Foto: Uprava policije Crne Gore; shutterstock

Crnogorska policija nedavno je upala u štek-stan plaćenih ubica koji su pripremali likvidaciju čoveka bliskog Luki Bojoviću, a osim oružja pronašli su i silikonske maske, koje su nesuđene ubice pripremile.

Kada je svojevremeno u holivudskom akcionom blokbasteru „Nemoguća misija“ u jednoj sceni neki sporedni lik skinuo „lice“ – silikonsku masku i ispostavilo se da je to u stvari glavni junak Tom Kruz, svi su bili impresionirani tim potezom. Ali, čini se da su taj film gledali i neki ljudi koji su se dosetili kako tu „novu tehnologiju“ mogu da upotrebe u svoju korist, da maskirani i neprepoznatljivi ubijaju ljude za novac.

Pročitajte još:

Nedavno je crnogorska policija upala u štek-stan u Budvi, koji je organizovala međunarodna grupa plaćenih ubica. Uhapšeni su Jermen i Albanac, dok je treći član, navodno Grk, uspeo da umakne i za njim je raspisana poternica. U stanu su pronađeni dokazi koji jasno govere čime se bave i šta im je bila namera. Dva pištolja, automatski pištolj, zloglasni „škorpion“ sa prigušivačem, ali i silikonske maske, dve verne kopije lica dva starija gospodina, jednog proćelavog gospodina u godinama i jednog sedog penzionera.

Foto: Uprava policije Crne Gore

Meta im je, prema sazanjima policije, bio Budvanin koji važi za osobu blisku Luki Bojoviću. Pošto je u pitanju osoba koja vodi računa o svojoj bezbednosti, ubice su isplanirale da mu priđu maskirane u starije ljude, od kojih se ne bi očekivalo da mogu da potrče, a kamoli da potegnu automatsko oružje i izrešetaju žrtve.

Lažni brkovi, perike i nočare

Ranije su ubice skrivale lik kačketima, naočarama, kapuljačama, lažnim brkovima i perikama, ali u vreme kada su na svakom ćošku postavljene kamere za video-nadzor, od kojih su neke kvalitetne i visoke rezolucije, zločincima je postalo teško da ostanu neprepoznatljivi. Zato su se i preorjentisali na silikonske maske, koje potpuno menjaju lik, pa je tako nastavljena trka u tehologiji između „lopova i žandara“.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Silikonske maske su prvo počeli da koriste narko-klanovi iz Crne Gore u međusobnim obračunima, ali su potom počeli da ih koriste i drugi. Potpuno prirodni izgled, prirodna boja kože, nema sjaja kao kod plastike, neki modeli toliko nalegnu na lice da je moguće otvaranje usta, a sve to može da se brzo i lako naruči preko Interneta i nije skupo, pogotovo za prebogate narko bosove.

Malog Skoleta ubio „starac“

U Borskoj ulici u Beogradu 30. januara 2021. ubijen je Zoran Uskoković Skole (22), sin mnogo poznatijeg kriminalca iz devedesetih godina, Zorana Uskokovića Skoleta, po kome je dobio i ime. Kada sz oikucahcu „skinula“ snimke kamera za video nadzor, zapanjili su se. Na prvi pogled, ubica je bio penzioneer, stariji čovek koji se jedva kretao.

Foto:printscreen/facebook.com/zoran.uskokovic.7

Kada je Uskoković parkirao aubomotil i krenuo kući, ka njemu je išao stariji čovek, u kaputu, sa šubarom na glavi, koji se teško kretao pomoću štapa. Žrtva ga je primetila, ali nije shvatio kolika mu opasnost preti, nastavio je da korača, gledajući u mobilni telefon. Tada je „penzioner“ izvukao pištolj, pucao nekoliko puta u Malog Skoleta, koji se srušio na zemlju. Potom ga je „overio“ još jednim pucnjem u glavu i pobegao. Ubica je po svemu sudeći nosio silikonsku masku, ali je otišao i korak dalje, potpuno je ušao u ulogu polupokretnog starca, čime je zavarao žrtvu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vlasnika diskoteke izrešetao maskirani napadač

Na sličan način ubijen je i Miodrag Migi Kruščić, koji se dovodio u vezu sa škaljarskim klanom, a bio je i vlasnik diskoteke „Bigl“ u Crnoj Gori. Njemu je napadač, za kog će se kasnije ispostaviti da je bio maskiran i obučen u crno od glave do pete, prišao dok je sedeo u jednom ugostiteljskom lokalu i zapucao.

Masku na licu, kako su pisali mediji, imao je i Miloš Miljanović, Crnogorac koji je 2020. godine hladnokrvno naoružan ušetao u kafić „Le petit bistro“ na Vračaru, po svemu sudeći sa namerom da nekoga ubije, takođe je na licu imao silikonsku masku. To je policija ustanovila pretresom iznajmljenog stana u istoj beogradskoj opštini, koji je ubici služio kao „štek“.

Kako su kriminolozi ranije objasnili, silikonske maske su danas ono što su nekada bile ženske čarape na glavi, koje su se navlačile u pljačkaškim pohodima zbog velikog broja svedoka. Kako su likvidacije na javnim mestima danas postale izuzetno rasprostranjene, ubice su evoluirale sa novim trendovima, pa umesto ženskih najlonki ili kapa sa prorezima za oči (tzv. fantomke) danas navlače „nova lica“ koja nabavljaju onlajn, po relativno povoljnoj ceni.

Silikonske maaske spominjane su i nakon brutalnog ubistva vođe „škaljaraca” Igora Dedovića i njegovog saradnika Stevana Stamatovića u restoranu u Atini. Četvorica likvidatora koja su upala u restoran i zapucali na „škaljarce” sakrila su svoja lica iza ovakvih maski.

Glave će im doći veštačenje

Ipak, postoji način na koji policija, uz pomoć stručnjaka mogu da, uz veliki procenat sigurnosti, ustanove ko je osumnjičeni, čak i bez lica. Naime, antropološkim veštačenjem moguće je videti građu tela, način hoda, karakterističnu gestikulaciju kojom se osumnjičeni služi i već je nekoliko puta i kod nas ta metoda korišćenja prilikom iznošenja dokaza na sudu i doprineli su osuđujućim presudama.

BONUS VIDEO: Hapšenje krijumčara droge