Foto: Rade Prelić/Tanjug

Igor Dedović i Stevan Stamatović ubijenu su u januaru 2020. godine u restoranu u centru Atine a nakon više od godinu i po dana istrage, tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, prema informacijama Blica, sastao se pre nekoliko dana sa predstavnicima grčke policije, kako bi razmenili dokaze i saznanja o zločinu, iza koga najverovatnije stoji klan Veljka Belivuka. Dedović je važio za prvog čoveka "škaljaraca" dok je Jovan Vukotić u srpskom zatvoru čekao izručenje Crnoj Gori zbog sumnje da je pokušao da ubije dvojicu kavčana, dok je Stamatović slovio za vođu podgoričkog ogranka škaljarskog klana, poznatije kao "zagorička grupa".

Blic je večeras objavio da se za ubistvo dvojice škaljaraca u centru Atine sumnjiči Veljko Belivuk i njegova grupa, i da se lično on, u trenutku likvidacije, nalazio u Atini, a da se za to saznalo tek nedavno.

„Sumnja se da su Dedović i Stamatović ubijeni po nalogu Radoja Zvicera. Nađena je komunikacija na ‘skaju’ iz koje se vidi da je Miljković besan, jer smatra da ‘sve rade’ on i Belivuk, a da veći deo kolača uzima Zvicer. Miljković je u nekoliko navrata govorio Veljku da ih Zvicer ‘malo plaća'“, dodao je izvor blizak slučaju.

Prema informacijama Blica, Belivuk i Miljković su nakon dva ubistva u Atini dobili nalog da organizuju novu likvidaciju nekoliko meseci kasnije, i to na Krfu. Tada su ubijeni Baranin Alan Kožar i Damir Hadžić iz Užica. Oni su isto važili za bezbednosno interesantne osobe, bliske “škaljarcima” i Filipu Koraću.

Inače, Igor Dedović i Stevan Stamatović ubijeni su u nedelju, 19. januara 2020. godine oko 18.30 sati po podne u restoranu “Voskopula“ u Atini. Četvorica muškaraca, maskirana kapuljačama i šalovima, ušli su u lokal i prišli stolu za kojim su sedela dvojica Crnogoraca sa ženama i decom. Naočigled gostiju i porodice, otvorili su vatru i izrešetali Dedovića i Stamatovića pred decom ubijenih, devetogodišnjim dečakom i šestogodišnjom devojčicom.

Igor Dedović Foto: MUP Srbije

Ubice su ispalile više od 20 hitaca u glave i grudi „škaljaraca“, a ceo napad je izvršen precizno i munjevito, jer je za manje od 30 sekundi sve bilo gotovo. Ubice su, koristeći metež i paniku, neometano izašle iz restorana i ušle u džip, koji ih je čekao u blizini, nakon čega su pobegle.

I Dedović i Stamatović podlegli su povredama, jedan na licu mesta, a drugi u bolnici. Uz to, metak je pogodio ženu Stamatovića u butinu, nakon čega je ona hospitalizovana.

Kako su pisali grčki mediji, supruge Stamatovića i Dedovića u Atinu su sa decom došle krajem decembra 2019. godine da bi sa svojim muževima provele novogodišnje i božićne praznike. One su izbegavale da policajcima preciziraju gde su odsele, a na njihova pitanja su odgovarala frazom “ne sećam se”.

Dedović i Stamatović su u vreme ubistva bili u bekstvu, a iz straha od ubica iz suprotstavljenog „kavačkog klana“ promenili su lični izgled. Pustili su bradu, drastično su smršali i često menjali mesto prebivališta. Međutim, ubice su ih locirale u Atini tako što su im mesecima pratile žene i decu. Naime, Igorova i Stevanova supruga su za novogodišnje praznike krenule u Grčku i ubicama je bilo jasno da će se tamo naći sa muževima.

Foto: Printscreen

Dedović i Stamatović su se u Grčkoj kretali bez obezbeđenja, kako ne bi privlačili pažnju, a u restoranu „Voskopula“ u Atini, otkad su im stigle porodice, večerali su dva puta nedeljno. Kamere u restoranu su u to vreme bile isključene, a na snimcima sa obližnjih objekata se vide samo četiri tamne siluete kako se udaljavaju posle zločina.

Četiri nedelje posle ovog zločina, novinarka Espresa razgovarala je sa vlasnikom restorana koji je kazao da su Dedović i Stamatović sa porodicama sedeli u gornjem delu restorana, pored otvorenog kamina.

„Jeli su jagnjetinu i pili pivo. U restoranu je bilo još 20 gostiju. Tačno u 18.30 sati ušla su četvorica muškaraca, sa maramama preko usta. Direktno su krenuli ka njihovom stolu. Nisu pogledali ni levo, ni desno. Samo pravo, uz nekoliko stepenica, koje vode do gornjeg dela. Dedović i Stamatović su odmah ustali sa stolica. Verovatno da bi usmerili napad na sebe i spasli žene i decu. Tek pred njima napadači su izvadili oružje i zapucali… Posle minut su izašli napolje, lagano, nijedan nije ni potrčao“, ispričao je 2020. godine vlasnik restorana za “Ekspres”.

Jovan Vukotić Foto: Društvene mreže

Dedović i Stamatović su, kako je rekao, u prethodnih godinu i po dana često dolazili u “Vaskopoulu”, restoran čuven po specijalitetima od jagnjetine. Uglavnom su dolazili taksijem i nisu odavali utisak mafijaša.

„Dolazili su sami. Naručivali su obična vina. Mi i nemamo skupocena pića koja bi naručivali tako veliki mafijaši. I žene su sa njima dolazile nekoliko puta. Pojavljivale su se na par meseci ovde“, ispričao je vlasnik, koji je tek posle zločina, po tekstovima u atinskim medijima shvatio ko su dvojica muškaraca koji su bili česti gosti njegovog restorana.

Dedović je inače važio za desnu ruku Jovana Vukotića, navodnog vođe škaljarskog klana, koji je u trenutku likvidacije u Atini čekao rešenje o izručenju Crnoj Gori. Mediji su Dedovića više puta povezivali i sa prekookeanskim švercom kokaina, ali je on to uvek demantovao, tvrdeći da nije ni šef ni član bilo kojeg kriminalnog klana.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Stamatovića je važio za vođu podgoričkog ogranka „škaljarskog klana“, poznatijeg pod imenom „zagorička grupa“. Dovođen je u Srbiji u vezu sa ubistvom vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, 2016. godine u Beogradu, ali je on to negirao. Takođe, Stamatović je dovođen u vezu i sa oružjem koje je u pronađeno u Jajincima, u blizini kuće tadašnjeg premijera a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića. Crnogorci su Stamatovića sumnjičili da je organizovao kriminalnu grupu čiji je zadatak bio da ubiju Radojicu Zekovića, koji je blizak kavačkom klanu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram