, odnosno da Stefanović planira da je kao doušnika pošalje u Ustaničku, kako bi imao svog čoveka u blizini Mladena Nenadića, prema kom gaji izrazitu netrpeljivost. Zbog toga bi mu bilo neophodno da stvori sliku da sa Nikolaidis više nije u dobrim odnosima“, ističe naš sagovornik.

VIDEO: Tužilac Nenad Stefanović na pitanje odgovara pitanjem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare